Naočare (sunčane, dioptrijske i ostale), generalna tema

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Naočare (sunčane, dioptrijske i ostale), generalna tema

Post od Bax »

Ovo je za pocetak. Ovde su vezbe za relalsaciju oka.

Imaju i ma njegovom sajtu materijali za stampu, pa mozes naci te templejte.

https://www.vision-training.com/e/Downloads.html
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Hvala!

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Imam jedno pitanjce.
Pre nekih godinu dana uzeo sam naocare za voznju.
Dr na sistematskom je rekao +0,75 na levom, i 0 na desnom.

U opticarskoj radnji su ponovo merili i rekla zena levo +0.75 i desno -0.25.
Ja reko dobro valjda znate sta radite.

I meni to nije odgovaralo, zato sto sad na desnom oku koje mi je solidno videlo na dalljinu, vise nisam video ostro, tj sa naocarima sam gore video na kraju, nego bez naocara...
Kad pokusavam da procitam daleku reg tablicu mutilo mi se. Skinem naocare i procitam je.

To su bila neka Grossoptic high index clear "drive" stakla malo zuckasta, oko 200e sam platio naocare.

I mene je to nerviralo, tj nisam ih ni nosio.

Onda sam se setio da mi je ostavila ona reklamna blanko stakla, i ja sam to jedno staklo turio umesto onog -0,25 i sad mi to deluje bolje, jer sad citam tablice, probacu tako da vozim.

Zanima me jel moze da se koristi to blanko staklo, ocigleno je da ono nema neke premaze, ali nema ni dioptriju?

Takodje se i grebe lakse.

Bar da posluzi za neko vreme da istestiram, posle mogu da zovem ovu zenu, da trazim 0 dioptriju ako mi to stvarno vise odgovara.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ja sam imao isto zezanje sa staklima i dok ih nisam stisnuo nisu mi skinuli dioptriju na zdravom oku.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bax napisao: 31 Dec 2024, 17:09 Imam jedno pitanjce.
Pre nekih godinu dana uzeo sam naocare za voznju.
Dr na sistematskom je rekao +0,75 na levom, i 0 na desnom.

U opticarskoj radnji su ponovo merili i rekla zena levo +0.75 i desno -0.25.
Ja reko dobro valjda znate sta radite.

I meni to nije odgovaralo, zato sto sad na desnom oku koje mi je solidno videlo na dalljinu, vise nisam video ostro, tj sa naocarima sam gore video na kraju, nego bez naocara...
Kad pokusavam da procitam daleku reg tablicu mutilo mi se. Skinem naocare i procitam je.

To su bila neka Grossoptic high index clear "drive" stakla malo zuckasta, oko 200e sam platio naocare.

I mene je to nerviralo, tj nisam ih ni nosio.

Onda sam se setio da mi je ostavila ona reklamna blanko stakla, i ja sam to jedno staklo turio umesto onog -0,25 i sad mi to deluje bolje, jer sad citam tablice, probacu tako da vozim.

Zanima me jel moze da se koristi to blanko staklo, ocigleno je da ono nema neke premaze, ali nema ni dioptriju?

Takodje se i grebe lakse.

Bar da posluzi za neko vreme da istestiram, posle mogu da zovem ovu zenu, da trazim 0 dioptriju ako mi to stvarno vise odgovara.
Bio sam ponovo da opticara, doduse kod drugog, ne ovog sto mi je radio naocare pre godinu dana.
Zanimljiva situacija, na njegovim testovima, zaista ispadne da idelano vidim sa dioptrijom koju sam vec dobio pre godinu dana, levo oko +0.75, desno -0.25. te da probam da ih nosim 20 dana stalno da se naviknem. Mada ja kao i nisam pravi kandidat za naocare po njemu, jer solidno vidim.

E sad pored toga sto imam utisak da sam 3 metra visok sa njima, i ne pogadjam kvake, i uzasnog vida na blizinu, ipak krenem ja to da nosim juce ceo dan.
Medjutim uvece mi se desi ono zbog cega sam i prosli put odustao, svetla u daljini se dupliraju, po mraku, tako da mi je problem da provalim semafor koji ima strelice, jer strelica dobije senke, i to mi se duplira vise na desnom oku, a to mi je nemoguca misija za voznju, sludim se.

Onda ti ja opet skinem to desno staklo jer on kaze da mi je to problem, da mozak to tesko vari, i aj kao da testiram malo, sa rupom.

