Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Biciklizam

Post od nikaragva »

Problem je što moja "kaseta" nije kaseta, nego onaj freewheel, pa je u njoj mehanizam. I onda se nacuri kako god nagneš :)
Možda jedino da stalno odozdo prilazim, ali to mi je prckanje. Hoću pošteno da je okupam :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

nikaragva napisao:Da li tzv industrijski ležajevi mogu da se stave u svaku nablu?
Da li se prilikom stavljanja nabijaju ili samo "sednu", hoću da li je potreban neki poseban alat (kao za neke druge mašine npr.)?
Da li je moguće naći tačnu dimneziju koja seda po spoljnjem obodu u šolju i unutrašnju u koju tačno ulazi osovina ili se to doteruje stezanjem konusom?
Kako čistiti te kuglice? Imam utisak da je unutra ušla prašina kada tako melju, a možda sam ih malo i saprao sa WD40 :mrgreen:
Da li staviti grafitnu ili običnu tovatnu mast?
Industrijske lezajeve NE MOZES da stavis u nablu koja prima kuglice i konuse jer ta nabla nije prilagodjena unutrasnjim merama za industrijski lezaj.
Kuglice u nabli su ispravne ako je njihova povrsina sjajna i glatka, ako su izgubile sjaj bacaj ih i kupi druge, kuglice za zadnji tocak su promera 6.3mm a za prednji su malo manje ne mogu sada da se setim mere. Mozes ih naci u prodavnicama Planet bajka original Shimano ili rastaviti neki industrijski lezaj te povaditi iz njega. Takodje treba pogledati konuse posle pranja u kakvom su stanju, ako cementacija nije pojedena nego je usijana i glatka onda su ok.
Takodje se i freewheel moze rastaviti i podmazati ali je to malo kompleksniji posao. To sto ti melje mislim da je do lanca i lancanika, slikaj te delove da vidim u kakvom su stanju.

Za dugotrajnije koriscenje lanca i zupcanika iste je potrebno i odrzavati. Najgora moguca stvar je da se na lanac koji se samo podmkazuje nalepi prasina, ista se tokom daljeg nalivanja sredstva za podmazivanje i dalje kotiscenje prosto zablatnjavi te tako kao fina brusna pasta klizi sve preko zupcanika te se na naj nacin brze jedu zupcanici kako na zadnjem tocku tako i na pogonu, da bi se to sprecilo potrebno je lanac, lancanike i lancanike na zadnjem tocku oprati i podmazati. Ja to radim na sledeci nacin. Zadnju kasetu skinem sa tocka pomocu specijalnog alata namenjenog samo toj svrhi, lancanike potopim u benzin i operem cetkicom kao za farbanje, takodje skinem i kurblu na kojoj su tri zupcanika i to operem, lanac ne skidam nego ga potopim u plitku tepsiju i operem koliko mogu pa tako sve redom dok ne sastavim pun krug t.j. ceo lanac ne operem. Posle susenja i sklapanja ceo lanac predjem suvom pamucnom krpom te posle podmazem sredstvom za podmazivanja lanca. tako mi lanac traje gotovo 10000km. :D U principu ide 2-3 lanca promenim za jednu kasetu.
Ne podmazivati grafitnom mascu nego litijumskom ili tovatnom, ja podmazujem Shell ovom belom mascu za industrijske lezajeve, ako svracas u BG javi se da ti dam jedno 100gr bice ti dovoljno 3x da odradis servis.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Kako ja moju kasetu da operem kada je skinem, jer je u njoj mehanizam, odnosno mast i kuglice, a da se ne sliva u nju? Jednom sam prao i oprao mast unutra :besan:

Uzimaću felnu sa duplim zidom uskoro, makar samo na zadnji točak. Pa ću gledati da ovaj freewheel zamenim kasetom.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Kakav ti je sklop zadnjih zupcanika slika 1 ili 2

