Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Re: Motorna ulja

Post od DS9 »

dragvorl napisao: 13 Avg 2018, 22:01 @ DS9

Kakvo ti je misljenje o Repsol ulju?
Renomirani proizvođač, znači nema grešle, inače nisam imao nikakvo iskustvo.

(Dr sci.) Steva/Stalker ih je 2010 opisao u sitna crevca, a inače mu on dođe i najbolji poznavalac maziva koji je raspoložen da piše za širu publiku.

http://motornaulja.blogspot.com/2010/04 ... -oils.html
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:thumbup:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Uroš S. napisao: 13 Avg 2018, 21:58 DS koje ulje za 1.0TSI 81kW, Euro 6, fiksni interval 15000km ili godinu dana šta prvo naiđe?

U stari 1.2TSI 77kW sipam Nisotec Autoline 5-30 502.00 i zadovoljan sam. Najbolje se pokazalo sa potrošnjom od Totala, Castrola, Motula, i Eko ne znam kog ali je odgovaralo po specifikaciji. Planiram pri sledećoj zameni da predjem na isto to samo 5-40, šta misliš o tome?

130.000km pravih.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Za 1.0 TSI benzinac - koliko vidim, odgovarajuća su ulja po VW 502 i 504, što mu dođe da može i 40ica po ACEA C3 - kakvo je nisotecovo autoline 5W-40.

Sad, sa obzirom da je relativno nov motor možeš i klasičnu 5W-30icu koju sipaš u stari 1,2 tsi, a možeš i namenski autoline po 504/507 sa vw odobrenjem. Dosuše, odobrenje im je isteklo dve godine.

Kako hoćeš, ako si skloniji forsiranju, mislim da je zgodniji izbor 5W-40, najpre zbog eventualne verovatnoće razređenja ulja gorivom, mada nisam siguran da se to događa na takvim/modernim motorima.

Btw, dole je zvanični VW dokument iz 2012 oko izbora maziva za VW motore, najpre namenjen američkom tržištu, ali je lista preporučenih ulja primenjiva svuda. Ako se pogleda bolje tu je navedeno po jedno ulje iz kriševačkog FAM-a i modričine Optime.

https://www.anciravolkswagen.com/blogs/ ... l-List.pdf
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

passenger napisao: 13 Avg 2018, 22:12 Ne vozim ga non stop, ali recimo da ga ne šaltam baš na 2500 3000 rpm :)

Corsa C 1.8 125ks

Pogledaću ta ulja. Juče sam sipao Mobil, tkao da sam neki period miran.
Za taj motor sleduje ulje koja zadovoljava (ili ima odobrenje) po normi GM-LL-A025, a recimo takođe možeš pročitati na strani 201 sledećeg dokumenta, da odgovara ulje i po Dexos 2 normi. Dakle to je primarna preporuka proizvođača.

https://www.opel.de/microapps/fwlz/cont ... nliste.pdf

Pošto ove norme, generalno uzevši podrazumevaju više gradacija - logično je izabrati deblju/viskozniju sa obzirom na tvoju težnju da forsiraš motor. U praksi to znači neko kvalitetnije ulje xW-40 gradacije, i eventualno da skratiš interval zamene ulja na recimo nekih 10ak hiljada km, maksimalno, naravno ukoliko više od toga prelaziš godišnje.

Kako stoje stvari, sa obzirom da i mobil preporučuje seriju 3000 5W-40 za taj Z18XE motor, možeš da računaš da ne moraš više da tražiš drugo ulje. Ako bi stvar donekle da podigneš na viši nivo - onda ih poslušaj pa koristi bolju seriju tj Mobil 1 ESP 0W-40.

Od ostalih izbora u de at i ch, mogla bi gomila odličnih ulja da se probere...

Btw, obratio bih pažnju na izmenu transmisionog ulja.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ako im je odobrenje isteklo pre dve godine, to znaci da NIS moze, a i ne mora da pravi ta ulja po toj specifikaciji vise?

Zar to ne treba da se obnavlja stalno? Mozda ima neki razlog, mozda nisu dobili odobrenje.

Modrica deluje azurnija, ako nisu znacajno skuplja ulja od Nisotec, probacu sa njima.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Odobrenje tj Approval jeste dodatna sigurnost, ali ne postojanje toga ne znači nužno i da konkretno ulje ne bi zadovoljilo određene zahteve. Stvar je oko toga poprilično komplikovana, a nju definiše ovo dole
https://atiel.org/images/code-of-practi ... sue_20.pdf
tj. atielov (udruženje evropskih proizvođača maziva) "vodič dobre prakse", u slobodnom prevodu.

Sa obzirom da je cena koja se uplaćuje radi testiranja i dobijanja npr. VW odobrenja zanemariva, to što je većini nisotecovih proizvoda isteklo odobrenje (za maziva koja su ga imala), verujem da ima veze sa recimo odnosom sa gaspromom, odnosno guranjem njihovih lubrikanata. Sad, ja o tome nemam nikakve informacije, a neko u NIS-u zna tačno zašto nisu obnovljena odobrenja.

Što se Modriče/Optime tiče, ona je tradicionalno razvijala automobilska maziva primarno za VW, pa u tom smislu mislim da je ona donekle zgodniji izbor za VW, ali i njima je npr. odavno isteklo odobrenje (ili novo nisu prikazali) po npr. normi VW 504/507

E sad, neko može da se razmišlja i tako da je npr. kupio ulje sa datumom proizvodnje 2016. (dakle nije istekao rok skladištenja) a tada je odobrenje bilo važeće...

