Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od goblin »

member napisao:
goblin napisao:Jel ima neko iskustva sa osiguranjima za skolovanje dece?

Razmisljam se da napravim za decu ove polise pa se malo raspitujem...
Efekat tog uloženog novca je nikakav tj. blizu nule.
Radije za taj novac napravi sebi NOVU polisu za ZO i zaboravi da je imaš (zlu ne trebalo) .Pusti ti šta ti je napricao taj drugar, on je još pod utiskom priče koju mu je prodao agent.
Makar ti umeš da računaš cifre i razmišljaš svojom glavom.
Kako mislis nova polisa ZO? Na cije ime? Privatna?

Efekat/premija/zarada (kako hoces) jeste minimalno, ali sveukupni moguci benefiti i moguce rasterecenje kada dodje do studija, mislim da nisu zanemarljivi.

Ovo sto mi je pricao drugar nije prica pod utiskom agenta posto je on polisu placao oko 10 godina i sada je vec koristi. Znaci, vec je prosao kroz celu proceduru i vec koristi novac sa polise, od cega mu se skoluje sin u inostranstvu.
Mr.Rotor napisao:Nisi ni na nuli nego si u minusu ako gledamo i inflaciju...
Pa to sad sve zavisi od brojnih faktora.
Ali poenta je upravo u tome da glavni benefit i nije u tom profitu (kako ljudi pogresno dozivljavaju osiguranje) vec i u drugim stvarima koje sam nabrojao.
A na kraju krajeva, ni ne radi se o nekim "preozbiljnim" ciframa a opet kada za to dodje vreme onda lepo dodju.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ma poenta je da ti njima daješ tvoje pare ni za šta. Bolje uplati neko dobro zdravstveno za dete, a taj novac možeš da čuvaš gde god hočeš i da ga upotrebiš uvek...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Laki021 napisao:Gobline, insistiras da dobro dodje kada dete ode na studije, a sa druge strane sada kada uplacujes ne osetis previse... Neko moze i drugacije da postavi jednacinu, tipa sad ce mu to biti neko opterecenje, a za 10god to nece ni osetiti.

Mislim ok, nisam ni protiv ni za, vec vidim da si opet zacrtao sta ces da radis pa dosao da se konsultujes dok nas ne ubedis da si u pravu :)

Generalno ko ima para svejedno mu je jer je sve to kikiriki, pa da li zaradis ili izgubis dva zrna koga briga. Ko nema, taj opet nece ni uplacivati to.
Ne, ne, ne, skroz si me pogresno shvatio iako sam lepo napisao (procitaj ponovo).
Ja vec jesam cvrsto odlucio da cu uzeti polisu, a pitanje sam postavio u smislu da li je neko jos imao iskustva ili mozda preporuke, posto sada kalkulisem koja varijanta osiguranja mi je najbolja.

Sto se tice insistiranja da je trenutno lakse da uplacujem a da ce mi kasnije dobro doci.
Evo zasto tako mislim.
Iskreno, sada mi ne znaci mnogo da uplacujem npr. 500e mesecno za tu polisu a nakon zavrsene srednje skole dete bi imalo polisu na osnovu koje bi mu osiguranje isplacivalo oko 33.000eur godisnje za 4 godine studija. Sto bi mi ako se trenutno stavim u situaciju da mi prispeva na studije 2 dece i izaberu neke skuplje varijante studiranja u inostranstvu (ko zna sta ce zeleti), takva pomoc itekako dobro dosla.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Mr.Rotor napisao:Ma poenta je da ti njima daješ tvoje pare ni za šta. Bolje uplati neko dobro zdravstveno za dete, a taj novac možeš da čuvaš gde god hočeš i da ga upotrebiš uvek...
Pa ova polisa se i racuna ujedno i kao zdravstveno osiguranje.
Obrati paznju i na druge benifite. Prvi je upravo to zdravstveno osiguranje, a drugi je sto nakon punoletstva jednostavno moze svoju polisu za skolovanje da prebaci na polisu privatnog zdrvstveno penzionog koju nastavlja da placa...

U principu, ima itekako realnih i pozitivnih i negativnih (neopravdanih) razloga za ovakve polise i tu se apsolutno slazemo.
Medjutim posmatrajuci iz licnog ugla i iskustva prijatelj, ja uvidjam neke pozitivne strane koje bi zeleo da ostvarim.

