Nisi onda citao pazljivo. Poredim odnos prema poslu i pacijentu u privatnom i drzavnom zdravstvenom sistemu. Jeste zakazivanje kod (privatnog, to je valjda jasno) stomatologa, neurologa, ginekologa, pulmologa, MRI, UZ i jos desetine doktora koji svi rade sinhrono kao tim u okviru (privatne, jasno) ustanove.Scuderia napisao:Daj Ljubitelj nemoj zezati, poredis zakazivanje kod privatnog stomatologa i urgentni centar gde se u satu desi ko zna koliko neplaniranih nesreca, a kamoli za 24h.
I cela privatna ustanova je postavljena na istim principima, svejedno je doktor koje specijalnosti obavlja pregled. Inace mislim da ima 8 stomatologa na raspolaganju na vise lokacija, nisam prebrojavao a nije ni bitno za pricu.
Onda kada si odabrao termin, doktora, i lokaciju za tebe mora da postoji prijem bez cekanja. Upravo si zakazao da ne bi cekao i neprihvatljiv je stav "pa neka ceka" doktora/uprave.
Isti sistem ima 24/7/365 rad i prima takodje hitne slucajeve. Bio sam prisutan oko 23h30 kako to izgleda u praksi, igrom slucaja bila je neka medjusobna pucnjava ucesnika koji su dosli.
Ako nema potrebnog doktora trenutno odmah se poziva dezurni iz druge jedinice iste Ustanove ili transportuje kod njega, odnosno poziva da odmah dodje doktor na kucnom dezurstvu.
Tacno se zna ko, kada i za sta dezura i odgovara. Ako bas ne moze iz bilo kog razloga da se ukaze pomoc pacijentu opet se odmah reaguje i poziva drzavna hitna sluzba odnosno organizuje transport u dezurnu drzavnu.
Nema "pa neka ceka" i trpi satima pacijent.
Ne stoji to sto si rekao, sve sto sam pisao vazi i za druge slicne sluzbe koje rade 24/365. Ne zaboravi pricamo o odnosu prema poslu i organizaciji kao generalnom pitanju a ne o jednoj noci, jednom pacijentu, jednoj zdravstvenoj jedinici i jednom lekaru.
@grujic, vazi isto i za tebe. Pricamo ne o urgentom jednom centru, odeljenju i lekaru vec o principu odnosa prema poslu. Nije bitan broj pacijenata i velicina, resursi opreme ljudi se uskladjuju prema zeljenom kapacitetu.
Kao sto sam i mislio ne poznajes ni da postoji privatni sektor koji radi 24/365 ali znas unapred da ne moze bolje da se organizuje posao u drzavnom sektoru.
Odgovorio sam ti, samo ti neces da prihvatis. Postoje nacini organizacije da se hitan-urgentni slucaj odmah primi na prvi pregled a ne ostavi 2, 3 ili vise sati u hodniku -cekaonici da ceka.
Urgentni se ne zove slucajno tako i mora da ima adekvatan pristup radu. Ne moze da posluje na principima doma zdravlja i cekanja. Vidim da ti smatras drugacije.
VMA je bila primer odlicno organizovane ustanove, jeste drzavna ali je odlicno radila unutar zasebnog vojnog zdravstvenog sistema. Isto kao sto je vojna hitna pomoc koliko znam efikasnija od civilne, Kako je sada ne znam. VMA je takodje drzavna, znaci moglo se dobro organizovati kada se hoce i zna kako.
Treba malo zaviriti kako se to radi kod drugih u svetu i kod nas a ne samo drzati se sablona i navika i smatrati da je status kvo najveci moguci domet.