Sa druge strane, i najveći proizvođači lubrikanata često preporučuju svoja maziva koja nemaju konkretno odobrenje, za motor koji bi ga zahtevao.

Kod recimo amerikanaca, izuzetno cenjeni Amsoil je napravio posao tako što se hvali da večina njegovih ulja nema odobrenja jer tvrde da ih njihova ulja prevazilaze.

Svašta je tu u opticaju... a mi kojima treba par litara motornog ulja godišnje možemo jedino da se potrudimo da ulje nabavimo iz pouzdanog izvora/proizvođača, i po mogućnosti sa odgovarajućim odobrenjem.

U nekim slučajevima, uglavnom kod motora starijih od oko 2000-2005. godišta, odobrenja nisu ni postojala, već samo ACEA zahtevi, pa se prema tome bira ulje.

Uglavnom, proizvođači motora umeju da naglase kako su ACEA norme minimalni zahtevi, dok su proizvođačke norme optimalni/superiorni.

A opet, šta je u ambalaži - može da zna samo onaj koji odradi laboratorijsku analizu. Eventualno, po ovakvim forumima po neko prijavi za konkretni motor i ulje da je prošao respektabilnu kilometražu, ali i to može da bude a ne mora da znači.

Koliko vidim ti imaš astru, a za nju sleduje dexos ili GM norma, za koje se i ne daju odobrenja od GM-a, pa se opet oslanjaš na to što proizvođač maziva navodi. U konkretnom slučaju nema greške sa uljima po ACEA C3 jer je ona po pravilu uparena sa dexos2.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Da, ja vec godinama i stotinama hiljada km sipam mobil1 new life 0w40.
On ima sva ta odobrenja, ali ima i Fiat 9.55535-m2, sto nema puno ulja. Da li nece da imaju ili ne ispunjavaju, ne znam.

Do sad se pokazalo kao dobro ulje za celu godinu. Menjam ga dva tri puta godisnje. Obicno na oko 15000km.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Može li referenca u vezi toga da M1 New Life 0W-40 ima odobrenje od Fiata.

Fiatovska odobrenja ima samo Petronas koji je sadašnji vlasnik Selenia brenda odnosno Fiat ostalima ne daje odobrenja. Recimo, takođe grandiozni Shell, navodi za pojedina svoja ulja da mogu zadovoljiti neke Fiat norme, ali nemaju njegovo odobrenje.

Na evropskom tržištu, a na osnovu specifikacije iz maja 2018. god. Mobil 1 New Life ima odobrenja po normama BMW LONGLIFE 01, VW 502 00/ 505 00 i PORSCHE A40 - i ni jedno drugo.

https://www.mobil.com/english-GB/Passen ... -Life-0W40
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Mogao bih, imaš pravo. Na sledećem servisu/intervenciji ću zameni ulje u menjaču. Hteo sam da čekam iduću godinu kad budem menjao set kvačila.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

DS9 napisao: 14 Avg 2018, 18:20 Može li referenca u vezi toga da M1 New Life 0W-40 ima odobrenje od Fiata.

Fiatovska odobrenja ima samo Petronas koji je sadašnji vlasnik Selenia brenda odnosno Fiat ostalima ne daje odobrenja. Recimo, takođe grandiozni Shell, navodi za pojedina svoja ulja da mogu zadovoljiti neke Fiat norme, ali nemaju njegovo odobrenje.

Na evropskom tržištu, a na osnovu specifikacije iz maja 2018. god. Mobil 1 New Life ima odobrenja po normama BMW LONGLIFE 01, VW 502 00/ 505 00 i PORSCHE A40 - i ni jedno drugo.

https://www.mobil.com/english-GB/Passen ... -Life-0W40
Stvarno nema na kutiji, ali imao je ranije ili kao odobrenje ili kao zadovoljava.
Eto razloga da promenim ulje na Modriču.
Mada ne verujem da se nešto bitno promenilo u sastavu tog mobila, ali ko zna.

Zanimljiva tema.

Edit: ni plattnerovom sajtu više nema tog ulja u ponudi, mada sam ga ja regularno kupio pre 3,4 meseca.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Pa, nisam siguran da je to bitan razlog da se promeni, posebno mobil 1 serija koja se može smatrati etalonom među serijskim uljima (osim toga konkretno ulje ima odličnu specifikaciju). Doduše, ja npr. koristim FAM ulja zato što su adekvatno kvalitetna i zato što ih volim.
Najveća većina ostalih su mi samo adekvatno kvalitetna.
Na tvom mestu, a u slučaju potrebe za ovako koncipiranim uljima, dakle primarno Full SAPS po ACEA A3/B4 razmislio bih o http://www.rnbg.rs/proizvodi/galax-racing/
a od Optime, Magnum 5W-40 https://modricaoil.com/Product/Read/opt ... ducttype-7
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Posto auto ima oko 400.000km razmisljao sam cak i ovako necem da probam:
https://www.mobil.com/english-gb/passen ... il-1-10w60

Ili uopste tako neko ulje za vece kilometraze. Mada u teksu se spominje kilometraza od >150.000km, sto je kod nas NOV NOV NOV :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

nikaragva napisao: 13 Avg 2018, 14:27 Za oba motora pise da odgovara Total Quartz 9000 5w40, koje nije ni skupo, koja su i sipana trenutno.
Ako je polusintetika u redu, onda je OK.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8