TNG vs Benzin

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Plin vs Benzin

Post od dragan »

16_Valve_ napisao: Ako cemo vec da cepidlacimo, ono sto mnogi zaboravljaju je da automobil cak i posle ugradnje sekventa, kod kojeg ne postoji restrikcija na usisu i dalje ne ide na benzinu kako je pre isao jer sada sa sobom nosi plinsku instalaciju koja povecava tezinu.
+1
kod mene na kliju 2 je instalacija sa punim rezervoarom teska stotinjak kg sto definitivno igra ulogu na autu od tonu...
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

Imao sam 100 km ciste gradske voznje,i potrosio 10 l tng-a a evo i slika sa b.c.Uvek sipano na jednoj istoj pumpi tj Luk oil-u.Merenje potrosnje benzina je bilo apsolutno nemerodavno jer u roku od pola minuta maksimalno prebac na plin.Evo slicica sta kaze b.c misleci da se radi o benzinu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Herkules
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2012, 23:01

Post od Herkules »

Plin je i dalje najbolji izbor imajući u vidu cenu benzina.... strašno
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja ako pazarim benzinca,koji god bio,koliko god jak i koliko god cilindara imao,plin ide u njega sigurno!
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Steta je stavljati bojler u gepeku auta koji ima vise od 2000ccm, turbinu, vise od 150ks i kosta vise od 20000e ;)
Letos u SRB gledam na pumpi kako jedan "wannabe" tankira plinom Audi q7 :glavomuzid:
Pa sam taj auto je potpuno neracionalna kupovina te mi stekanje na gorivu deluje pateticno.
Poslednja izmena od Floyd u 01 Sep 2012, 14:38, izmenjeno 1 put ukupno.
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

Neka je uredjaj oko 600 eur- 72000 din sa atestom.
Da bi se uredja otplatio i poceo da stedi potrebno je da se predje oko 11446 km.Medjutim ovde treba dodati utrosenu kolicinu benzina koja je u mom slucaju 55 l na svakih 3000 km ili 9000 din
Pa posto imamo 4 takva sipanja ( 11446 km ) to izadje jos nekih 36000 din tj ukupno 72000 i 36000 i to daje u zbiru 98000 dinara.
Za ovu cifru moguce je kupiti TNG a 1307 l ( 75 din litar) ili 602 l benzina ( 163 din litar ).
Prosecna potrosnja je
bmb 8 l/100 km,onda 100 km puta kosta 1304 dinara
tng 9/100 km,100 km kosta 675.
Usteda je 629 din na svakih predjenih 100 km
Dolazimo do zakljucka da bi se cela investicija isplatila i pocela da stedi gorivo vozac mora da predje 15580 km sto je manje vise neka prosecna godisnaj kilometraza.
Vec nakon predjenih novih 10000 km usteda je vise nego evidentna,62900 din a za te pare u mom slucaju se plati,kasko 25000,servis u ovl.servisu 12000 i registracija 22000,te mi ostane 11000 din pride koje mi plate 147 litara TNG-a sa kojima predjem 1633 km ili se fakticki jedan mesec godisnje vozim gratis.
Nadam se da sam uspeo da obrazlozim zasto TNG
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zar nije logičnije - što veći i snažniji motor, više smisla ima ugraditi plin? Em je ušteda veća, em neće manjkati performansi.

Ja sam zasad veran dizelu, ali radi bih se prešaltovao na neki manji benzinski turbak, na koga može plin. Čisto kao primer, Fiat ima t-jet motore od < 1.4 litre sa okruglo 150KS. To može mnogo lepo da ide, a u isto vreme da bude više nego ekonomično. Na stranu svi benefiti prilikom registracije, s obzirom na naše idiotske zakone iz 50tih godina, pa još malo pogoršane kopiranjem skandinavskih praksi.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Upravo tako... Neko ko mi kaze da je glupo staviti na 3.000cc benzin plin,a nije na 1.600cc ocigledno plin gleda na pogresan nacin...
Pa kako ima logike staviti na auto koji trosi 10l,a nema na auto koji trosi 20 ili 30l?
Jedina mana plina je po meni to sto nemas rezervni tocak,koji je meni dosta puta posluzio,a pored toga ne vidim ni jednu realnu manu.
Igor_Bg
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2012, 07:18
Garaža: Peugeot 207 1.4e 75 ks LPG

Post od Igor_Bg »

@milosdoktorabs
Fino si objasnio zasto je plin pametna stvar :)
Kod mene je malo drugacina situacija doduse, umesto ustede sam poceo vise da vozim, tako da mi je novcanik u istom stanju kao i pre plina, ali sta ces :ccc:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Xepoj87 napisao:Upravo tako... Neko ko mi kaze da je glupo staviti na 3.000cc benzin plin,a nije na 1.600cc ocigledno plin gleda na pogresan nacin...
Nisam rekao da nema ustede, naravno da je ima, nego da je pointless.
To bi isto bilo kao da kavijar mazes na hlebu od juce zato sto je duplo jeftiniji u odnosu na danasnji.

