Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Re: Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Post od milekmilek »

Nije mi poznato da ti motori imaju hladnjak ulja. Ako imaju, nije sličan ovom kod xer tipa. Inače, to govno nije hladnjak, nego zapravo grejač ulja, naknadno nakalemljena skalamerija iza katalizatora, postavljena da se ulje (motor) što pre zagreje i počne najefikasnije sagorevanje. Naravno, posle dostizanja radne temperature, održava t ulja stabilnom.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

musuZmaj
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2023, 16:39
Garaža: Opel Astra H
Kontakt:

Post od musuZmaj »

milekmilek napisao: 26 Jul 2024, 19:16 Što se tiče hladnjaka ulja, neka ti zamenu radi samo stručan majstor, on će znati šta da naruči. Generalno, mogu da se menjaju samo gumice, ali, sudeći po iskustvima koja sam ja sakupljao kada sam imao taj problem, to nije dugoročno rešenje. Nešto bolja solucija je naravno zamena i hladnjaka, kažu da stari zna da se "trgne" kao glava motora prilikom skidanja. Najbolja solucija, i najskuplja je zamena kompleta hladnjaka sa kućištem filtera ulja koju sam i sam svojevremeno odradio, i to nabavivši original deo (oko 200e koštao ovde u De, ja sam menjao sve pa nisam imao trošak majstora).
Pošto vidim da planiraš i veliki servis, obavezno zameni i dihtung uljne pumpe jer i on propada obično u isto vreme kad i gumice hladnjaka ulja.

Poslednji apdejt je sledeci, smanjila se kolicina u posudi, ispirana je posuda maltene na svaka tri cetiri dana, sada je posuda sa sitnim tragovima, na meracu ulja sve redovno, ulje na maks, kolicina antifriza u posudi na maks, pretpostavljam da cim ne pada kolicina to je to, ovo su ostaci koji su se zadrzali u sistemu. Veliki servis za sdaa nije u planu, sve ovo sto si opisao je uradjeno na autu, sve sto se tice ulja, hladnjaka ulja, taj hladnjak me je kostao oko 19.000, tako da, sa dozom opreza ocekujem put na Tasos :doubleup:
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

Urađen prvi veliki servis, sa zamenom antifriza. 87.000+ km, ali i punih 13 godina.
Na PK razvodu se vidi nov PK kaiš, vodena pumpa i deo španera.
Pogled na zuščasti razvod mi naravno nije dostupan.
Posle 200 pređenih km u gradskoj vožni sa klimom u posudi antifriza nema tragova ulja, čep posude drži jer nema mehurića pri kreni-stani vožnji na 32 stepena kada radi ventilator. Videćemo dalje kako će se razvijati, ako budu samo mali tragovi ulja u antifrizu, vrv. neću ništa da diram.

Iako iskačem iz teme, moram da pitam: kako mi je potpuno nenajavljeno crkao alternator (pre mesec dana), da nije imao punjenje. Čak se nije upalila crvena lampica, samo žuta za ABS i crvena, ne sećam se da li za Airbag ili za pojas. Posle mi se zamračio displej na instrument tabli i oslabilo duvanje klime. Kad se ohladio motor, kada sam mu približio nos koliko sam mogao, baš je smrdeo na paljevinu elektronike. Obično se prvo čuje lager da cvili dok je hladan, zatim non-stop, pa sija lampica punjenja, ovo je stvarno bilo bezveze.
Prikačeni fajlovi
VS.jpg
VS.jpg (82.83 KiB) Pogledano 3642 puta
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

musuZmaj napisao:
milekmilek napisao: 26 Jul 2024, 19:16 Što se tiče hladnjaka ulja, neka ti zamenu radi samo stručan majstor, on će znati šta da naruči. Generalno, mogu da se menjaju samo gumice, ali, sudeći po iskustvima koja sam ja sakupljao kada sam imao taj problem, to nije dugoročno rešenje. Nešto bolja solucija je naravno zamena i hladnjaka, kažu da stari zna da se "trgne" kao glava motora prilikom skidanja. Najbolja solucija, i najskuplja je zamena kompleta hladnjaka sa kućištem filtera ulja koju sam i sam svojevremeno odradio, i to nabavivši original deo (oko 200e koštao ovde u De, ja sam menjao sve pa nisam imao trošak majstora).
Pošto vidim da planiraš i veliki servis, obavezno zameni i dihtung uljne pumpe jer i on propada obično u isto vreme kad i gumice hladnjaka ulja.

