nikaragva napisao:Da li tzv industrijski ležajevi mogu da se stave u svaku nablu?
Da li se prilikom stavljanja nabijaju ili samo "sednu", hoću da li je potreban neki poseban alat (kao za neke druge mašine npr.)?
Da li je moguće naći tačnu dimneziju koja seda po spoljnjem obodu u šolju i unutrašnju u koju tačno ulazi osovina ili se to doteruje stezanjem konusom?
Kako čistiti te kuglice? Imam utisak da je unutra ušla prašina kada tako melju, a možda sam ih malo i saprao sa WD40
Da li staviti grafitnu ili običnu tovatnu mast?
Industrijske lezajeve NE MOZES da stavis u nablu koja prima kuglice i konuse jer ta nabla nije prilagodjena unutrasnjim merama za industrijski lezaj.
Kuglice u nabli su ispravne ako je njihova povrsina sjajna i glatka, ako su izgubile sjaj bacaj ih i kupi druge, kuglice za zadnji tocak su promera 6.3mm a za prednji su malo manje ne mogu sada da se setim mere. Mozes ih naci u prodavnicama Planet bajka original Shimano ili rastaviti neki industrijski lezaj te povaditi iz njega. Takodje treba pogledati konuse posle pranja u kakvom su stanju, ako cementacija nije pojedena nego je usijana i glatka onda su ok.
Takodje se i freewheel moze rastaviti i podmazati ali je to malo kompleksniji posao. To sto ti melje mislim da je do lanca i lancanika, slikaj te delove da vidim u kakvom su stanju.
Za dugotrajnije koriscenje lanca i zupcanika iste je potrebno i odrzavati. Najgora moguca stvar je da se na lanac koji se samo podmkazuje nalepi prasina, ista se tokom daljeg nalivanja sredstva za podmazivanje i dalje kotiscenje prosto zablatnjavi te tako kao fina brusna pasta klizi sve preko zupcanika te se na naj nacin brze jedu zupcanici kako na zadnjem tocku tako i na pogonu, da bi se to sprecilo potrebno je lanac, lancanike i lancanike na zadnjem tocku oprati i podmazati. Ja to radim na sledeci nacin. Zadnju kasetu skinem sa tocka pomocu specijalnog alata namenjenog samo toj svrhi, lancanike potopim u benzin i operem cetkicom kao za farbanje, takodje skinem i kurblu na kojoj su tri zupcanika i to operem, lanac ne skidam nego ga potopim u plitku tepsiju i operem koliko mogu pa tako sve redom dok ne sastavim pun krug t.j. ceo lanac ne operem. Posle susenja i sklapanja ceo lanac predjem suvom pamucnom krpom te posle podmazem sredstvom za podmazivanja lanca. tako mi lanac traje gotovo 10000km.

U principu ide 2-3 lanca promenim za jednu kasetu.
Ne podmazivati grafitnom mascu nego litijumskom ili tovatnom, ja podmazujem Shell ovom belom mascu za industrijske lezajeve, ako svracas u BG javi se da ti dam jedno 100gr bice ti dovoljno 3x da odradis servis.