Nastavak dileme
viewtopic.php?f=7&t=2315&start=285
Zabuna i sa moje i sa tvoje stane, nisam mislio na Stilo, ili novije. Vise sa moje strane, nisam naglasio da se odnosi na sistem sa BMW slike sa prigusivacima udara.Xepoj87 napisao: Aca je pricao o Stilu,ti si citirao njegov post,i pricao o pokretnim branicima, pa sam ja pretpostavio da mislis na Stila,i neke mozda osobine novih branika pri sudaru.
Ali cak i da jesi,opet, da nema ostecenja na braniku nikakvog,na dvocifrenoj brzini,je opet fascinantno.
A sama pomisao da plasticno aluminijumski branik,cak i sa federom,moze da izdrzi 40t sile,mi je naucna fantastika,jednaka onoj da su 4-orobrzinski menjaci od pre 30 godina,bolji od novih 6-obrzinskih,od istog proizodjaca.
Takodje,da se ne ostete one plasticne naborane strane branika,pogotovo da ne ostete krilo,i pragove,mi opet deluje nemoguce.
Imao licno 3 slucaja testiranja uzivo takvog resenja od toga 2 zbog tudje greske pa znam direktno kako to izgleda i koje su posledice.
Sta ce sa tolikim silama su razmislili inzenjeri, razvili i napravili resenje. Ima nekoliko decenija uspesnog koriscenja. I nije "feder" ili sta si vec pomislio u pitanju a podatak o izdrzljivosti tih posebnih nosaca koji su sastavni deo celine branika navodi fabrika pa im valjda treba verovati. Brojku cu jos proveriti.
Izgleda ovako taj amortizer udara koji prima na sebe pominjane tone, nasumicna ponuda
http://www.ebay.com/sch/i.html?_kw=volvo+bumper+shock
Mozes videti i uzivo ako pozelis. Konkretan primerak 940 volvo koji i sada vozim sa udarom frontalno sa oko 30km/h uz aktivaciju airbag-a, ogrebotine obloge branika jedina posledica. Nikakvo ostecenje strukture branika niti je potrebna zamena. Kao sto nije bilo nikakvog ostecenja vozila.
Primer jednog resenja

Deo pod brojem 20 je taj amortizera a ceo sistem branika po stavkama i cenama
http://www.volvopartswebstore.com/showA ... odel=11977
Sa Volvom 260 koji sam ranije imao sam doziveo dok sam stajao u koloni lancani sudar, i naletanje otpozadi. Taj sistem je odradio odlicno posao, nije bilo ostecenja na autu dok je auto koji je bio nabacen na mene prosao sa razbijenim prednjim krajem i iscurelim hladnjakom.
I ovaj BMW na slici je pravljen na istim osnovama da zastiti karoseriju pokretnim branicima, kao i mnogi americki modeli tog doba a sto je bila i zakonska obaveza uvedena od NHTSA. Ukljucivo BMW, Mercedes i sve ostale koji su se tamo prodavali u tom periodu iz koga potice postovana slika BMWa koja je i komentarisana. To nisu bili isti modeli koji su u Evropi bili bez zastitnog sistema.
Sto se menjaca tice ti si taj koji si zakljucio da taj 6 brzinski menjac funkcionise sa vremenskom zadrskom. Ja ti verujem jer znam da ima i drugih modela slicnih elektronskih menjaca sa tom osobinom. Za razliku od toga pomenuti u toj temi 4brzinac nema nikakve vremenske zadrske -direktna veza pedale gasa i izvrsnih ventila. Sta je bolje ili losije ne poredim, prosto brza reakcijea na komandu je osobina 4brzinskog koji je bio tema.