Ajmo jedna preporuka za godišnjicu braka - u prevodu može i skupo
Ne moraju da budu velike porcije, nije cilj da se obžderemo. I ne bi da me smara živa muzika, pošto je za subotu veče pa postoji i taj rizik. Može riba, italijanski, meksički, kineski... Može i domaći, ali ne bih baš nešto gde je naglasak na roštilju. Pre bi nešto neobičnije.
Restoran koji mi se najviše svideo je bio u Lisabonu - Cantinho Lusitano. Mali restorančić, muž kuva žena služi. Porcije su male, sa idejom da za dvoje uzmeš 5-6 raznih jela. A jela, prste da poližeš. Neki sir u medu, teletina sa nekim čudnim prelivima, takve neobične stvari ali preukusne. Nisam čuo da kod nas ima nešto na taj fazon.
Pa da, slow food koncept, sa gangovima i cudesima.
Lepo ispricas konobaru sta volis, a sta ne, na sta si eventualno alergican i onda ce on (ili bi trebalo) da krene da slaze hranu, u dogovoru sa kuhinjom. Pa ce uz to sa slozi i dobro vino, platu sireva... To je bar tako zamisljeno. Naravno, sam biras koliko ces "tura"jesti. Mislim da je u ABCu nezaobilazna rolnica od bifteka u sosu bundeve, hteo ili ne
P.S. MIslim da u pocetku nisu ni imali neki jelovnik, vec da je kuvar bukvalno izbacivao sta mislim da treba, dok se ne kaze DOSTA. Ali su se i kuveri menjali, a uz to i po zakonu negde mora isati koliko ce da te klepe
Bili sinoć u ABC, svidelo nam se! Naravno, nismo izbegli rolnicu sa biftekom u startu, a nije ni trebalo pošto je bila odlična. To smo i žena i ja uzeli po porciju, a posle smo podelili još tri ganga. Rolovana piletina sa rukolom, mocarelom i suvom smokvom u sosu od gorgonzole - srećom gorgonzola je u tom relativno blagom sosu pored pa ne moraš da umačeš ako ne voliš. Teletina sa pestom i kozjim sirom - jako mekano meso, a spolja reš, vrhunski spremljeno, kozji sir je umešan u preliv i uopšte se ne oseća. Na kraju je bila ćuretina isto sa nekim pesto sosom - to je bilo van menija, dobro je što možeš da izabereš kombinaciju kakvu hoćeš. Nas dvoje smo se dobro najeli od tih 5 gangova, mada nismo bili previše gladni u startu. Za dezert smo uzeli ABC mus, dve kugle tog hladnog čokoladnog musa, prelivenog toplim sosom od bele čokolade i plazme. To je bilo ok ali se nismo oduševili.
Definitivno ćemo ići ponovo. Konobar je bio ekstra ljubazan, u svemu nam je pomagao i preporučivao ako ga pitamo, a nije bio napadan. Doduše bili smo mu i jedini gosti. Neverovatno, subota veče a mi jedini u restoranu. Kaže da je u principu zimski restoran, slabo rade kad je lepo vreme. Inače odmah pored njih je neki lokal iz kog su treštali narodnjaci, pa sedenje u bašti nije dolazilo u obzir. Kao da je neko rešio namerno da ih minira. Srećom na spratu se nije čulo. Topla preporuka, ali ne za obžderavanje, već ako voliš da probaš više neobičnih jela. Cenovnik ima na sajtu.
Odličan review. Sledeće onda ABC, a ti možeš slobodno u L&K, takođe je neobično i odlično. Imaju Marinu Cvetić u ponudi crnih vina, najtoplija preporuka.
A evo i vinoteke sa dobrim izborom vina, koja mogu da se sortiraju po mnogim kategorijama: http://www.vinotekabeograd.com
U opisu svakog vina stoji kako se sluzi i sa cime se slaze (ili ne).
Kad smo kod somelijea, cikica u Cer prometu na Dorcolu je bio totalni kralj.
U Delezeovoj prodavnici vina, u Makedonskoj, covek zna znanje, ali je meni nekada malo naporan. Plus sto su skup(lj)i.
Ima i vinoteka sa nekim devojcicama cije poznavanje vina se moze porediti sa mojim poznavanjem mandarinskih narodnih obicaja.