Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Texonja »

Xepoj87 napisao:A ti mislis da takvim ljudima o kojima vi pricate,zaista treba dozvola i da to rade preko bolnice?
Pa moraju negde naci podatke, ne? Ne moze valjda uzeti random organ od prvog prolaznika, mora se nesto poklapati valjda.
Kad udjes medju potencijalne donore, pretpostavljam da se to negde belezi.
Poslednja izmena od Texonja u 28 Mar 2013, 01:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Grujic napisao:Meni uopšte nije jasno šta je hteo da kaže.
Pod oni mislim na drzavni deo kojima si zavestao organe.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Slika
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Pa ko priča o tome? Tex je izrazio sumnju da nekog može da pojede mrak jer nekome treba organ, o tome se priča.
Kažem, ne znam koji podaci se daju za donorsku karticu, ali ako je to više pravna stvar onda ta baza podataka nema veću vrednost od registra davaoca krvi, čak je taj registar i bolji jer se rade testovi na viruse...
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Veruj mi i ja imam istu tu sumnju. Zato i ne bih smeo da budem donor. A za listu si definitivno u pravu da je revnosnija i bogatija podacima. Samo me zanima jel i donori imaju preglede s vremena na vreme?

Slika
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Citam i ne verujem.. :kezo:
Dosije X...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

In 2008, California transplant surgeon Hootan Roozrokh was charged with dependent adult abuse for prescribing what prosecutors said were excessive doses of morphine and sedatives to hasten the death of a man with adrenal leukodystrophy and irreversible brain damage, in order to procure his organs for transplant.[69] The case brought against Roozrokh was the first criminal case against a transplant surgeon in the US, and resulted in his acquittal

Evo i nekog objasnjenja sa medicinske strane, oko "death" & "brain death" , posto i tu ima nekih dilema, ali je suvise kasno i suvise me mrzi da citam:
http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 51598.html
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Brate,ako si dao nekada krv,jednaka je sansa da ces nastradati od strane takvih...

A ti si rekao kao da je to sto je neko donor,bolje,jer ce cim umre,dati organe koje je zavestao,pa ce onda ovi mafijasi da uzmu ako im treba,a sredice pre toga da ti bas zbog toga umres...
Tako sam ja tebe razumeo u prvim postovima...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Xeroj, mislio sam na varijantu da nekome treba organ, ta i ta krvna grupa, RH negativan, godine takve, pi*ke materine ovakve :) , ako je neki mafijas (politicar, pandur, doktor, isto je) pristupi spisku i vidi ko od ekipe sa donorskim karticama ispunjava uslove.
... i onda tog dana odgovarajuceg coveka pojede mrak.

Na to sam mislio. Mozda je americki film, mozda nije, kakogod, slucajeva je bilo u svetu.

Evo jos jedan slucaj pod istragom: http://abclocal.go.com/kgo/story?sectio ... id=8614016
Ne znam epilog.

Odoh da spavam. :prdi:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Izvini,post je bio upucen Sebeku,nisam to naveo :)

A kapiram ja sta ti pricas,ali ti koji imaju takvu moc da to tek tako rade,sredice organ i bez ubistva nekoga :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

:kuku:
Ajd da razmotrimo par cinjenica:

1. Krvna grupa je maltene pa javni podatak. Sanse da se neko sa ultra retkom grupom javi da bude donator organa, a da se istovremeno poklopi da nekome ko moze da ubija kako mu dune treba bas ta krvna grupa...pa recimo da su male. U srbiji 70 posto ljudi vrti iste krvne grupe, tako da bukvalno mozes da roknes prvog na ulici i sanse su ogromne da ce ti njegov bubreg odgovarati.
2. Prilikom transplantacije, uzimaju se uzorci organa i testira se kompatabilnost donora i primaoca. Gomila organa zavrsi u djubretu jer nemaju kome da se ugrade u datom trenutku. Prilikom prijave za donorski program ti sigurno ne seciraju enterijer.
3. Organi se uzimaju samo NAKON mozdane smrti i UZ SAGLASNOST porodice preminulog, nije bas varijanta "Ajd iskljuci ovome kiseonik, valjace mi delovi"
4. Ako neko ima para i uticaja da sredi da nestanes radi transplantacije, moze to lakse da zavrsi: potplati koga treba da dodje na vrh liste za transplantaciju, donor ce vec naleteti ubrzo (za ovo ne sumnjam da se radi uveliko)
5. Organi na crnom trzistu kostaju manje od organizacije ubistva nekoga i kasnijeg zataskavanja - da ne pominjem manje truda.

