Slazem se sa vecinom da je gledano sa ekonmske strane najbolja kupovina mladog polovnjaka (posebno vazi za skuplje i bolje opremljene modele...jer se na opremi najvise gubi), zapravo tako sam i ja mislio do skoro tj. i dalje mislim ali ne za sve automobile.
Niko nije lud (koliko god imao para) da kupi nov auto, provoza ga malo i preda nekom za 20-30% manju cenu, eto tek tako.
Velika vecina tih vozila starih godinu dana su sluzila kao rent a car, za testiranje kod raznih Alvirovica pa izmedju ostalog i oni koji su ga uzeli na lizing godinu dana s namerom da ga vrate, nisu ga pazili

Vidjao sam po placevima, koje sam obilazio kad pravim drustvo prijateljima i poznanicima, "zustrije" masine koje pokazuju znakove "izmucenosti" posle male kilometraze.
Pre nekih mesec dana na jednom placu bio je BMW 335i karavan, M paket u fullu sa samo 25000km za 40% manju cenu ali gume su mu bile bukvalno jadne, prednje i nekako ali zadnje skroz celave

Da se razumemo, ne verujem da bilo koji auto (osim nekih delova kao lamela na primer) moze da se unisti za 20.000km ali nepravilnom upotrebom u startu, sigurno moze da mu se skrati radni vek ili bar nekih delova na motoru.
Ovde su vanredne popravke veoma skupe pa valjda zato ljudi racunaju da im je nov auto jedna vrsta sigurnosti.
Pricao sam i sa covekom koji radi privatno kao taksista i kaze da polovnjak na kraju izadje skuplje po kilometru dok sa novim znas na cemu si...takva su bar njegova iskustva.
Svako ima razlicito misljenje a ja sve vise verujem da ljudi koji kupuju nove automobile ipak vuku prave poteze.
Sto se tice "godisnjaka", posebno premiuma, ovde obicno za njih daju neke posebne garncije da je u pitanju kvalitetan polovnjak (npr. Premium Selection kod BMW-a) ali ja ipak mislim da je to samo marketnig tj. sve te potencijalne kvarove koje budete imali, oni zapravo ugrade u cenu.