Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od HKS »

Bome u toj grupi koju si naveo ima miliona i miliona :D

Sent from my m2 using Tapatalk
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pa 2 milijarde bar.
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

DasAuto napisao:"Nasi" ljudi su najveca bagra poslje Arapa, Siptara i Crnaca.
Indijci najgori, kakva je to bagra pa to je da čovek ne poveruje.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Najveca generalizacija ikada :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

goblin napisao: Posto poznajem dosta ljudi koji zive preko, imam i rodbine... kada sam razmisljao o svemu tome i kada sam ih onako detaljno ispitivao o nekim zivotnim navikama... stekao sam utisak da ja ovde zivim bas mnogo kvalitetniji zivot od njih. I to nema veze sa primanjima, ima onih koji tamo zaradjuju i mnogo vise od mene i onih koji zaradjuju dosta manje od mene... ali iako to nije klasicna varijanta kuca-poso poso-kuca kako mnogi zamisljaju, ipak mi je sve to bilo daleko od onoga sto bi zeleo za sebe.
Dzabe i sto imas slobodno vreme i lovu... kad jednostavno nemaju taj drustveni ambijent u kojem bi ziveo kao ovde (imaju, ali za toliko visoku klasu koja bi meni bila nedostizna), cesto nema ni sadrzaja... a da ne pricamo o klimi, nedostatku mora i svih sadrzaja na moru na koje sam navikao....
Cak sam cesto imao situacije da uspesni ljudi iz inostranstva dolaze kod mene u goste i kad provedemo neko vreme zajedno oni su u fazonu "Jesi li ti sad na odmoru ili se ovako zivi preko cele godine" i odprilike nije im bas jasno kako to moze... pritom nisu finansije presudne, vec im je nepojmljivo da se tako zivi po brojim osnovama koje nemaju veze sa finansijama.
Uglavnom taj model gde je rad sporedna delatnost u odnosu na sve ostale rekreativne aktivnosti tokom dana je moguc zato sto je sistem truo. Od prilike znamo da ne postoji besplatan rucak, znaci negde, neko mora da ulozi rad, da bi se stvorio profit. Kod nas taj profit za prosecnog gazdu stvaraju radnici koji rade za 20k dinara mesecno, po 50 sati nedeljno ili jos i gore.

Ne mislim konkretno na tvoje poslove, nego generalno kazem. Sistem i trenutno stanje dozvoljava, maksimalnu eksploataciju radnika, sto nizi nivo strucnosti gora je situacija.
Tako da to sedenje po kaficima i nazovi ''upravljanje'' firmama bi bilo znatno teze kada oduzmes taj faktor izrabljivanja radnika. Onda profit moras da ostvaris na drugim mestima (dobrim upravljanjem) i od jednom tatin sin vise nije sposoban da vodi firmu i stvara profit. Naravno licno poznajem i izuzetke, ali generalno je takva situacija.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Xepoj87 napisao:Najveca generalizacija ikada :D
Generalizacija ili ne, ovdje ima konkretna statistika, poslje arapa, crnaca i siptara mi najvise problema pravimo, nebitno Srbin, Hrvat, Bosnjak. Pa sad neka to shvati kako hoce. Ali tako je.

Odrastao sam ovdje, isao u skolu od prvog razreda. Znam ko su pravili probleme u skoli, i znam ko pravi probleme danas od ljudi u okruzenju.
Rijetko ce te svedjan zajebati ili napasti zbog necega, dok neko sa balkana vrlo lako.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Evo konkretno pitanje za vas koji živite u inostranstvu : za koje pare biste se vratili da živite u Srbiji / Bosni? Po sadašnjim uslovima života i standarda u Srbiji.
Da li je to mesečno 1000 ili 2000 ili 3000 eura netto mesečno za celu porodicu , ili neka druga cifra?
Pošto računamo da većina vas ovde ima porodičnu kuću pa da kažemo da imate rešeno stambeno pitanje.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ne radi se samo o novcu, iako tako izgleda kod velike vecine, ljude najvise odbija od srbistana cinjenica da stvarno ne znas sta nosi sutra.