Znam dvoje ljudi kojima su presadjeni organi kod nas, i nijedno od dvoje nisu neki uticajni likovi ili krimosi ili bogatasi. Iako razumem skepsu (znam ljude koji ne bi dali krv nikad u zivotu jer veruju da mogu da zakace svasta tako ili da se ta krv koristi pogresno, svasta sam cuo do sada), malo ste ga preterali. Ja cu preuzeti rizik da se u zemlji od 7 miliona ljudi nadje jedan koji se gadja sa mnom 100% a pri tom mu bas treba nesto moje i pri tom ima love i uticaja da me rokne da se ne izvali i da mi pokupi organe - vi kako hocete.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Xepoj87 napisao:Brate,ako si dao nekada krv,jednaka je sansa da ces nastradati od strane takvih...

A ti si rekao kao da je to sto je neko donor,bolje,jer ce cim umre,dati organe koje je zavestao,pa ce onda ovi mafijasi da uzmu ako im treba,a sredice pre toga da ti bas zbog toga umres...
Tako sam ja tebe razumeo u prvim postovima...

onda se verovatno nisam dobro Odrazio :D,

ja ipak mislim da ce onda slucaj ovakav donor organa, ima saobracajnu nesrecu i onda desi se koma ili tako nesto, ne daj Boze, ali moguce je. Onda ce pripadnici tih kriminalnih organizacija samo da ga iskljuce sa aparata ili tako nesto, kako bi osigurali sebi organ/organe.

tako da mislim da je gore u slucaju ovih malverzacija biti donor organa.

izvini/te ako se malo nespretnije izrazavam, posto radim vise stvari istovremeno jbg ;)
Slika
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Rakhil napisao::kuku:
Ajd da razmotrimo par cinjenica:

1. Krvna grupa je maltene pa javni podatak. Sanse da se neko sa ultra retkom grupom javi da bude donator organa, a da se istovremeno poklopi da nekome ko moze da ubija kako mu dune treba bas ta krvna grupa...pa recimo da su male. U srbiji 70 posto ljudi vrti iste krvne grupe, tako da bukvalno mozes da roknes prvog na ulici i sanse su ogromne da ce ti njegov bubreg odgovarati.
2. Prilikom transplantacije, uzimaju se uzorci organa i testira se kompatabilnost donora i primaoca. Gomila organa zavrsi u djubretu jer nemaju kome da se ugrade u datom trenutku. Prilikom prijave za donorski program ti sigurno ne seciraju enterijer.
3. Organi se uzimaju samo NAKON mozdane smrti i UZ SAGLASNOST porodice preminulog, nije bas varijanta "Ajd iskljuci ovome kiseonik, valjace mi delovi"
4. Ako neko ima para i uticaja da sredi da nestanes radi transplantacije, moze to lakse da zavrsi: potplati koga treba da dodje na vrh liste za transplantaciju, donor ce vec naleteti ubrzo (za ovo ne sumnjam da se radi uveliko)
5. Organi na crnom trzistu kostaju manje od organizacije ubistva nekoga i kasnijeg zataskavanja - da ne pominjem manje truda.

Znam dvoje ljudi kojima su presadjeni organi kod nas, i nijedno od dvoje nisu neki uticajni likovi ili krimosi ili bogatasi. Iako razumem skepsu (znam ljude koji ne bi dali krv nikad u zivotu jer veruju da mogu da zakace svasta tako ili da se ta krv koristi pogresno, svasta sam cuo do sada), malo ste ga preterali. Ja cu preuzeti rizik da se u zemlji od 7 miliona ljudi nadje jedan koji se gadja sa mnom 100% a pri tom mu bas treba nesto moje i pri tom ima love i uticaja da me rokne da se ne izvali i da mi pokupi organe - vi kako hocete.
poshtujem izbor :pivo: , ali ipak ako mi neki crv u glavi se mota... zato bih se i libio doniranja .organa.
Slika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Sta znam,malo je naivan razlog.
Da mi neko kaze,necu da me neko otvara ni kada sam mrtav,bilo bi mi skroz ok,a ove price iz gangsterskih filmova su mi skroz sci-fi :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Sto kazu ameri We have to agree to disagree. :-D

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Odete tamo i u formularu lepo popunite:
- pušač 20 godina
- alkoholičar
- laki narkoman
- kurvar
itd.

Sumnjam da će neko poželeti baš vaše organe. :kezo:

Šalu na stranu, takođe smatram da to treba uraditi i uradiću, ali ne sada.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori