Da li je veličina bitna? (Poređenja po klasama)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Re: Da li je veličina bitna?

Post od Misha »

ljubitelj napisao:Kada je potreban prostor to sto je neki auto kraci i manjeg gepeka nije nikako prednost a pogotovu za prevoz kabastih stvari.
Ne slazem moja Zafira moze da primi predmete duge 220cm u kabinu a duga je svega 4,3m. ;)

Volvo 760 je odlican karavan ali jos malo pa old timer,ovde pricamo o novijim karavanima i minivenovima.

Sto se tice Zafire i Superba:

Zafira je dugacka 465cm a ima zapreminu gepeka 710-1860 lit.,nosivost 782 kg a utovarna ivica gepeka od zemlje je 620mm
Superb je dugacak 483cm a ima zapreminu gepeka 603-1835 lit.,nosivost 663 kg a utovrna ivica gepeka od zelje je 620 mm

Po svemu je bolja Zafira osim u krugu okretanja. Vozio sam Ford Mondea karavana kojie bio dugacak kao Superb i imao sam silnih problema sa parkingom po gradu( parking mesta su 5m) a supruga nije htela da ga vozi zbog njegovih gabarita i na kraju sam ga prodao. Sada vozi Zafiru i odusevljena je jer je kraca 55cm i ima vislju poziciju za volanom kao kod SUV vozila a prostora u kabini ima za 7 osoba i gepek na pretek. Napomenuo bih da u Zafiru staju 3 decija sedista,sto je bitno porodicama sa malom decom a retko koji karavan C i D segmenta mogu stati.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Citam temu i ne mogu da se ne ukljucim,
misha napisao:Po svemu je bolja Zafira osim u krugu okretanja.
Ovo je apsolutno netacno. Superb i svaki auto D segmenta (karavan) sije zafiru ili bilo koji minivan u svim kategorijama osim "tovarnog prostora" i prostora u kabini (koji ne znaci udobnost), ipak je VAN u pitanju. :kezo:
Kao sto sam vec napisao ne mogu da verujem da neko na ovoj vrsti foruma daje prednost minivanu. Bez uvrede, ali razumem da vozite SX4 koji je po meni jedan od najdosadnijih automobila, (nadam se da necu biti banovan, ili sapljen na lomaci zbog ove izjave :D ) ali sta je sa najvaznijim stavkama vozila, kao sto su upravljivost, lezanje u krivini, sam taj osecaj u voznji. Ako je ovo forum automobilskih entuzijasta kako mozete te stvari da zanemarite i da se opredelite za miniVAN zbog 200l veceg prtljaznika?! To ne mogu da pojmim. Za minivan jedino prihvatam argumente domacica koje kazu lakse mi je da "utovarim" decu i stvari iz kupovine, koju ne zanimaju nikakve vozne karakteristike niti bilo sta sto bi prosecnog clana ovog foruma zanimalo.

Nadam se da shvatate sta pokusavam da kazem i da se niko nece uvrediti zbog ovoga sto sam napisao. :pivo:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ljubitelj, šta god se pomene dodaš da je Volvo to imao pre 20-30 godina :D
Sad bi već trebali da lete :kezo:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Imali su i to :)

Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

:kezo:
Slika
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Mišo, za neke stvari si u pravu, ali ipak dužina tovarnog prostora tvoje Zafire je 1640 mm što je manje nego kod Škode Oktavije. 2,2m staje sa oborenim prednjim sedištem, što može i kod Oktavije. Dužina tovarnog prostora Zafire je znači u rangu sa Oktaviom.
Tri dečija sedišta staju u gotovo svaki auto C segmenta. Sedišta su 460, 470mm širine. Jeste gustiš ali stane.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

Dusan napisao:ali sta je sa najvaznijim stavkama vozila, kao sto su upravljivost, lezanje u krivini, sam taj osecaj u voznji. Ako je ovo forum automobilskih entuzijasta kako mozete te stvari da zanemarite i da se opredelite za miniVAN zbog 200l veceg prtljaznika?! To ne mogu da pojmim. Za minivan jedino prihvatam argumente domacica koje kazu lakse mi je da "utovarim" decu i stvari iz kupovine, koju ne zanimaju nikakve vozne karakteristike niti bilo sta sto bi prosecnog clana ovog foruma zanimalo.
Dusane ti si jos deckic,shvatices neke stvari kada budes stariji i imao porodicu. Kako miniven lezi u krivini i kakva mu je upravljivost nije najvaznija stavka za njene vlasnike. Prva i osnovna stvar koju gledaju je komfor u kabini,varijabilnost ,kompaktnost i lakoca parkiranja po gradu. A kad vece spominjes domacice vecina se preorentisala na SUV segment. Znaci li to da ih samo one vole i voze ? To je vozilo za domacice ? :kezo: Prosecni clan ovog foruma vozi B ili C segment u vecini hatch. Ovde iznosimo argumente jer moze biti znacajno nekome ko ima nedoumicu izmedju karavana i minivena.

