Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljuba »

Evo moje mladje kolege od 28 godina, u telekomu programeri sa podosta iskustva (cisti Holandjani) zaradjuju oko 2300 eura neto mesecno (5 dana nedeljno bez dezurstava i ostalih obaveza). To je neki prosek programera starog do oko 30 godina (mozda jos koja stotina vise). Da li to moze da se poredi sa tvojom platom? Jedan doktor specijalista (40 i koja godina) zaradjuje oko 4500 eur neto mesecno - da li je to dobro poredjenje? Medicinska sestra 40 godina ima isto koliko i taj programer. To su poredjenja da mogu svi oni da se zovu profesionalci... medjusobno..

Pri cemu taj doktor placa jos porez od jedno 2500 eur (naravno to je bruto) a programer i medicinska 1400 eur, pa taj doktor ne kuka kako placa 1100 eur mesecno vise poreza i sta dobija za to.. koliko bi tek vi kukali - placas 14.000 eura vise godisnje poreza a ne dobijas ama bas nista za to - isto koliko i onaj sto daje 1250 eur poreza...

Ako doktor ostane bez posla dobija isto para da trazi posao posto je plata za nezaposlene ogranicena na jedno max 2300 eur mesecno.. Penziono je isto za sve Holandjane...

PS: Holandjanin mladi programer ako zivi sam moze bez problema da kupi sebi stan na hipoteku i BMW 328 to stoji :)
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ikac napisao:
Grujic napisao:
U gužvi ovo nisam prokomentarisao
Ikac napisao:
Svi ste znali kakvo je stanje u zdravstvu pre nego što ste upisali fakultet i šta vas očekuje kada završite, nije ovakvo stanje od juče.
Ovo je vrlo glupa mantra koja se često ponavlja, a pre svega je netačna.
Stanje je pre samo nekoliko godina bila daleeeko bolje pa je onda progresivno krenulo na gore...
Ovo si izvukao iz konteksta, pisao sam o platama, a povod za to je bio što je vamik napisao kako Delija kao programer može da priušti sebi BMW, a on kao lekar ne može i kako to nije pravedno zato što se on duže školovao i više učio od njega.

Moje pisanje se odnosilo isključivo na plate, a od kad znam za sebe znam da su u zdravstvu loše plate, tako da ne znam kada su to pre plate bile daleeeeko bolje.

Ja prvi mislim da zdravstveni radnici zarađuju kriminalno malo, ali to ne treba da bude razlog za qrcobolju i nemar, a većina zdravstvenih radnika sa kojima sam bio u kontaktu je bila takva.
Nije izvuceno, upravo na plate mislim i ja. Bile su daleko bolje, i osnovna koja je smanjena, i prekovremenj sati/dopunski rad se placao vise, to su sada sve ukinuli pa ces lako imati dosta sati za dzabe.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

A u stvarnosti vozi Opel Astru i sa kamp prikolicom putuje po Evropi :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Interesantno je kako istocno Evropljani, Spanci i crnci kupuju luksuzne automobile, Holandjane to uglavnom ne interesuje ni najmanje :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Tako je i u Francuskoj ali Švajcarci ipak isto vole lux automobile.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

ljuba napisao:Interesantno je kako istocno Evropljani, Spanci i crnci kupuju luksuzne automobile, Holandjane to uglavnom ne interesuje ni najmanje :)
Pametni ljudi, a ne kao kod nas ( i ja sam isti :oops: ), previše para bacamo u aute
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

I treba da bacamo sto vise, a sto manje na kamp prikolice

Sent from my iPhone using Tapatalk
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Bolje na kola nego na vutru :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Slika

Slika

Profesorski. :cool!:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ljuba napisao:Evo moje mladje kolege od 28 godina, u telekomu programeri sa podosta iskustva (cisti Holandjani) zaradjuju oko 2300 eura neto mesecno (5 dana nedeljno bez dezurstava i ostalih obaveza). To je neki prosek programera starog do oko 30 godina (mozda jos koja stotina vise). Da li to moze da se poredi sa tvojom platom? Jedan doktor specijalista (40 i koja godina) zaradjuje oko 4500 eur neto mesecno - da li je to dobro poredjenje? Medicinska sestra 40 godina ima isto koliko i taj programer. To su poredjenja da mogu svi oni da se zovu profesionalci... medjusobno..

Pri cemu taj doktor placa jos porez od jedno 2500 eur (naravno to je bruto) a programer i medicinska 1400 eur, pa taj doktor ne kuka kako placa 1100 eur mesecno vise poreza i sta dobija za to.. koliko bi tek vi kukali - placas 14.000 eura vise godisnje poreza a ne dobijas ama bas nista za to - isto koliko i onaj sto daje 1250 eur poreza...

Ako doktor ostane bez posla dobija isto para da trazi posao posto je plata za nezaposlene ogranicena na jedno max 2300 eur mesecno.. Penziono je isto za sve Holandjane...

