Savet za kupovinu (nove) Skode Oktavije

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Savet za kupovinu (nove) Skode Oktavije

Post od trojanac »

Jel ima na lageru Octavia ili se čeka?

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
mikip
Reactions:
Pridružio se: 01 Nov 2015, 13:10

Post od mikip »

Ceka se, 60-90 dana.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Definitivno treba da probas test auto, bilo Octaviu bilo Golfa.
Potpuno te razumem. I ja sam bio u nedoumici dok ga nisam probao.
Sad znam da ga ja lično ne bi kupio meni kao jedini auto, ali to pričam iz perspektive posedovanja auta od 110KS. Bez obzira što je taj 1.2 turbo, mene lično to ne bi zadovoljilo, ali sasvim sam siguran da mnoge vozače bi.

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
gavran
Reactions:
Pridružio se: 09 Sep 2013, 15:44
Garaža: Službeno vozilo

Post od gavran »

sasa lbg napisao: Bas dosta vise novca za 1.4 tsi, mada ako ide na neki lizing kre. nista strasno
To sa doplatama, po meni, je ulazak u jedan zacarani krug. Covek se opredelio za Oktaviju iz razloga sto je procenio da je u solidnom srednjem paketu opreme i sa takvom ponudom prostora za 13.100 evra to najbolja kupovina, odnosno da za TE PARE nema nista bolje. Ako doda 3500 evra to je 16.600, i onda se otvara novo pitanje da li je onda za te pare to najbolja kupovina.

To sa ratama je recimo trik kojim su zeta mog kuma tako izvacarili u KIA salonu. On je isto tako procenio da je za 16.990 evra kupovina KIA Sportage 1.6 GDI u osnovnoj opremi najbolja kupovina. Lep auto, kvalitetan, SUV, dobra ponuda prostora, odlican paket osnovne opreme, on nije zahtevan vozac pa mu je benzinac od 135ks zvucao pristojno. I ode u salon da ga kupi, izracunao on i koliko bi ga rata izasla i sve super. I onda u salonu krece prica, za samo 15 evra vise mesecno dobijate drugi paket opreme koji nudi ovo, ono....za jos 15 evra mesecno vec dobijate dizela za koji treba da izdvojite jos 10 evra da bi bio u drugom paketu opreme i tako dok covek ne izadje ne samo sa ratom vecom 40-50 evra vec sa autom od 21.000 evra. Ok taj model je svakako bolji od osnovnog, ali njemu je pre svega i onaj bio sasvim dovoljan i drugo da je planirao da da ili da je znao da ce dati 21.000 evra ne bi birao Kiju. I na kraju taj auto sada nakon 4 godine ima 35.000 km na satu, on to prakticno ni ne vozi, letovanje i zimovanje jednom godisnje i motanje po lokalu, tako pali, gasi sto puta na kratkim relacijama, maltretira tog dizela koji mu uopste ni ne treba i koji nije ni otisao da kupi.

Dobro, on nije neki poznavalac pa su njega prodavci smutili, ali isto tako moze da posluzi i kao primer gde su zamke kada se kupuje auto, sta su granice realnih potreba a sta zelje i teoretisanje, sta su isplative doplate itd.
Rad je stvorio čoveka, a nerad.......gospodina
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Zaista mislim da treba izbegavati osnovne motore u ponudi. Ako ti zaiista treba tako veliki gepek onda uzmi oktaviu, ali nisam siguran da je 1.2 tsi pravi izbor zanju. NIje samo stvar da li ce ona ici 150 km/h, a ici ce sigurno, stvar je izmedju ostalog i u medju ubrzanjima.
Mislim da za taj novac, ako pricekas mozes da uzmes i neki od tih test auta ili polovnjaka koji su godinu stari a imaju jaci motor i viseopreme.
mikip
Reactions:

Post od mikip »

@zex: polovnjak ne dolazi u obzir, da ne objasnjavam sad zasto, druga je tema. Sto se tice ovog motora, stekao sam utisak da ljudi koji su ga probali mnogo bolje govore o njemu nego oni koji nisu, pa i ja sam u toj grupi jer tih 1.2 deluje malo za auto te velicine na prvi pogled.