Ako nisi dzek da do kraja ispratis neku investiciju onda nema potrebe ni da ulazis u nju.
I ja volim da ustedim ali zato sam uzeo dizel a 335i sa bojlerom u gepeku je shabanija ;)
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Isto to su pre 20ak godina pričali za dizel BMW... :)
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Sabanija mozda tebi,ali nekome ko zeli dobar i brz auto sa dobrim zvukom,jos ako voli benzinca,zasto bi bila sabanija da stavi plin ne bi li ustedeo par hiljada eura godisnje?
Vozio ti Audi A6 3.0 TDI ili 3.2 FSI,isti ti je djavo,isti utisak ostavljas,izbor je samo licnog afiniteta...
Tako mozes reci i da je sabanija kupiti polovan auto,zato sto ako nisi dzek,kupi novog Punta,a ne da vozis Alfu GT recimo...
Ne vozi neko 4.2 benzinca da bi drugi videli da on to vozi,vec zarad licnog uzitka...
Naravno,ima i obrnuto,ali nikada ne mozes da znas sta je u pitanju i ocenjivati nesto na osnovu predrasuda je bas glupo...
Vise se moze reci da je saban neko ko zbog tudjeg misljenja vozi dizela,a voli benzinca...

Ja da imam mogucnosti,ove sekunde bih vozio C63 AMG na plin.
Zasto bih uzivao u kolima 10.000km godisnje,kada sa plinom mogu 20.000km...?
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

mr.Big napisao:Isto to su pre 20ak godina pričali za dizel BMW... :)
I sad mnogi isto pricaju za BMW dizel :D
Xepoj87 napisao:Tako mozes reci i da je sabanija kupiti polovan auto,zato sto ako nisi dzek,kupi novog Punta,a ne da vozis Alfu GT recimo...
Sad zamenjujes teze a vrlo dobro znas sta sam hteo da kazem.
Cilj plina u autu je usteda a sama kupovina Audija A6 3.2 fsi, Q7 4.2 fsi, Mercedesa E500 itd. vec sama po sebi nema nikakve veze sa stednjom.
C63 AMG sa plinom... :glavomuzid:
Onaj ko ima da kupi takav auto, da ga odrzava, da pristane na ekstremni gubitak vrednosti, za njega je cena goriva najnebitnija stvar na svetu.

Ja znam nekoliko ljudi (istina ne u Srbiji) koji voze jako skupe i ekskluzivne sportske automobile i od nikog nisam cuo da bi bilo dobro da ustede na gorivu, naprotiv, pa oni u restoranima ostave mnogo vise love nego sto im auto potrosi goriva, za letovanja i zimovanja potrose pola vrednosti auta itd.

Sto se uzivanja tice, svako treba da priusti sebi onoliko uzivanja, kolike su mu mogucnosti ;)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ima drugar bmw 330 iz 2001. godine sa plinom i umesto 15 litara goriva on potroši skoro upola toliko para na plin. Rezervoar mu je umesto rezervnog točka a otvor za sipanje se ne vidi jer je ispod branika i niko ne zna da ima plin a što se tiče snage to je zanemarljivo manje.

Opet na nekom novom automobilu te klase bih uzeo dizela a ako bih se bahatio sa benzincem ne bih se zezao sa plinom pogotovo ako je neka turbo varijanta ili direktno ubrizgavanje u pitanju.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Jbg Floyd,ako neko voli nesto,a jednostavno ne moze da priusti da uziva u tome,sto da ne...
Ja plin ne povezujem sa sabanijom,a ti kako hoces :)
Sa sabanijom povezujem kada neko ne odrzava automobil,kada zapostavlja druge stvari ne bi li vozio dobra kola...
Ne mozemo mi filozofijama da se povezemo,s obzirom da bi meni do sada taj tvoj Bmw skoro pa imao 2. set guma i potrosnju ispod 9l ne bi video :)
Ja auto ne gledam kao nesto sto me predstavlja,nego nesto u cemu uzivam,kao i fotelju u kuci...
Kupicu najbolje sto mogu i koristiti najvise sto mogu :)
Jbg,od kada sam postao nesposoban za fizicke sportove za koje sam ziveo,uzivam najvise u kolima i samim tim gledam sto vise da izvucem na koji god nacin :)
Mnogi ce tako da uzivaju u jakim benzincima i ja to ne ocenjujem...
Saban se prepoznaje u daleko vise drugih stvari,osim u kolima...
To sto neko ima para da vozi 4.2 benzin,ne znaci da nije saban...

Opet,da ne bude da branim sebe ili nesto slicno,ja cu 90% kupiti dizela kao sledeci automobil :)
Ali iznosim ono sto bih ja uradio kada bih se odlucio za benzinca. Bilo koju klasu da izaberem,plin bi mi bila obavezna oprema...
Jednostavno,bilo bi mi zao para kada pomislim koliko sam mogao da ustedim i koliko bacam,samo da mi neko kao ti ne bi iza ledja rekao da sam saban :)

I nemoj biti tako siguran da je vlasniku C63 AMG najnebitnija stvar gorivo,jer je recimo u mom slucaju ovako:
Polovan C63 AMG da bude malo bolji je 50.000e...
Gorivo za 30.000km godisnje sa prosecnom potrosnjom od 25l je oko 10.000e godisnje...
Usteda je 5.000e godisnje... Da ga recimo vozim 5 godina,to je 25.000e...
To je polovina mog automobila ili ti ,ustedeo sam toliko da za tu razliku i ono sto dobijem prodajom mog C63 AMG-a,mogu maltene da kupim novi polovan model...
Niko ne voli da baca pare...
Takodje se moze uzeti da je seljak onaj koji baci te pare bez razloga :)
Naravno,ja ne ocenjujem ni jednog ni drugog vlasnika i smatram da su oba skroz ok.

Pa onaj sivi Golf R32 kod nas u centru BG-a je na plin i ide bolje nego na benzin ;)
I da li je on saban? Zasto bi bio,leba ti? Zato sto umesto da daje 30e za 100km,on daje 15e?
Vozi brutalno dobar automobil po razumnoj ceni i bole ga paja.
Poslednja izmena od Xepoj87 u 01 Sep 2012, 20:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori