Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Delija »

Texonja napisao:
ftj napisao:Za razliku od bmwa koji će te na svako paljenje automobila smarati da je ispod 4 stepena kao da si retardiran.
E vala bas tako! Od decembra do februara se trzam na svako "DING".
S tim sto to ne radi na ispod 4, nego ispod 3 stepena.

sent from my HTC Sensation
Isto radi i Honda :glavomuzid:

I to kad ultra-mega-giga "brzi" senzor skonta pravu temperaturu - auto krece iz garaze i treba mu cirka 5 minuta da skonta da vise nije 10 stepeni :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Tu je pitanje sta se desava ako nisi kriv? Tj da li onda u po kom osnovu mogu da te gone za stetu?

Sent from my ZTE-SKATE
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Na osnovu toga da vozis tehnicki neispravno vozilo. Formalno (da ne kazem pravno) analogno tome da ti recimo ne rade kocnice, pa ti dokazi da to nije imalo bas nikakav uticaj na nastalu situaciju.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

U poslednjem SAT sam čitao da kasko čoveku nije pokrio štetu zbog neadekvatnih guma.

Po meni je to skroz ok, a pogotovo ako je šteta mogla biti izbegnuta. Pitanje sad kakva je situacija ako nisi kriv. U najgorem slučaju obostrana krivica, ali to opet može da bude šteta koja prevazilazi višestruko ceo zimski set guma.

Generalno je zimi ta priča sa letnjim gumama glupost. OK ako vozite auto na 10 stepeni, što često bude u sred zime, ali sve ispod je rizik. U hladovini itekako može da sačeka led. Takođe, baš kao što je ovih dana, visoka vlažnost, temperatura oko nule, leda nema, ali je sve klizavo i sa zimskim gumama. Sa letnjim je sigurno još mnogo gore.

Ne bih se ja sa tim zezao.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pravilnik kaže moraju zimske gume u slučaju da na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Vrlo je diskutabilno šta znači da na kolovozu ima poledice... Da li se misli na pravu poledicu(gde pomažu samo gume sa naoštrenim šiljcima) ili eto tek onako klizav put na minusu.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ako nisi kriv,ne mogu ti nista za sudar,drugog terete. A tebi ide odvojena kazna za letnje gume,i ostale stvari koje se zadese da ne valjaju, nevezano za sudar.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Pa majku mu spajkovi su začist led.

Poledica je tu i tamo malo zaledilo. U suštini ta promena odredba o obaveznosti zimskih guma je napravila više štete nego koristi. Dok je bilo kalendarski svi su morali da imaju zimske, a sada svako tumači kako hoće.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

@Xepoj

Zašto bi dobio kaznu za letnje gume ako nije bilo snega, leda ili poledice na ulici? U tom slučaju auto je tehnički ispravan ako ima letnje gume i šaru preko 4mm.

Ovde je samo vidim problem u tumačenju šta je poledica, za sneg svi znamo šta je. Po meni prava poledica je kad pada ledena kiša pa ne možeš da hodaš ulicom kolko je klizavo. Opet i ovo što sam viđao ovih dana u nekim delovima se moglo svrstati u poledicu jer je preko dana temp. bila u plusu a uveče zaledilo a pritom su bili mokri putevi.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Znači u pravu je moj komšija koji je 1.novembra na +20 stavio zimske gume.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Po meni je poledica i "black ice" ili delimican "black ice", cim ti se trakcija i kocenje smanje za 20% od normalne kad je skroz suvo...
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

ftj napisao:@Xepoj

Zašto bi dobio kaznu za letnje gume ako nije bilo snega, leda ili poledice na ulici? U tom slučaju auto je tehnički ispravan ako ima letnje gume i šaru preko 4mm.

Ovde je samo vidim problem u tumačenju šta je poledica, za sneg svi znamo šta je. Po meni prava poledica je kad pada ledena kiša pa ne možeš da hodaš ulicom kolko je klizavo. Opet i ovo što sam viđao ovih dana u nekim delovima se moglo svrstati u poledicu jer je preko dana temp. bila u plusu a uveče zaledilo a pritom su bili mokri putevi.
Ako je to poledica, sta je onda led?

Poledica moze da se tumaci kako im se cefne, mislim da se taj deo odnosi na ovo sto sada imamo, mestimicno ovlazeni kolovoz na temperaturama ispod i oko 0c
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:

Post od ftj »

nuk napisao:

Poledica moze da se tumaci kako im se cefne, mislim da se taj deo odnosi na ovo sto sada imamo, mestimicno ovlazeni kolovoz na temperaturama ispod i oko 0c
Jedinu definiciju što sam našao je na slovenačkom - http://sl.wikipedia.org/wiki/Poledica i kolko mogu da zaključim oni misle upravo na ledenu kišu a to je ono kad je čist led na ulici.

Valjda je poenta zakona da mora tačno da se zna na šta se misli.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Onda advokati ne bi postojali
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

ftj napisao:
nuk napisao:

Jedinu definiciju što sam našao je na slovenačkom - http://sl.wikipedia.org/wiki/Poledica i kolko mogu da zaključim oni misle upravo na ledenu kišu a to je ono kad je čist led na ulici.

Valjda je poenta zakona da mora tačno da se zna na šta se misli.
Naravno da bi tako trebalo da bude ali ne, kod nas se "socijalni mir" kupuje i na ovaj nacin pa svako moze da tumaci zakon kako mu odgovara
Odgovori