@gavran: apsolutno se slazem. Nezavisno od toga sto sam 14.000e opredelio za auto, po meni ako predjem 15.000-16.000e onda Oktavija vise ne predstavlja nikakvu posebno dobru ponudu vec se tu pojavljuje dosta drugih automobila.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Vidi, ja sam jedno kratko vreme, mesec dana, u periodu dok moje auto nije stigao, vozio na sluzbenom putu, sluzbenog G VII, karavan, 1.6 tdi...Utisak, generalni, nista posebno, ali moze biti prihvatljivo. Jalicno bih kupio nesto drugo, ali imam kolege koje su odusevljene kako taj auto ide...Eto, npr. to je pocetni motor u diesel varijanti...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Ko god da je vozio taj motor kaze da ide iznad ocekivanja, znaci ne vuce se.

Drugo to je vec proveren motor sa prilicnim potencijalom, u slucaju da ipak osecas manjak snage, a neces da rizikujes gubitak garancuje chiptuningom uvek mozes da kupis tuningbox, ne povecava snagu kao chip, ali pravi osetnu razliku, a kaci/skida se za minut i nemoguce je otkriti da je koriscen.

Dakle auto je sjajna celina osim diskutabilno slabog motora, poenta je da u slucaju nezadovoljstva istim imas opcija.

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
mikip
Reactions:

Post od mikip »

@zex: dosta razmisljam o ovoj temi, procitao sam i dosta toga sto je napisano ovde. Ako stvar ogolimo do kraja, bilo kog coveka da stavis u isti auto sa 100ks, 150ks i 200ks, npr. siguran sam da ce svako reci da je ovaj od 200ks najbolji i najbolje vuce. Sad, drugo je pitanje da li ti to treba da auto dostigne 100km/h za 6-7s. Ja koji vozim vec preko 15 god. i prevazisao sam to lozenje, brzu voznju a imam i (malu) porodicu, apsolutno mi ne trebaju bilo kakve performanse. Kao sto sam rekao, jedino gde bi mi to mozda pomoglo je kod preticanja uz brdo, ali i preticanje maksimalno izbegavam, jer sam se poprilicno opekao sa kaznama po ovom zakonu, tako da sad to radim kad bas moram i gde je bas dozvoljeno. Autoputem idem godisnje 1-2x.

@Ivan: to i ja nesto razmisljam. Ako me bas bude nerviralo, chip-nucu ga na 130ks i gotovo, bas me briga za garanciju u krajnjem slucaju.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Neće ti biti spor auto
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

@mikip

sta vozis trenutno?
mikip
Reactions:

Post od mikip »

Trenutno Astru H 1.6 (105ks). Ne znam, meni ovo ne deluje tako lose.

https://www.youtube.com/watch?v=9Aoolex__wg
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Oktavija s tim motorom se lepše i lakše vozi od te Astre sigurno. Potencijalno imas 130ks za 200-300€. Motor ima otklonjene sve mane prve generacije, sada je i gorivo dosta bolje nego 2010. Kad smo mi kupili Fabiju 1.2TSI koja sada ima 93000km. Problemi koje sam ja imao sa tim motorom su rešeni u garanciji a na toj koju ti gledaš ni ne mogu da se dese(lanac, wastegate, kablovi svećica). Kablove smo jedino platili jer se zez desio izvan garancije, a inače se desava 99.9% u garanciji. Koštalo je 8000 din u ovlašćenom. Kažem, nijedan od ova tri problema ne može da se desi na motoru koji bi ti dobio u Oktaviji iako se nominalno radi o istom motoru. Lanca nema, wastegate je rešen, a kablovi svećica su dobili pojačanu izolaciju.

P8 Lite TT
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

mikip napisao:Ja koji vozim vec preko 15 god. i prevazisao sam to lozenje, brzu voznju a imam i (malu) porodicu, apsolutno mi ne trebaju bilo kakve performanse. Kao sto sam rekao, jedino gde bi mi to mozda pomoglo je kod preticanja uz brdo, ali i preticanje maksimalno izbegavam, jer sam se poprilicno opekao sa kaznama po ovom zakonu, tako da sad to radim kad bas moram i gde je bas dozvoljeno. Autoputem idem godisnje 1-2x.
Ti od samog pocetka imas odgovor na svoje pitanje. Ne znam da li iko moze imati niza ocekivanja od ovoga. U tom smislu, nema sanse da ovaj motor to ne zadovolji, cak i da ga ne probas.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

i ja mislim da bi ta Octavia trebala da bude "brza" od Astre koju vozis, probaj bar Golfa/Rapida kako bi video kako se motor vozi...
Odgovori