Naravno, ne mislim samo na bezbednost, ima i mnogo gorih mesta za zivot, kao sto je kod nas mnogo gore od nekih drugih. Jenostavno, za normalan zivot kod nas treba jako puno.

Mislim da ljudi koji su na forumu ovde predstavljaju, na zalost,(bez ikakve zelje da nekoga uvredim) visi sloj drustva u Srb.

Verujte mi, nekoliko slojeva ispod ima.

Što se tiče rada u inostranstvu, najveći problem ljudi koji odu da rade preko,normalnih ljudi-što se često desi da izgore u želji da im bude bolje.

Jeste bolje je, ali ne baš kao nekad.Ako treba boljitak da oseti mora par godina da prođe. Mnogo ljudi se razočara pre toga.
Poslednja izmena od superboss u 28 Nov 2016, 21:52, izmenjeno 1 put ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:

Post od DasAuto »

Vratio bi se za 700-800 eura/mjesecno.
Dole imam rijeseno prebivaliste.

Mislim da bi za 700-800 eura mogao da zivim sasvim solidan zivot.
Plata u RS je oko 300-450 eura. U Federaciji malo veca, ali su stvari malo i skuplje tako da na isto izadje.

Standard zivota bi mi bio kao ovdje sa platom od 2300 eura. Mozda bi manje trosio na koje kakve gluposti, ali to je u sustini nebitno.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ako si sam da. Sa porodicom nikako nije dovoljno. Ne znam kako zivis tamo naravno, i sta podrazumevas pod normalnim zivotom?
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:

Post od DasAuto »

@superboss - mislim licna plata, znaci za jednog. Vi koji zivite u Beogradu ili Novom Sadu zivot je sigurno skuplji nego u BiH/RS.
Normalan zivot za mene podrazumjeva da imam zdravstveno osiguranje sredjeno, da mogu otici na odmor barem jednom godisnje(more, skijanje ili bilo sta) i da imam malo para sa strane za neki hobi ili slicno, bilo to auto, motori ili bilo sta.

Nije mi toliko bitno imati auto od 30-40-50k Eura

Mislim da je to solidan zivot ako cemo gledati "potrosnju/pare" u ostale stvari ne ulazim.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Iskreno cenim da sa platom od tih 700-800 evra nikada ne bi vozio taj auto isključivo od plate. Ja sam okružen ljudima koji zarađuju tu cifru koju pominješ, programeri i slično, i ni blizu to nije neka cifra sa kojom možeš bezbrižno da živiš i finansiraš porodicu. Daleko od toga da ćeš ovde biti gladan sa tim parama, da se razumijemo, ali sa tim parama u NS gledaš možda da uzmeš kredit za stan ili da skupiš pare pa da kupiš auto od 3000-5000 evra.

Naravno, ovde ne uračunavam ljude koji su imali sreću da im roditelji pomognu da reše stambeno pitanje i sl. Banja Luka jeste solidno jeftinija, to stoji, ali ne više od 10%-15%, kvadrat je i tamo bar 1000 evra (mislim i jače).
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:

Post od DasAuto »

Da nemam prebivaliste sredjeno naravno bi bila druga prica.
Auto manje vise, vozio sam ja i auta od 1000 eura :)

Ali kad gledam kakav zivot zive moji prijatelji dole sa 400-450 eura. Naravno da nije lako, ali ono konkretno sto primjetim je da voze mozda malo losija kola, malo manje mjenjaju elektroniku i te zajebancije, al u sustini nista losije ne zive. Ako samo gledamo potrosnju. Naravno tu ima vise dimenzija, sikiracija oko posla, sta ce biti sutra, socijalna zastita itd.

Ja bi se vratio za 700-800 eura ali ne bi se sigurno odrekao Svedskog pasosa. Neznam dal bi se odrekao i za 3000 eura platu.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Sa tim parama mozes samo da prezivis, a ne i da zivis.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

+1

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Odgovori