Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Biciklizam

Post od pedja »

Ja primetih da mi nesto "melje" kada je napred na najvecem, a pozadi na najmanjim zupcanicima (6 i 7). Kao da melje u srednjem pogonu.

Neki klinci me usput pitali za put ka kineskom mostu, ja im pojasnim, a on ce "koliko ima, kilometar?" Nemam pojma, ali brzo cete stici... Zahvalise se kulturno i cujem ga kako govori ostalima (bio sam niz vetar) "boli njega koliko ima, seo baja na Polar i sta njemu znaci kilometar" :rofl:
Eee, deco, deco, da vi znate...

TT
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

paja napisao:Bajkeru, ono kliktanje iz srednjeg pogona, koje u tvom prisustvu nije htelo glasa da pusti svih 50 km prošle nedelje se danas povampirilo. Kliktalo je ko blesavo. Primenio sam recopis koji sam negde našao - zalio sam ga vodom iz bidona i prestalo je. Suludo, al je tako. Nešto nu ne prija vrućina.
Moraćemo da ga rastavimo da vidimo jel u njemu živi drekavac.
Ce gi rastavimo, jbg karbon je to rezonuje :kezo:

Pedja, ne mora da znaci da je do srednjeg pogona, mozda ti lanac ne gazi lepo na ta dva zupcanika, proveri isto kada si napred na srednjem zupcaniku kako se cuje.
Slika
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Au nisam citao ovu temu do sad, nisam ni primetio da ima preko 140 strana. :o

Ja planiram uskoro da pazarim neki bicikl. Nisam bas upucen jer nisam vozio pa skoro 10 godina. :kezo:
Uzeo bi neki sto laksi, sto jednostavniji sa uskim gumama. Ne bih potrosio vise od recimo 300-400e (mozda i polovan).
Ovde su dosta popularni bicikli sa jednom brzinom tj permanentnim prenosom (Hipster bike) ne znam kako se to strucno kaze :kezo:

Slika

Dosta ljudi koje znam mi kaze da je to zanimljivije od klasicnih bicikala. Meni se svidja kako izgleda, taj neki clean look, ali nisam siguran da li je to za mene. Inace koristio bi ga iskljucivo za gradsku voznju.
Sta misliste sta bi mi bio najbolji izbor?
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ako neko od tvojih drugara poseduje takav biicikl probaj ga malo pa vidi, mi ne znamo kakva je konfiguracija terena u tvome gradu. Probaj vise tipova bicikala pa odluci.
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Fixed-gear bicikli su dobri jer može da se koči i "motorom" (nogama). Inače, taj na slici ima prilično velik prenos, ja bih stavio znatno manji prednji lančanik, naročito ako ima bilo kakvih brda.

To što se pedale vrte uvek dok se vrti zadnji točak može biti i opasno (npr. upadne pertla od patika u lanac). Pogledaj ovaj tekst (upozorenje: ima slika odsečenog prsta): http://www.sheldonbrown.com/fixedb.html
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Kupi normalan bicikl sa menjačem - treking bicikl ili trkački sa ravnim volanom... Pusti te hipsterske gluposti. Oni voze samo po ravnom i prave pauze na svaka 3km. Napraviše od lošeg vrlinu. Jedina prednost je što neki neumešniji vozač u gradskoj gužvi ne mora da se snalazi sa menjačem...i da kad si klinac interesantno je koćenje kontrom i proklizavanje. S druge strane to su mnogo sporiji bicikli, kontra kaseta je teška, a nju prakktično vučeš sve vreme. O tome kad naiđeš na brdo da ne pričam.
Vozio sam kontraša i hvala lepo.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

:plusone:

Gde bi vozio? Po Beču ili Beogradu?
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Po Becu, prostori kojima se krecem su u 95% ravni, ali mi opet klasican bajs sa brzinama zvuci bolje. Ovaj sa fiksnom brzinom mi se svidja samo zato sto je jednostavan.

Dosta sam u zadnje vreme trcao, a imam problem sa kolenom, pa bi mi bajs bio idealan da zamenim tu vrstu treninga.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Još lakše je naći klasičan bicikl sa jednom brzinom, ali sa normalnom "krckalicom", tj. bez permanentne veze pedale-točak. Ako ne voliš bicikl za mnogo zadnjih zupčanika i menjačem - npr. zbog načina na koji se menjaju brzine (u pokretu) ili zbog održavanja, kupi bicikl za brzinama u zadnjoj glavi. Shimano Nexus postoji sa 3, 7, 8 i 11 brzina (cena raste eksponencijalno, glava sa 3 je oko 70, a sa 11 oko 700 evra) a ima i nemački Rohloff sa 14 brzina (cena 1500 evra).

Moja majka ima bicikl sa 3-brzinskim Nexus-om i sasvim je ok za ravan i umereno brdovit teren.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

BAJKER napisao:Jes pa da njega upecaju ko soma :kezo:
Ispravka. Ribnjak je saranski :D
Sad pricam sa komsijom, 850 din je mesto za pecanje. Sarani ogromni utovljeni.

Elem, sto se krljanja tice, nije ni meni logicno da bude srednji pogon, jer bi krljao uvek. Ipak, ne razumem se ja u to. Na srednjem zupcaniku ne melje. Malo negde zapinje, ali ne melje.

TT
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Prva malo duža vožnja posle avgusta prošle godine:
http://www.endomondo.com/workouts/204158563/3872078
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ne da da se otvori. Zaključao si nalog tako da niko, osim možda prijatelja na samom endu, ne može da vidi vožnju.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Dusan napisao:Dosta sam u zadnje vreme trcao, a imam problem sa kolenom, pa bi mi bajs bio idealan da zamenim tu vrstu treninga.
I mene malo zeza koleno i za tu situaciju je mnogo boji klasičan bicikl sa brzinama. Bilo kakav uspon, vetar, iole veće opterećenje možeš da rasteretiš spuštanjem brzine u nižu. I uvek možeš da biraš varijantu gde ti je malo opterećenje na kolena a visoka kadenca (obrtaji). Sa fiksnim prenosom ćeš kad tad doći u situaciju da moraš da stisneš i da opteretiš koleno.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

:bravo: :bravo: :bravo: za kadencu. :D
Vredelo je krpljenja gume.
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

paja napisao:Ne da da se otvori. Zaključao si nalog tako da niko, osim možda prijatelja na samom endu, ne može da vidi vožnju.
Ja vidim lepo, a nisam mu prijatelj :)
Odgovori