Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od ljubitelj »

nidza napisao:
ljubitelj napisao:Pricas za Telenor mrezu da u tvom kraju ide glas preko 3G?
Svugde mi stoji 3G kad razgovaram. 4G se isključi čim krene da zvoni telefon i prebaci se na 3G.

Zapravo sa 3G je problem. Edge bi možda i radio, nisam probao.

Tapatalk
Gde ti stoji 3G, na telefonu. Meni su objasnili da to nema veze, glas se tokom poziva prebacuje na 2G i registruje se kompletna signalizacija poziva preko 2G tj GSM. Imao sam problema sa Telenorom prosle godine, pa sam se raspitivao i dobio sam objasnjenje preko drugara (njihove nemacke kontrole firme koja im vrsi superviziju mreze) da je problem koji sam imao, i koji si ti opisao, rezultat malog kapaciteta 2G celija preko kojih se obavlja TDMA prenos glasa dok se 3G koristi kao CDMA samo za prenos podataka.
TDMA podrzava po standardu do 8 istovremenih razgovora po celiji, CDMA potpuno drugacije modulise prenos.

Nije mi delovalo preterano logicno ali je to jedino razumno objasnjenje koje sam do sada dobio o poreklu problema zauzetosti mreze u zoni jakoj signala.

Nisam uspeo da dobijem iz Telenora objasnjenje zasto je tada postojao problem u radu. Samo neko besmisleno genericko pisano obavestenje.
Mislim da telefon ne ume da pokaze po kojoj modulaciji se obavlja razgovor, mozda samo neki telefoni u inzenjerskom skrivenom meniju.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Zasto onda svuda stoji odvojeno trajanje baterije na 3g i 2g, to jest, razlicit broj mogucih sati razgovora u specifikaciji zavisno od vrste mreze?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja sam potpuno siguran da glas takođe ide preko 3G, odnosno, da se ne kači na GSM uopšte, dokle god nema problema sa pokrivenošću.

Telefon prikazuje i tokom razgovora na koji način je povezan. Kao što već rekoh, na 4G mi ide samo data, dok za razgovor momentalno pređe na 3G. Na 2G ne prelazi nikad gde ima 3G mrežu.

Tapatalk
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

nidza napisao:Ja sam potpuno siguran da glas takođe ide preko 3G, odnosno, da se ne kači na GSM uopšte, dokle god nema problema sa pokrivenošću.

Telefon prikazuje i tokom razgovora na koji način je povezan. Kao što već rekoh, na 4G mi ide samo data, dok za razgovor momentalno pređe na 3G. Na 2G ne prelazi nikad gde ima 3G mrežu.

Tapatalk
:plusone:
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ok hvala svima, znači l640, ali me brine taj Windows, šta rade sa tim oće li biti te desetke, čitam po netu da na windowsu fale neke aplikacije, da su neke bagovite itd. Mada u suštini ja želim samo mail, FB, skype, nemam ništa više od drustvenih mreza.
Ovaj xiaomi redmi 2 ima iste karakteritike, manji ekran sto mi se sviđa kompaktiniji je, a i 105e je samo, da li je ta Lumia bas dosta brza od njega, fluidnija..msm da li je vredna 20 evra više.
Taj meizu m2 ima ali je 140e, a onda opet za te pare ima i s4 i redmi note 2 mada bez garancije uglavnom..
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Na 640 FB aplikacija je šit i srče bateriju ali IE jako lepo radi sa sajtom. takođe i YT ide preko IEa ali nije loše. Skajp je odličan.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Ali M2 je nov, S4 polovan. M2 je hardverski jaci, Samsung ima bolju kameru (i mislim da se brze puni).
Redmi Note 2 bi bio pun pogodak, ako ti velicina ne smeta.

Sent from my m2 using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Xepoj87 napisao:Zasto onda svuda stoji odvojeno trajanje baterije na 3g i 2g, to jest, razlicit broj mogucih sati razgovora u specifikaciji zavisno od vrste mreze?
Zbog potpuno razlicitog nacina rada. u 2G mrezi telefon radi sa 1/8 vremena dok u 3G mrezi je stalno u komunikaciji sa bazom. Napisao sam, TDMA (time mulitpleks) vs CDMA (code multipleks).

nidza, informaciju sam dobio posredno, od kolege koji je pitao neformalno i moguce je da su njega pogresno obavestili ali kako je sistem administrator (bivsi) velikog domaceg internet provajdera mislim da je pitao pravu osobu o cemu se radi pri tom zauzecu telefona iako postoji jak signal.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nesto si pogresno ukapirao ide i voice preko 3g pa i 4g. Najjednostavniji primer su mesta gde je los 2g prijem pa ne funkcionise 2g gsm gejtvej i problem se resi nabavkom 3g gejtveja.
Ili jos jednostavnije, kad imas dva telefona i oba su na 3g ili 4g sam kvalitet zvuka ce biti znatno bolji.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

https://www.youtube.com/watch?v=10UBsSo6O4I
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:
Pridružio se: 08 Dec 2014, 09:18
Garaža: Golf 7 1.6 TDI

Post od Ivan75 »

Ljudi, skinuo sam neke fajlove u Wordu i .pdf-u sa neta, nalaze mi se u Documents i nikako ne mogu da ih obrišem a neki drugi file manageri ih me vide, da li on to pamti nekako pa zato ne briše ili šta...? Obrisao sam cashe particiju, reatart i opet ista priča, ni Word ni Acrobat ih ne vide...šta raditi?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Koji telefon? Gde se nalazi Documents, na kartici ili telefonu?

Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:

Post od Ivan75 »

S6, nema sd karticu, u "storage".
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ima on svoj neki file manager. Probaj iz njega da izbrišeš fajl.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan75
Reactions:

Post od Ivan75 »

Baš to mi ne uspeva, jedino on i vidi taj folder Documents... On me i zeza
Odgovori