PS: Holandjanin mladi programer ako zivi sam moze bez problema da kupi sebi stan na hipoteku i BMW 328 to stoji :)
To sto si ti naveo su obicni "sljakeri" - web front-end programeri i slicno.
Eksperti, konsultanti, software arhitekte... imaju ozbiljnije cifre - sa bonusima, bez problema jace od tih koje pominjes za doktore specijaliste (ako su stvarno te cifre za doktore - nisam proveravao). To je moje iskustvo i to vrlo konkretno - igrom slucaja dosta saradjujem upravo sa Holandjanima u poslednje vreme - za godinu dana sam i tri puta bio u Holandiji. Totalni pocetnici u konsultantskim vodama i objektivni nemaci pojma (rade u IT-u ili vrlo blisko IT-u, ali imaju potpuno non-IT obrazovanje - tipa ekonomija, pravo, matematika...) imaju oko 3k neto, pa i vise - kako se ko dogovorio ("prodao"). Uz to i placen auto (Golf / Astra ili Polo / Corsa klase - opet kako se ko "prodao"), gorivo za isti i jos neke benefite. Posle par godina ide upgrade plate i auta na BMW 1 / Audi A3, doduse skoro klot :)

Nego, batalite pricu - treba da pocnemo da pijemo :D
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Fenomenalan fazon :rofl:

Možete li da otvorite video?
https://www.instagram.com/p/BOr1fwaADic ... f=NEWSFEED
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

Mislim da se ovde svi slazu da je sistem los, ne samo zdravstveni, mnogo sta nam ne funkcionise.

Kredibiliteta radi, u IT-u 15+ godina, supruga zavrsila medicinski, radi za farmaceutsku kucu, kao mnogo njenih kolega. U struci nije uspela da nadje posao, krenula ovo drugo u varijanti bar cu da gradim networking pa ako se negde pojavi prilika bar cu imati bolji start. Sad joj se vise svidja ekonomija :)

Urgentni u NS, katastrofa, nazalost suvise puta prosle i ove godine sam bio licno, nocu ekstremno lose. Naravno, kao sto kaze varmik, ima samo 2 lekara da pokriju sve, ne mogu ljudi fizicki da stignu. I te nocne smene uvale mladjima, ima jos par dezurnih po klinikama i to je to. Glavna ustanova u celoj Vojvodini, par ljudi hendla sve. Takodje, vise puta sam bio prisutan da kukaju da im sa lokala salju gomilu pacijenata koje su mogli sami da zbrinu.

Niko ne spominje scene poput dolaska ljudi u 4-5 ujutro u KC, da zakazu pregled kod specijaliste, zima, a red 100m. Ne znam da li se jos desava, ali je meni to bilo ekstremno ponizavajuce.

I to je stvar sistema, organizacije i razumevanja ko tu koga placa. Monopol poremeti osnovne vrednosti, zakonitosti. Ja recimo potpuno razumem celu pricu oko volontiranja, i koliko je to nezahvalno za te ljude. I da neki od njih rade to godinama, i to u urgentnom i da su cesto bolji od mnogo iskusnijih kolega, a da poslove dobijaju mamini i tatini sinovi.

I naravno da su lekari slabo placeni, i ne samo lekari, i drugo medicinsko osoblje koje radi sa pacijentima. A koliko ima administrativnog osoblja, partijskih vezara i slicno? Procitao sam negde podatak da ih ima nesrazmerno mnogo, i da naustrb njih fali lekara i drugog medicinskog osoblja.

Pa sto se ne bunite ljudi? Pa ko ce da menja sistem ako ne vi iznutra koji bolje znate kako on funkcinise?

I ovo sto vam ljudi govore je njihovo iskustvo, nije to licno protiv bilo koga, samo je generalni utisak da je odgovor - cuti, moze to i gore. Pa izvinite, to meni nije prihvatljivo - to je prica o profesionalizmu.

I o empatiji, razumem da je stresan posao, ali ljudi kojima treba medicinska pomoc su u posebno ranjivoj poziciji u odnosu na lekara. A ima i svakakvih pacijenata, da se ne pretvaramo da su svi cvecke. Bez zezanja, jel vama neko pruza podrsku, obuku kako se vladati u kojoj situaciji? Znas ono, da neko povremeno izadje u hodnik da kaze, ljudi bila saobracajka, lekari su u sali, ocekujemo ih tad i tad...bilo kakvu informaciju, mislim da to nije tesko.

Kada dodjete u bolnicu, to nije krivicom lekara, tako da vam ljudi tamo mogu samo pomoci. To je moj stav, malo esktremno ali u tom smislu by default ne krivim lekare, naravno da mogu i da pogrese. Na sistemu je da greske svede na minimum, i da postavi sistem vrednosti.

A oko IT-a, pa ljudi desava nam se koja vec, 4-ta industrijska revolucija, informaciona, upala nam kasika u med. Ali nemojte zaboraviti da se mi takmicimo na globalnom trzistu, i da smo placeni tacno onoliko koliko vredimo. Posto je konkurencija ogromna, sta mislite koliko kosta programer u Kairu? Mnooogo manje nego u Srbiji, pa cemo opet mi dobiti posao - a Egipat 80 miliona.

To nazalost ne menja cinjenicu da su ostali stvarno malo placeni, ali verujte mi da vecina IT firmi radi legalno i da vam je to cist devizni priliv za zemlju. Ali sta mi to vredi ako za par godina zemlja ostane bez specijalista posto su najbolji otisli a ostali mamini i tatini sinovi, ko ce mi leciti decu?

Tako da ja tako shvatam ovu diskusiju, svi smo zabrinuti za buducnost zdravstva u nasoj zemlji.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Niko se ne buni zbog usađene ideje: ćuti, redovna je plata, može i gore-da je nemaš uopšte.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Delija napisao: Nego, batalite pricu - treba da pocnemo da pijemo :D
Da te citiram poslednji put u ovoj godini. :D
Želim vam svima, u duhu trenutne teme, zdravu 2017-tu, tako da vam svejedno bude na kome ste osiguranju! :pijemo:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

And on that bombshell, its time to end. Goodnight!
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori