Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Menja se preventivno u menjacu na 25-30 godina ili 500.000km, inace se samo proverava da ne ispusta negde. Uopsteno, ne znam za Fiat konkretno sta je predvidjeno.
Ima i posebno osetljivih menjaca gde se ulje menja u intervalu svecica, na 40-60.000km prema zahtevima fabrike.
Meni plocice napred traju 80-90.000 u proseku na autima sa manuelnim menjacem, na automatiku nesto krace i jedva izguraju 70.000km.
Diskovi, tu na 210-240.000km ili treci set plocica je neka mera kada je vreme za zamenu zavisno od kontrolnog merenja.
To ako je sve u redu, ako glave celjusti ili ne vracaju se plocice onda bude i ekspresno za par desetina hiljada sve pohabano, 10-15-20.000km i slus.
Ima i posebno osetljivih menjaca gde se ulje menja u intervalu svecica, na 40-60.000km prema zahtevima fabrike.
Meni plocice napred traju 80-90.000 u proseku na autima sa manuelnim menjacem, na automatiku nesto krace i jedva izguraju 70.000km.
Diskovi, tu na 210-240.000km ili treci set plocica je neka mera kada je vreme za zamenu zavisno od kontrolnog merenja.
To ako je sve u redu, ako glave celjusti ili ne vracaju se plocice onda bude i ekspresno za par desetina hiljada sve pohabano, 10-15-20.000km i slus.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
A gde nadje taj podatak 500k ili 25 godina? 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Praksa ljudi koji koriste takva vozila, sto kod nas sto po Evropi. Razmene ljudi iskustva sa Young i Old timerima pa uporede kakvo je odrzavanje bilo
25 godina je neki tipican prosecni radni vek automobila pre potrebe za remontima/ popravkama/ restauracijom ozbiljnijom kada dolazi na red sredjivanje sve po redu.
Odnosno bilo je tako a kako ce ovi sadasnji modeli posle 2005. izdrzati 25-30 godina do takve popravke videcemo

25 godina je neki tipican prosecni radni vek automobila pre potrebe za remontima/ popravkama/ restauracijom ozbiljnijom kada dolazi na red sredjivanje sve po redu.
Odnosno bilo je tako a kako ce ovi sadasnji modeli posle 2005. izdrzati 25-30 godina do takve popravke videcemo

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Havarija. 

- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Imam 4 celicne felne na puntu. Sve imaju oznaku et43. E sad me zanima da li bi mogao na te felne da montiram one ratkapne kao sto imaju puntici classic.
Koju oznaku et imaju punto classic celicne felne? Ako imaju et 35 ili slicno nisam siguran da li mogao da montiram te ratkapne pa da ih ne uzimam za dzabe.
Inace ta oznaka et oznacava koliko je srediste felne izbaceno spolja ili unutra koliko sam ukapirao...
Koju oznaku et imaju punto classic celicne felne? Ako imaju et 35 ili slicno nisam siguran da li mogao da montiram te ratkapne pa da ih ne uzimam za dzabe.
Inace ta oznaka et oznacava koliko je srediste felne izbaceno spolja ili unutra koliko sam ukapirao...
Možda može da se montira. Imaš i slične, samo bez otvora.

http://gumatic.com/prodavnica/auto-opre ... riginal-2/

http://gumatic.com/prodavnica/auto-opre ... riginal-2/
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Originalne čelične felne imaju ET 35, tako da mislim da nećeš moći da ih staviš (ako misliš na originalne ratkapne). ET 43 ima onaj tanji rezervni točak (ćopavac).
- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Hvala, i ja mislim da nece moci ako originalne imaju et35Saša napisao: 06 Mar 2019, 18:19 Originalne čelične felne imaju ET 35, tako da mislim da nećeš moći da ih staviš (ako misliš na originalne ratkapne). ET 43 ima onaj tanji rezervni točak (ćopavac).

Na obadva homokinetica zgloba pored male selne pocela je da izlazi grafitna mast. Jer moze neko da mi preporuci neku kvalitetnu manzetnu na navlacenje, bez skidanja zgloba?
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Mozda samo da zamenis selne?

Sa tom idejom sam i otisao kod majstora, da zamenim selne. Kaze manzetne su plasticne i da su pukle ispod selne i da stezanje ne pomaze. Gledao sam neke Wurth manzetne, ali nisam siguran dal mogu da se nabace bez skidanja zgloba.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Imas secene manzetne za koje ne trebas da skidas zglob, mislim da se i lepe, ali ne znam da li ima toga kod nas.

Negde sam procitao da su Wurth kvalitetne, samo ne mogu da nadjem dali mogu da se prebace preko zgloba bez vadjenja poluosovine. Top spider mogu da se rastegnu i one se nabacuju specijalninm alatom, a za Wurth ne znam. Mozda ce neko da se javi ko ih je montirao.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Nešto ne verujem u te instant popravke. Ja bih to ipak zamenio sa novim regularnim manžetnama i bio opet miran sledećih 10+ godina.