Markoni napisao: 25 Mar 2022, 08:17
Dakle tebi bi bilo apsolutno svejedno kada kupuješ auto da li je stajao godinu-dve ili je proizveden pre mesec dana?
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Pa svakako nije proizveden u svim delovima uniutar mesec dana, obično traje proizvodnja jednog auta 6-8 meseci od prvog šrafa i rude gvoždja/otpreska (aluminijuma, barka, plastike...) pa do poslednjeg softvera.
Kada radiš nešto na autu nailaziš na delovima na prilično različite vremenske oznake koji su utisnuti na njima.
I da, apsolutno mi je svejedno koliko su delovi stajali pre proizvodnje i pre početka upotrebe auta,
To što ti pretpostavljaš godinu dve je retka situacija stajanja u prodajnom salonu ili gde već kod nekog trgovca. Moguće je što znam iz primera ali mislim da je to pre izuzetak koji potvrdjuje pravilo (da auto ne stoji dugo po salonima).
Skupa je to roba da bi se taj kapital toliko dugo držao zarobljen.
Pre bih rekao da 3-6 meseci stajanja auta kod trgovca i onda ide na neku akciju, popust ili se nakon 6meseci+ jedan dan registruje kao polovan i onda ide drugačijim kanalima prodaje.
Nemačka je bar ranije bila puna oglasa sa polovnim autima 6meseci sa ispod 10-20km na satu, znači nekorišćeni.
Za poslednja 2 auta u posedu, Volvo je proizveden juna meseca, a prodat (prva registracija) već početkom jula, takoreći friška prodaja preko Diplomat Sales odeljenja.
Pežo je proizveden u Oktobru a prodat je (prva registracija) u Aprilu naredne godine.
Fabrička akcija tog modela (verzije, Sondermodell tzv.) je bila od novembra do božića/kraja Decembra po ceni sa popustom.
Dakle nekih 6celih meseci stajao je neprodat.
Eto 2 različita primera.
Treći auto koji sam ranije imao bio je prvi put registrovan nekih godinu i 8 meseci nakon proizvodnje, pradat na salonu automobila u Beogradu (dobio original račun i papire pa znam). Neprodat stajao u salonu tj magacinu auto kuće duže od održana 2 salona automobila.
Ni sa jednim od tih auta nisam imao nijedan problem koji bi bio povezan sa datumima proizvodnje ili datumima registracije. Meni je biklo svejedno to sa datumima.