Poslednji apdejt je sledeci, smanjila se kolicina u posudi, ispirana je posuda maltene na svaka tri cetiri dana, sada je posuda sa sitnim tragovima, na meracu ulja sve redovno, ulje na maks, kolicina antifriza u posudi na maks, pretpostavljam da cim ne pada kolicina to je to, ovo su ostaci koji su se zadrzali u sistemu. Veliki servis za sdaa nije u planu, sve ovo sto si opisao je uradjeno na autu, sve sto se tice ulja, hladnjaka ulja, taj hladnjak me je kostao oko 19.000, tako da, sa dozom opreza ocekujem put na Tasos :doubleup:
Proveri još kakva je situacija nakon dužih vožnji na visokom br. obrtaja (npr. autoputem). Ako prođe taj test, onda def. jeste bio problem sa ostacima ulja od ranije.

musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

milekmilek napisao: 31 Jul 2024, 20:34
musuZmaj napisao:

Proveri još kakva je situacija nakon dužih vožnji na visokom br. obrtaja (npr. autoputem). Ako prođe taj test, onda def. jeste bio problem sa ostacima ulja od ranije.

Vozim ga ovih dana, za sada je sve uredu, kako sa kolicinom ulja u motoru, tako i sa kolicinom antifriza u posudi, sve rednovno, vozen je autoputem nesto kratko, ali je sve uredu. Za sada nema u boci neke velike kolicine, samo neki mali ostaci koji se uglavnom lepe za gornje delove posude, cep i antifriz za sada uredu.
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Nažalost loše vesti, mali ali sadržajni apdejt.
Krenuo pre 12 dana na more, pravac Tasos, sve kako treba na tamo, nije bilo gubitka ulja, bar da ja primetim. Tamo posle 4. dana od dolaska upalila mi se žuta lampica za ulje što je bio znak da se nešto dogadja, u tom trenutku u ekspanzionoj posudi je količina antifriza bila na maks, bez gubitaka. Dosipem ja nešto malo ulja, 300ml manje više i nastavim da se vozim na dalje, svako jutro proveravam ulje dok je hladan motor, pre prvog paljenja, ulje uvek na maksimumu, antifriz takodje. Što se tiče načina vožnje ka ostrvu, sve normalno, AP klasika 120 plus minus u preticanju gde sam par puta išao do 140 ali ne i preko toga. Ne lezi vraže, krenem nazad u sredu, slična vožnja, samo preko dana, sa upaljenom klimom. Ujutru kad sam krenuo ulje je bilo na maks, a antifriz je recimo za par santi bio manji od redovnog maskimum dozvoljenog na boci. Astra kao da je znala, čim sam prešao naplatnu stanicu Dimitrovgrad upalila mi se ponovo žuta lampica, pošto sam bio besan, nastavio sam dalje put do Niša bez stajanja i sve je bilo uredu. Jutros je ulje bilo na polovini ( provereno pre prvog paljenja ), ali je antifriz otišao na nešto malo više od propisanog minimuma na boci. Gde je otišlo ulje, gde je otišao antifriz niko ne zna, nema curenja, nema tragova, sve redovno?!?! Ostaje da se vidi ono što je jedan od članova pomenuo vezano za dihtung uljne pumpe, to jedino nije menjano, a sve ostalo jeste tj Ravnana glava, rađen dihtung glave, nove gumice, hladnjak ulja nov postavljen, pre toga ispran sistem od starog ulja itd, elem, ostaju dve opcije, ili je "samo" dihtung uljne pumpe ili blok motora, pa sad nisam pametan šta da radim? Sve ovo deluje jako deprimirajuće, pogotovu kad se vratite sa odmora :ccc: :jane:
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Čudno mi je da je palio lampu za ulje a ulja nije falilo, tj. nije bilo ispod minimuma. Inače, nivo ulja na ovom motoru se proverava na radnoj t, 5 min. nakon gašenja.

