Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od rage_man »

Eskimko napisao:
Saša napisao: 05 Dec 2018, 21:09 Polovna? Nova?

TT
Polovna, 20 evropskih novcanica
Posle zamene obavezno raditi reset klapne kad motor dostigne radnu temp. 3 puta gas do 5 000 obrtaja
Moze li se ovo uraditi i sa trenutnom klapnom, mislim ima li kakvog efekta?

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Nema. Jedino ako si je skidao "na živo", sa datim kontaktom ključem. :D
Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Jok, nisam nista dirao, pomislih samo na kalibraciju

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako te zeza probaj sa čišćenjem (prskanjem pomoću "carburator cleanera"). Ako ne pomogne - ne gine zamena.

Inače, crkava zato jer je kondenz od uljnih isparenja (iz "iberlufa) plus prašina i druge nečistoće vremenom ulepe motorić pa više ne radi kako treba ili čak i skroz crkne.
Korisnikov avatar
Eskimko
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od Eskimko »

rage_man napisao: 13 Dec 2018, 21:56
Eskimko napisao:
Saša napisao: 05 Dec 2018, 21:09 Polovna? Nova?

TT
Polovna, 20 evropskih novcanica
Posle zamene obavezno raditi reset klapne kad motor dostigne radnu temp. 3 puta gas do 5 000 obrtaja
Moze li se ovo uraditi i sa trenutnom klapnom, mislim ima li kakvog efekta?

Nisam siguran al nista ne kosta da probas. Al pre toga obavezno skini klemu na pola sata pa onda ugrej motor na 90 stepeni i probaj.
I sto kaze Sale probaj ocisti klapnu imas slike u mojim postovima ja sam skidao staru i cistio. Ovo prskanje bez skidanja to je slaba vajda
Korisnikov avatar
Eskimko
Reactions:

Post od Eskimko »

Spa-Francorchamps napisao: 13 Dec 2018, 21:47 Primetio sam da se od skoro, kad palim Punta, čuje neki čudan zvuk.
Pali sasvim normalno, ali kad se okrene ključ i u trenutku kad motor počne da radi, čuje se neko zavijanje koje traje sekund, dva... Nakon toga sve radi normalno. Ima neko ideju šta može da bude?
mozda zadrzis kljuc predugo u polozaju za paljenje. Tj drzis kljuc u tom polozaju dok se motor pokrenuo pa se cuje bendiks.
Mozes da snimis pa postavi snimak da cujemo
Spa-Francorchamps
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2018, 12:02

Post od Spa-Francorchamps »

Sad sam čistio sneg, pa upalih auto... Nisam snimio zvuk, ali ono što se čuje ipak bih najbolje opisao kao neko krčanje, kao da metal kači o neki metal, jednom kraće i jednom duže, sekund ili dva... Nakon toga sve normalno... Pokušaću da snimim tak zvuk.
Korisnikov avatar
Eskimko
Reactions:

Post od Eskimko »

Spa-Francorchamps napisao: 15 Dec 2018, 15:20 Sad sam čistio sneg, pa upalih auto... Nisam snimio zvuk, ali ono što se čuje ipak bih najbolje opisao kao neko krčanje, kao da metal kači o neki metal, jednom kraće i jednom duže, sekund ili dva... Nakon toga sve normalno... Pokušaću da snimim tak zvuk.
Moguce je da ti je automat na anlaseru neispravan pa ne vraca bendix u pocetni polozaj pa kad se auto upali bendix je uzubljen i dalje na zamajac
Najbolje da snimis pa postavi link ovde za snimak
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Imao sam takav problem na Puntu i zavrsio servisiranjem alansera. Ne secam se tacno sta je problem u alanseru, ali cesta pojava kod Punta. Mehanicar mi je tako rekao i znam da mi je preporucio da to brzo odradim inace ce mi stradati alanser. Nije bendix u pitanju, cini mi se da je neka fora da se ne vracaju cetkice kako treba.

Poslato sa Nokia5 uz pomoc tapatoka

Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ali ako se anlaser vrti posle starta motora, to znači da je ostao uzupčen, pa je upravo reč o ovome što je napisao Eskimko. On se pri startu motora zavrti možda do 500 obr/min i to traje sekund-dva. Naravno da će stradati ako se vrti na radnim obrtajima motora i to duže vremena. Tako da bih rekao da govorite o istom kvaru. :) Četkice su (kao i kod svakog jednosmernog motora), stalno prislonjene na komutator i one će prve propasti pri takvom radu. Nisu teške za zamenu, ali ako odu ležajevi, tu već ima više posla.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Slazem se i meni se tako culo, ali koliko se secam nije menjan bendix. Alanser mora da se rasturi, ali da li se menja caura ili tako neka " sitnica" stvarno se ne secam.

Poslato sa Nokia5 uz pomoc tapatoka

Korisnikov avatar
Eskimko
Reactions:

Post od Eskimko »

Punto 1.2 8v trzne 3 4 puta kad se pusti gas u prvoj drugoj brzini... ima dosta po forumima ali nigde nema konkretno da je neko resio problem.
Imate li neki predlog.
Svecice menjane pre 10 000 km a kablovi pre 7 000.
Kablovi tesla a svecice NGK bkr5ez
Donji nosac motora takodje zamenjen
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Cimne i meni kad je hladno vreme, kad se ugreje motor nema problema.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

To se dešava na svakom autu u prvoj i, ponekad, drugoj brzini i sasvim je normalno. Posebno kod slabijih automobila, kod kojih su ove brzine "kratke" i posebno ako se motor zavrti do visokih obrataja, pa onda naglo pusti gas. Takođe je bilo više izraženo nekada kod karburatorskih motora, dok sada elektronska regulacija bolje uspeva da se izbori sa takvim naglim gušenjem motora, ali se ipak ponekad primeti.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Iskočila mi malopre na Fejsu objava stranice "Čišćenje dizni" gde se vidi (detaljno u slikama) postupak čišćenja benzinskih dizni na Puntu Classic kao što je moj (sa fabrički ugrađenim gasnim uređajem). Majko mila na šta mu liče te dizne, strašno... :o Evo par slika...

Slika

Slika

Slika

Ovome kao da je sav onaj obrenovački mulj posle poplave prošao kroz dizne... :o

Slika

Slika

Slika

I na kraju očišćeno:

Slika

Mislim da ni mojim diznama ne bi na proleće (posle 8 godina) škodilo jedno ovakvo čišćenje... :)
Odgovori