Sad mi je bitnije pitanje da nadjem sto vise licnih iskustava, proverim koje su kuce bolje, uporedim uslove koje daju...
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Da li si siguran da ima i zdravstveno u polisi? Da bi izbegli nesporazum, hajde napisi o kojoj konkretnoj tarifi i osiguranju se radi pa cu da pitam drugara za mišljenje.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Evo okacicu nekoliko ponuda koje prikupim pa cu javno napisati detalje.
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Slobodno. Nema tu sta da se krije. Kamo lepe sreće da svako može da odvaja pare za budućnost svoje dece, nije bitno na koji način.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ma da, nema tu nikakvih tajni, cim dobijem ponude okacicu.

Svestan sam ja da i pored benefita ima i opravdanih razloga koji ne idu u prilog ovom osiguranju ali sam izvagao da bi za mene licno to bilo dobro. Tako da predmet diskusije nije za ili protiv osiguranje, vec vise ako neko vec ima iskustva, koje su osiguravajuce kuce za preporuku, na cega da se obrati paznja...
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Kako to misliš da ne ide u prilog? Zašto takav zaključak?
Stanje svesti u Srbiji je na veoma niskom nivou, a dokaz tome su stavovi ljudi kad se povede priča o osiguranju, pre svega o Životnom osiguranju.
O temi : juče mi vaspitačica u vrtiću rekla da je aplicirala za odlazak u inostranstvo i da će se odselilti verovatno posle Nove godine. Kaže da ne može više da izdrži, deca joj rastu, troškovi sve veći, a plata nikakva. Baš mi je bilo žao.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ne ide u prilog ono o cemu je Rotor pisao, ako posmatramo cistu racunicu onda ova varijanta osiguranja ne mora biti isplativa, i upravu je to sto je pisao.
Ali ako se posmatra malo sire i ako bi nekome znacili benifiti koji se dobijaju, onda naravno da nema dileme.
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Pa nije u pravu rotor jer posmatra iz pogrešne perspektive. On to posmatra kao investiciju,a ovo nije to nego osiguranje. Tako se i zove. Onaj ko želi da zaradi lovu treba da ide na berzu, a ne u osig.kuće.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Znaci uplacuje se osiguranje u slucaju da dete ne zavrsi skolu i da ti se nagajbi kuci? Pa ti onda isplacuju neke pare dok ga ne izbacis?
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

member napisao:Pa nije u pravu rotor jer posmatra iz pogrešne perspektive. On to posmatra kao investiciju,a ovo nije to nego osiguranje. Tako se i zove. Onaj ko želi da zaradi lovu treba da ide na berzu, a ne u osig.kuće.
A od čega te osigurava? Ti zdravstveno možeš posebno da uplatiš, a pare koje daješ njima možeš i u slamaricu. Isti đavo.

To su oni samo tako lepo upakovali da bi pozajmili novac od tebe a da ti ne plate ništa... Jer da bi osiguranje bilo ono što stvarno treba da bude osiguravajuće kuće bi morale biti neprofitne ali to ne znači ta taj novac ne ulažu nigde već znači da ono što zarade treba da podele svim korisnicima osiguranja.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

ljuba napisao:Znaci uplacuje se osiguranje u slucaju da dete ne zavrsi skolu i da ti se nagajbi kuci? Pa ti onda isplacuju neke pare dok ga ne izbacis?
dobije više ako stupi u brak pre neke godine, 26. čini mi se, proveriću na polisi.
Inače, pre par godina Uniqa recimo nije davala osiguranje od npr lomova za decu...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Osiguranje po meni treba da služi samo za zaštitu od rizika. Ti kao pojedinac patiš od nekog rizika koji bi tebe (ili tvoje bližnje) puno poremetio iako nije preterano verovatan. Osiguranje sa druge strane može da podnese taj rizik jer ga deli sa velikim brojem korisnika kojima se ništa neće desiti. U redu je i da oni imaju svoju marginu za tu svoju uslugu.

Sve drugo, gde osiguranje ima i štednu ulogu je po meni inferiorno u odnosu na štednju u banci - nije fleksibilno, nemaš pristup parama ako ti zatrebaju, ne možeš da povećaš/smanjiš nivo štednje ako ti naiđe lošija/bolja godina...
Odgovori