Naravno daleko od toga da bih se ja zalio na neki sportski autic za svoju dusu,tipa S2000 ali u 95% slucajeva ce to biti vikend automobil. On nije automobil kojem cu se voziti sa porodicom svakog dana.

Kada si spomenuo SX4,crossover segment bira sve veci broj ljudi i njihova potraznja je iz godinu u godinu veca. Svidjalo se to tebi ili ne.
Meni su dosadila putnicka vozila (narocito tvoja Octavija, jer u 90% slucajeva je sluzbena i ne dolikuje mladi ljudima kao sto ti :mrgreen: za tebe je vise GTI,FR ili RS) pa sam presao u crossover segment,gde namaravam da ostanem. Meni se on svidja i odgovara mojim potrebama.
Dusan napisao:Bez uvrede, ali razumem da vozite SX4 koji je po meni jedan od najdosadnijih automobila, (nadam se da necu biti banovan, ili sapljen na lomaci zbog ove izjave )
Neces ali je kletva bacena na tebe ! :kezo:

Perfiko a kako ces oboriti Octaviji prednje sediste,kada nema tu opciju-preklapanja naslona? Nas kolega @izmedju 3 i 20 karak je upravo imao taj problem, jer u vecinu vozila iz C segmenta ne mogu da stanu 3 sedista. ;) U moju Zafiru staju bez problema.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Pa nećeš dobiti ravan prostor, ali ćeš dve letve moći da prevezeš. S druge strane, i obaranje naslona sedišta ti pomaže samo ako ideš sam, a onda nije neverovatno da dolaziš u situaciju da ne možeš sam da istovariš (ako je nešto teže u pitanju), pa ti i ne znači (uobičajem slučaj kada ideš na vikendicu) .
Ne znam kako ne stanu tri dečija sedišta u Oktaviju a u Jetija su stala?
Računica je jednostavna: 460 (470)*3=1380 (1410)mm. Malo je koji auto iz C segmenta uži (ja ne znam niti jednog). Znači nije da ne može da stane.
Slažem se da vozne karakteristike u tom izboru (miniven/karavan) nisu odlučujuće (što sam već i napisao), jer brza vožnja kupcima ovih vozila nije prioritet (Smatram da kupci RS i M i AMG modela čine manjinu).
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

misha napisao:Dusane ti si jos deckic,shvatices neke stvari kada budes stariji i imao porodicu. Kako miniven lezi u krivini i kakva mu je upravljivost nije najvaznija stavka za njene vlasnike. Prva i osnovna stvar koju gledaju je komfor u kabini,varijabilnost ,kompaktnost i lakoca parkiranja po gradu.
Razumem sta hoces da kazes, ali mislim da bi karavan sve te poslove obavljao odlicno, a opet je "pravi" auto.
misha napisao:A kad vece spominjes domacice vecina se preorentisala na SUV segment. Znaci li to da ih samo one vole i voze ? To je vozilo za domacice ? :kezo: Prosecni clan ovog foruma vozi B ili C segment u vecini hatch. Ovde iznosimo argumente jer moze biti znacajno nekome ko ima nedoumicu izmedju karavana i minivena.