Slika

Slika
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ovako iz glave, slika 1. Ima 7 brzina.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Da bi mogao da skines faze (zupcanike) sa tog free wheel-a potrebno je sledece, alat t.j poluga sa lancem kao na slici
Slika
Alat nije skup oko 700din a mozes i da ga napravis od flaha 3mm i starog lanca od bicikla, isti nisam kupovao nego napravio i evo traje mi vec 15 godina ;)
Za skidanje faza ti treba bar dva ovakva alata ali ako nemas onda se posluzi trikom na sledeci nacin. Potrebno je da lanac na bicikli prebacis na najveci zupcanik, pozovi nekoga da sedne na bicikl i neka upre kao da ce da krene, ti uzmi alat sa lancem i obavi ga oko najmanjeg zupcanika, deluj silom suprotno od kazaljke na satu i trebalo bi da se odvije zadnji zupcanik koji je navojem spojen za freewheel i koji sve lancanike drzi u paketu. Kada ga odvijes skini tocak i sve faze pa ih lepo operi i vrati obrnutim redom. Zadnji najmanji zupcanik zavij koliko mozes rukom a posle nabaci lanac na njega i pedaliranjem ces ga samozavitizaviti ;)
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Imam dva ključa sa lancem za skidanje filtera na autu. Možda može sa tim da se iskombinuje.
Gledao sam sad na netu, da koriste jedan taj ključ sa lancem i jedan dodatak za vilasti ključ, koji se nabije u fazu.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

To sto si ti gledao je nacin kako skinuti lancanike sa slike br. 2 gore prikazane gde su lancanici. Ovo tvoje skida se drugacije kako sam ti rekao, to je stari sistem kasete, prevazidjen je i vise se ne primenjuje kod novih bicikala.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Majku im uvalili su mi stari sistem, a prošle godine sam kupio baciklo :) :palica:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Zar se ovaj sa slike 1 ne skida sa onim dodatkom koji se uzljebi pored osovine, pa se posle kljuc na njega stavi?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Zupcanici sa slike 1 se skidaju kako sam opisao, one dve rupice sto se vide sluze da se rastavi sam mehanizam free wheel-a, znaci rastavljanjem toga dela neces moci i same zupcanike da skines. Na slici br 2 zupcanici se skidaju pomocu dva alata, prvi je poluga sa lancem a dugi se stavlja unutar same kasete, alat izgleda ovako.
Slika
nikaragva napisao:Majku im uvalili su mi stari sistem, a prošle godine sam kupio baciklo :) :palica:
Stare zalihe mora da se potrose :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Poslednjih 15-tak godina je, kada je u pitanju Shimano, jedino Tourney grupa na navoj, ali mislim da će tako i ostati, tj. da ga neće prebacivati na "kasetni" sistem. Tako da će se i dalje proizvoditi. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Zahvaljujem na odgovorima, sledeća zamena lanca i zupčanika će biti proširena i na nablu.

@snork
Kod mene je koliko znam altus i imam na navoj. Koliko vidim preko 7 brzina nema na navoj.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Hm... ne znam kada je tačno Altus prešao na kasetu, verovatno je u pitanju deo koji je proizveden pre 10+ godina. U funkcionalnom smislu naravno nema nikakve razlike, jedino se kaseta lakše skida. Tačno - Shimano je "tranziciju" na kasete počeo u doba 7-brzinskih pogona. Ideja da zameniš i nablu je dobra, a predlažem da staviš neku za 8 ili 9 brzina (iste su). 7 i 8 brzinski sistem imaju isti korak između lančanika, a 8 i 9 brzinski iste nable (9-brzinski lančanici imaju manji korak). Na taj način, ako staviš 8-brzinske lančanike, moći ćeš da koristiš postojeću ručicu menjača neko vreme (ali ćeš moći da šiftuješ samo prvih 7 ili poslednjih 7 brzina, već kako podesiš sajlu). Ako hoćeš, možeš kasnije da staviš i 8-brzinsku ručicu menjača. A najbolje od svega - kad budeš prelazio na 9-brzinski sistem, menjaš kasetu, lanac i ručicu menjača, ali nabla ostaje ista, pa ne moraš ponovo da pleteš točak. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Da li je širina vila dovoljna da podrži i 7 i 9 brzina? Pretpostavljam da je taj pogon sa 9 širi od ovog mog sa 7.
Ili malo rukama nategnem :D

Našao sam da ima kaseta sa 7 brzina, ali nema mega range. Mada ne znam da li mi ta razlika od 2 zupca išta znači, 34 spram 32.
Odgovori