Treba pregledati dobro da ne pušta ponovo na hladnjaku ulja, kolega pegazbre je pisao da se problem ponovo pojavio nakon njegove zamene. Uvek preporučujem da se nabavi originalni deo u kompletu sa kućištem filtera ulja. Naravno, sledi i provera dihtunga uljne pumpe.

Verovatnoća da sam motor ima oštećenja je u ovom slučaju mala, ali nije isključena.

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Ja sam reklamirao hladnjak ulja, prvo je procurio posle nekih 3000-3500km na delu gde prolazi antifriz i antifriz je posle nekog vremena pao ispod minimuma i auto je na to upozorio. Zamenjene dihtung gumice jer tu gde je procureo gumica je bila sva pojedena kao da nije bila namenjena za dihtovanje na mestu gde prolazi vreo antifriz. Stavljene kvalitetne elringove gumice ali nakon manje od 500km od zamene, procurio sad na delu gde prolazi ulje, bukvalno se slivalo na izduvnu granu, gorilo i isao je dimio iz haube...

Skinito kuciste, eringove gumice koje su stavljene kao nove pa ih je vratio majstor da ne rizikuje sa onim sto dolaze uz hladnjak i reklamiran ceo hladnjak ali majstor nije hteo da uzme istu marku (NRF) vec je uzeo drugog proizvodjaca (Thermoteck, skuplji mozda hiljadu din). Nije ni on vise ubedjen koliko ce trajati ali jedino je to mogao tako da reklamira.

Tako da ako je hladnjak u pitanju i mozes da reklamiras, vidi sa majstorom da se nekako reklamira da mozes da doplatis za orginalni (kao sto je @milekmilek ovde predlozio), ovako ces kao i ja sad cekati koliko ce ovaj zamenski da izdrzi i kad ce poceti da ti curi.

I da, ne menjaj samo hladnjak, jer ne procuri toliko cesto, vec celo kuciste sa filterom ulja na koji se stavlja hladnjak. Koliko sam razumeo majstora, meni je curili na mestima gde se kuciste spaja sa motornim blokom.
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Tokom naredne nedelje treba sve to da se uradi pa javljam kako je prošao zahvat.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

I kako je prosao zahvat? Da li si menjao hladnjak i sta si stavio ako jesi?
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Jos uvek nisam oterao auto kod majstora, trebalo bi tokom naredne nedelje.
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Auto je kod majstora, naravno dihtung uljne pumpe se raspao, ocigledno da je to bio problem u mom slucaju, posebno sagledavsi da je sve promenjeno osim toga. Prezimam danas auto pa se javljam nakon testiranja od par dana. :doubleup:
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Napisah ja šta je problem. A ti si beše navodio da je i taj dihtung menjan?

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Rekao je da je menjan uljni hladnjak a da dihtung pumpe za ulje nije menjao tj receno mu je da nije trebalo.

Meni je receno da se taj dihtung pumpe za ulje obavezno menja na svakom velikom servisu kad se vec skida zupčasti i pk kais. Ni prethodnom vlasniku ni meni nije zamenjen kad je radjen veliki servis pa sam ga ja zamenio kad su menjane varijabilne remenice.

Nadam se da neces imati vise problema jer su zamenski delovi loseg kvaliteta pa kako ti se zalomi...
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Auto preuzet, ostavljam slike "stopljenog" dihtunga. Nadam se da je sada kraj price o mesanju. :aneces:
Prikačeni fajlovi
IMG_20241009_175653.jpg
IMG_20241009_175653.jpg (98.59 KiB) Pogledano 1290 puta
IMG_20241009_175701_1.jpg
IMG-97cc4346d79bbccc0e8fafce92251479-V.jpg
IMG-97cc4346d79bbccc0e8fafce92251479-V.jpg (80.27 KiB) Pogledano 1290 puta
IMG-864651b881c9e95e085cef0bbde03dd3-V.jpg
IMG-864651b881c9e95e085cef0bbde03dd3-V.jpg (104.23 KiB) Pogledano 1290 puta
Odgovori