To je sad vec druga prica socijalne prirode sta vozi ko. A minivan je prevashodno njima namenjen da se razumemo. Voze SUV jer jednako dobro obavlja taj posao minivana, a nosi sve prednosti SUVa i na kraju krajeva "jer su u mogucnosti". :rofl:
misha napisao:Kada si spomenuo SX4,crossover segment bira sve veci broj ljudi i njihova potraznja je iz godinu u godinu veca. Svidjalo se to tebi ili ne.
Meni su dosadila putnicka vozila (narocito tvoja Octavija, jer u 90% slucajeva je sluzbena i ne dolikuje mladi ljudima kao sto ti :mrgreen: za tebe je vise GTI,FR ili RS) pa sam presao u crossover segment,gde namaravam da ostanem. Meni se on svidja i odgovara mojim potrebama.
Iskreno ne vidim svrhu crossover segmenta. Da ima prednosti pravih SUV vozila nema, a isto tako i gubi prednosti limuzine, zarad nekog lakse penjanja na ivicnjak ili ili kako proizvodjaci navode "urbanog offroad-a" :kezo: Razlog porasta prodaje crossovera je sto ljudi misle da su kupili "dzip". Koliko god to glupo zvucalo tako je. Privlaci ih povisen klirens vozila, osecaju se mocnije, kako vecina vlasnika kaze. Smatram da pravi entuzijasta nikada ne bi mogao da kupi tako neko vozilo. :pardon:
Sto se tice ocatavie potpuno si u pravu. Imao sam izbor da li da uzmem neki manji nov, ili da nasledim ovaj koji smo vec imali i odlucio sam se za Octaviu, jer mi se stvarno nije vozila neka 1.2 kosacica. :kezo: A GTI, FR ili RS, nadam se da cu se dokopati jednog sto pre. :D
misha napisao:Neces ali je kletva bacena na tebe ! :kezo:
Znao sam! :kuku:
:mrgreen: :mrgreen:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Možda je problem sa trećim sedištem u sredini što je usko, pa ni pojas nije namešten tako da može da se montira dečije sedište? Minivanovi uglavnom imaju 3 odvojena sedišta pozadi, doduše nešto uža, ali je to možda bolji kompromis za tu namenu. Skoro je bilo u auto bild-u testiranje gde sve mogu 3 sedišta pozadi. Jako malo kola je prošlo. Npr. piše da u CR-V ne može, ali ni u X5 ni Q7. A npr. može u C4 Picasso, S-Max, itd. Ako nekog zanima mogu da skeniram celu tabelu.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ako ti nije problem, okači ovde pa ćemo staviti i u temu o dečijim sedištima. Nekome će značiti ta informacija.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Evo tabele. Testirali su tako što su montirali jedno sedište grupe I (9 meseci do 4 godine), i dva sedišta grupe II/III (od 3 do 12 godina).

Slika
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

perfiko napisao:Pa nećeš dobiti ravan prostor, ali ćeš dve letve moći da prevezeš.
Meni je 221cm do suvozacevog sedista,bez obaranja,kada gurnem i sklopim drugi red sedista. Dakle ravan utovarni prostor. Pogledaj :)

http://www.theaa.com/staticdocs/pdf/car ... LLTEST.PDF
perfiko napisao:Ne znam kako ne stanu tri dečija sedišta u Oktaviju a u Jetija su stala?
Računica je jednostavna: 460 (470)*3=1380 (1410)mm. Malo je koji auto iz C segmenta uži (ja ne znam niti jednog). Znači nije da ne može da stane.

Koliko ja znam nisu mu mogla stati 3 sedista u Yeti ili su jedva stala isto i u Superbu.
Unutrasnja sirina kabine kod SX4 1440 a nazad 1410mm ali mislim da ne mogu stati 3 sedista.
Dusan napisao:Iskreno ne vidim svrhu crossover segmenta. Da ima prednosti pravih SUV vozila nema, a isto tako i gubi prednosti limuzine, zarad nekog lakse penjanja na ivicnjak ili ili kako proizvodjaci navode "urbanog offroad-a" :kezo: Razlog porasta prodaje crossovera je sto ljudi misle da su kupili "dzip". Koliko god to glupo zvucalo tako je. Privlaci ih povisen klirens vozila, osecaju se mocnije, kako vecina vlasnika kaze. Smatram da pravi entuzijasta nikada ne bi mogao da kupi tako neko vozilo. :pardon:
Mozda ti ne vidis prednosti SUV-a ali ima ko vidi. ;) Ti sebe smatras pravim auto entuzijastom a vozis Octaviju,mislim ... :kezo: :prdi:
Dusan napisao:odlucio sam se za Octaviu, jer mi se stvarno nije vozila neka 1.2 kosacica. :kezo:
Mislis na Urosa ? :mrgreen:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

misha napisao:"Mozda ti ne vidis prednosti SUV-a ali ima ko vidi. ;) Ti sebe smatras pravim auto entuzijastom a vozis Octaviju,mislim ... :kezo: :prdi:
SX4 nije SUV.
Sto se tice Octavie, za jednog studenta i prvi auto je 150ks sasvim dovoljno. Octavia je svakako vise vozacki nastrojena od wannabe terenca. :isplazijezik:
misha napisao:Mislis kao Uros ? :mrgreen:
Mislim da je uroseva fabia dobar auto, sa odlicnom motorizacijom.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ti dobro da si ostao ziv sa tom Octaviom..
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori