Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Djole
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 16:50

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Djole »

GLedao majstor ..nije

Znači pri kretanju (skretanju u desno ili u levo isparkiravanju) se čuje udarac u prednjem delu..mislim da se radi o prednjem levom delu ali nisam siguran. Desi se i ponekad u vožnji kada treba da se namota levo ili desno. Bio sam kod trapadžije i majstora koji mi je pre par meseci ugradio nove kayaba amortizere i nisu mogli ništa da primete što bi moglo da prouzrokuje ovaj problem. Da li je možda neko imao sličan problem ili može da nasluti u čemu je problem?
I don't have a short temper, I just have a quick reaction to bullshit !
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Homokinetički zglob se čuje rafalno kada se volan namota, ne bi trebao da bude samo jedan udarac, ali za svaki slučaj baci pogled i tamo.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

nosac motora.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Napisao ja na prethodnoj strani. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Opruga, ležaj u šolji amortizera?
Korisnikov avatar
Gruja1595
Reactions:
Pridružio se: 26 Maj 2015, 07:22
Garaža: BMW F30 320eD
Kontakt:

Post od Gruja1595 »

Je l moze da se nadje dobar 1.3 dizel za oko 2500e?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
https://www.bademantili.rs - prodaja bade mantila
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Ako imaš dosta sreće može. Bez majstora ili pregleda u servisu teško da možeš sam da proceniš kakvo je stanje.
Slika Slika
Beogradjanin.
Reactions:
Pridružio se: 10 Maj 2013, 12:20

Post od Beogradjanin. »

Pozdrav svima!
Imam fiat punto classic, prvi vlasnik, 2009. godiste, 12, 8v. Fino sluzi. Presao samo 37500 km.
Radjeni redovni servisi samo i zanema pakni prednjh, jer je meso skroz bilo pojedeno.
Popustio spoj izmedju auspuha i cevi, uredno zavareno pre 2 nedelje.

Pitanja> da li vam se desilo da se pretpostavljam iz prednjeg desnog tocka cuje zvuk ciju ciju ciju dok auto ide, a dok se ne zagreje , to se ne cuje? sta bi moglo biti? ne vidim nikakav kamencic u sari?
Da li vam se desilo da se prednji tockovi ponasaju kao skije? pri povratku sa letovanja auto mi je presao u suprotne trake, o to 2x cak, bez posledica, ali uz puno stresa. znaci, samo je proklizao. Kisa je padala, a beton je bio vreo, doduse i gume letnje su fabricke, 8 godine stare ,uprkos dobroj sari. Krajnje neprijatan osecaj.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Beogradjanin. napisao: 01 Sep 2017, 14:30 Da li vam se desilo da se prednji tockovi ponasaju kao skije? pri povratku sa letovanja auto mi je presao u suprotne trake, o to 2x cak, bez posledica, ali uz puno stresa. znaci, samo je proklizao. Kisa je padala, a beton je bio vreo, doduse i gume letnje su fabricke, 8 godine stare ,uprkos dobroj sari. Krajnje neprijatan osecaj.
Sam si sebi dao odgovor. Gume su se jednostavno uplastičile, ostarile. To što imaju šaru očigledno više ne pruža potrebnu bezbednost. Savet su nove gume. Kako je leto pri izmaku, onda nove letnje kupiti sledeće sezone. Nadam se da trenutne nećeš planirati za vožnju zimi. :)

Što se prvog problema tiče, ne može se reći ništa napamet naravno. Ali auto, na osnovu izloženih informacija, prelazi u proseku manje od 5 hiljada km godišnje. Može biti da dolazi do nekog manjeg trenja dok se ne "razradi" u toku vožnje, a prouzrokovano je dužim stajanjem auta na parkingu.
Bitan detalj je datum zamenje pločica (napred imaš pločice i diskove, a na zadnjoj osovini doboše i paknove). Ako su pločice zamenjeni nedavno a zvuk se pojavio nakon toga, rešenje treba tražiti u postavljenim paknovima.
Poslednja izmena od Stjepa u 01 Sep 2017, 14:52, izmenjeno 1 put ukupno.
markoue
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2016, 15:56
Garaža: Passat B7 2.0 TDI, PUG 307 1.6 16V

Post od markoue »

Sto se tice proklizavanja, najverovatnije je zbog guma. Nema veze sto je dobra sara, guma ima neki odredjen vremenski period u kome bi trebalo da se iskoristi. Jednostavno se desavaju odredjeni procesi u gumi i vise nije za koriscenje. Neki ljudi kupe gume i ostave ih u garazi par godina, pa posle nisu za upotrebu. Obavezno promeni gume, cim budes u mogucnosti. Za ovo prvo, javice se neko ko vozi punta.. :)

*Edit: Ne videh Stjepin post u medjuvremenu.
Сад му није ништа...
Beogradjanin.
Reactions:
Pridružio se: 10 Maj 2013, 12:20

Post od Beogradjanin. »

brzi ste sa odgovorima, hvala! zapravo, promenjene su plocice prosle godine, ignorisao sam njihovo cvilenje, iako je auto lepo kocio.
naravno da ne planiram da ove gume vozim zimi. kupio sam felne skoro na kome sam stavio te gume. ne verujem da je do felni.
zna li neko, kada se radi veliki servis i da li je bas potreban za auto, koji nema ni 40.000 km, a doduse 8 godina je star?
napominjem da male servise radim.
Darko Kg
Reactions:
Pridružio se: 03 Avg 2017, 11:07
Garaža: Z10

Post od Darko Kg »

Ja sam na Zastavi 10 uradio veliki servis, bas kako si ti napisao. Osim linijskog kaisa, svi ostali delovi su bili kao novi. Najvise mi je zao bilo sto sam i pumpu za vodu menjao. Sad ne bi nista dirao bar 10 godina sa fabrickim delovima. Auto sad ima 10 godina, oko 41.500 km i na njemu su jos fabricke gume. Imam i glanc nove Savine zimske dot 2007 godiste :) Ulje kupujem na Shell pumpi u Grckoj (Shell HX7 10W40) i to menjam obavezno jednom godisnje.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Menjajte te gume, to više odavno nije ni za šta. Imaju šare ali se guma pretvorila u plastiku. Ja sam već četvrte godine video debelu razliku u ponašanju pri kočenju (pri hladnijim danima), a pete su bile već opasne po vožnju, par puta sam proklizao pri kočenju, srećom bez posledica (pa sam ih zamenio). Doduše, ja sam prelazio više nego duplo nego vi pa se i šara više skidala, ali mogu zamisliti na šta liče te gume posle 10 godina. :)
markoue
Reactions:
Pridružio se: 21 Nov 2016, 15:56
Garaža: Passat B7 2.0 TDI, PUG 307 1.6 16V

Post od markoue »

Jedina guma koja je ista pri kupovini i nakon 10 godina je Trayal T100. :rofl: :rofl: :rofl:
Legenda kaze da cak i narezuje saru. :D

Slika
Сад му није ништа...
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Ili ti danasnji Starfire

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Odgovori