Izadjem u setnju, i stvarno mi prija, nema vise izrazenih senki, ne mulja mi se po glavi. Ali sad se desava novi zaplet :), ispade da ja bolje vidim sa desnim okom na 35 koraka tablicu ,nego sa levim koje ima staklo.

ALI, kad pridjem na 5,6 metara kao sto me je on testirao, u tom trenutku mi bolje oko cita tekst ovo levo sa naocarima, tako da sam zakljuci, da ovaj sinteticki test koji on radi u objektu, ne vazi za mene, jer na daljinu od 35 koraka, sto mi je za voznju i najvaznije, ja i dalje bolje vidim sa okom bez naocara, nego sa naocarima.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Idi na klinički pregled, ne kod trgovaca naočarima.

Nisam oftalmolog, ali... :)
+0.75 je za čitanje?
-0.25 deluje da bi trebalo da ima cilindre.

Moja gđa ima naočare za čitanje (mali +) i za sve ostalo (mali -) zbog cilindara.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bio sam ja i na klinickom pregledu u bolnici, pre godinu dana, taj Dr je rekao +0.5 i -0.5, to je za daljinu. Tj. to pise na izvestaju.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

evo ga pregled specijaliste oftamologije pre godinu.
Malo sam ja to ispermutovao u gornjem postu.
VOD desno, VOS levo oko...

- Znaci DR specijalista je rekao, levo - 0.5, desno + 0.5, to je za daljinu.
- Naocare sam kupio nedleju dana poslu toga, neke spec za voznju, i to levo -0.25, dok je desno +0.75
- tu dioptriju levo -0.25, dok je desno +0.75 mi je potvrdio i drugi opticar juce.

-meni te naocare razlivaju sliku na semaforu, moje desno oko.
-skinuo sam desno staklo i to m ije najbolja kombinacija, ALI i tako mi desno vidi ostro, dok levo ima losiju sliku(znanto bolje nego bez stakla), levo ide preko stakla, ali nemam uzasne senzacije u glavi...

Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Bax napisao: 28 Sep 2024, 14:18
Bax napisao: 18 Sep 2024, 18:47 https://www.treningvida.com/problemi-sa-vidom

Da li je neko cuo za ove sisteme sa vezbama - Lea Angarta?
Otprilike sam nedelju dana usao u treninge. Vezbam mahom vezbe za vid na blizinu, tj vracanje fokusa.
Mogu reci da sam fasciniran sposobnoscu oka da se regenerise.
Ne znam sta ce biti dugorocno ali kratkorocno, ovo je cudo kako se brzo napreduje.
Naocare za citanje sam odlozio.

Na desno oko sam imao plus 1.5, danas na to oko uspesno citam uputstvo za lek iz ruke, sto je bilo nezamislovo pre nedelji dana, tj. Ne da nisam recepte mogao da procitam,nego nista nisam mogao da procitam.

Ideja je da se oko nauci ponovo da fokusira, ali mora da se trenira tipa na svakih sat vremena, po 5 minuta.

Inace sam dobio one staracke naocare za citanje, plus, pre nekih 2 godine.
Proslo je jedno 5 meseci od kad sam krenuo da vezbam oci. Moram reci da sam lenj, i da vezbam najvise dva puta dnevno po 10ak minuta, da kazem bar jednom dnevno.
Uglavnom vezbam vezbe za blizinu, jer to se i najlakse vezba, tj vezbe fokusa na blizinu.

Stanje je da kazem stabilno, u smislu naocare za citanje vise ne koristim, i dosta sam zadovoljan sa situacijom, nije doslo do nekog nevidjenog proboja, ono sto se desilo u prvih mesec dana to je otprilike to, sad sa ovim treningom odrzavam stanje koje sam uspeo da postignem.

Ono sto je problem, bar meni, boljitak koji imam kad gledam samo na jedno oko, tesko mogu da repliciram kad gledam sa oba oka u isto vreme. Onda u mozgu vaze neka druga pravila. Verovatno mi fali neka nova vezba koja bi napravila novi pomak ka napred.
Uglavnom za nekoga ko radi ceo dan za kompom, ove vezbe su sasvim korisne, razmrdava se ocni aparat.
bear
Reactions:
Pridružio se: 19 Jun 2021, 23:31

Post od bear »

Koliko kosta plan - vezbe za oci?
Ja patim od astigmatizam, na oba oka -1.15.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Imas da nadjes sajt na netu, gde drze obuke neke za kintu, ja sam citao knjigu od kreatora tehnike, tj nisam placao obuke.
Odgovori