Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Biciklizam

Post od snork »

Nikaragva, evo dokumentacije za taj deo: http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 683894.pdf

Piše i koji se alat koristi, to je ovo: http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/ ... NIKA/5312/
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

nikaragva napisao:Evo i mojih slika:
Jasno je sve, samo da zupcanike skines, skidas ih kako sam ti rekao odvrtanjem najmanjeg zupcanika. Ako hoces celu kasetu zajedno sa zupcanicima onda sa tim usadnim kljucem odvrces sve komlet. Postoji i treca opcija ako hoces da servisiras samu kasetu, malo je komplikovano i iziskuje strpljenje jer su kuglice promera 2 mm a mozda i manje.
U centralnom delu imas prsten sa dve rupice probaj tankim duslagom ili izbijacem mada mogao bi i neki srafciger da posluzi da odvijes, upotrebi cekic i kuckaj po malo, kada ga odvrnes redjaj delove na neku krpu da ti se ne razlete, ispod te navrtke idu tanke sajbnice pazi! posle imas red sitnih kuglica pa mehanizam freewheel-a dva pera sa oprugama i opet kuglice samo ih sada ima vise jer su rasporedjene po vecem obodu. operi sve i podmazi litijumskom mascu. Na ovoj slici vidi se jasno dve rupice u centralnm delu navrtke.
Slika
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Ji 4Tze napisao:Kolko mogu da cenim ovaj moj Scott Tampico, ima neke osnovne Shimano kočnice i menjače.

Slika
Slikas uvek drugu stranu da se vide menjaci i pogon, tako da onaj ko zna o cemu se radi moze i jasnije da vidi. ;)
Koliko brzina 21 ili manje?
Koja je oprema od najnizih imas bar 3 vrste kod Shimana:
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

BAJKER napisao:Jasno je sve, samo da zupcanike skines, skidas ih kako sam ti rekao odvrtanjem najmanjeg zupcanika.
Pokušaću danas opet. Moraću neku polugu instalirati, mada ja kidam alat, a još ne potrošim svu snagu, pa da mi treba poluga. Ovaj lanac što se nalazi na alatu je loš izgleda. Pogledaću u radionici imao sam nekog normalnog lanca u komadima, od neke mašine, samo ako nije prevelik.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Najbolje bi bilo da je lanac od bicikla jer ima isti korak i velicinu rolnica pa upada idealno u lancanik
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Imam i od bicikla, tog starog, na kome se vežbam :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja sam izgleda poptpuno odlepio, kakve veze ima odvrtanje zadnjeg zupcanika, sa ovim mehanizmom.
Zar se ne odvrce ceo komplet sa onim alatom sto je na vrhu stranice.

Zar nije zadnji zupcanik, ovde stopljen sa ostatkom?

Ustvari koji je razlog skidanja tog zupcanika,cak iako se skida?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Nisi odlepio, prvo kod ovakve kasete mozes da skines sve faze a da ostane free wheel na tocku, tako sto odvrnes najmanji zupcanik suprotno od smera kazaljke na satu, na tom zupcaniku postoji navoj koji priteze sve faze u paketu.
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ok, a sto bi to uradio, osim ako nema rezervne zupcanike, posto sa time ne dobija prilaz osovini?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Nisi shvatio, covek hoce da skine zupcanike i da ih opere, nije hteo sve da potapa i pere sa free wheelom da ne spere mast (ako je uopste vise ima)
U sustini moze i krpom da zavuce izmedju svake faze i da provlaci napred nazad, skinuce dosta toga a da ne skida faza, samo skine tocak sa rama.
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

U je, tolko cimanje da bi ih oprao :trljamoci:
:)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Da je covek tu da mu uradim kompletan servis zajedno sa freewheel-om pa da vidi kako se to radi i onda ce mu biti jasnije i moci ce sam to da uradi kasnije, inace freewheel retko koji servis hoce da se bakce sa tim jer je pipavo i oduzima dosta vremena, mahom kazu "kupi drugi pa da zamenimo". Dugaru je otisao pre par godina freew. tacnije jedna oprugica je pukla i zaglavila mehanizam, posto sam imao jednu u rezervi ali rastvorenu u delovima ovu smo servisirali i radi dan danas. Ako budem imao vremena mogao bih sutra da Vam prikazem kako se rastura freewheel sa industrijskeim lezajevima, nabla je CODA koja je bila na mojoj bicikli, stoji mi u rezervi a bio sam je sa kompletnim tockom pozajmio kolegi da je vozi dok ne zameni svoju felnu. Posto je i meni felna otisla t.j. pukla na par mesta morao sam da je bacim ali mi je ostala nabla sa freewheel-om. U odnosu na Shimano ovo je daleko jednostavniji freewheel koji sam do sada video a rastura se bez alata Ingeniozno resenje :klanjamse:
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Sve je počelo sa bušnom gumom :kezo:
Skinem točak da je zamenim i rek`o aj da malo to očistim ... Ostalo znate.

Nisam uspeo jebeni zupčanik da odvrnem, onaj alat što imam za skidanje filtera je teško sranje, kada ja rukama razvalim lanac, bez upotrebe poluge. Već sam ga na tri mesta pokidao i spajao :)
Da ne bude da nisam ništa uradio staviću šuplju osovinu koju već imam, samo ću danas kupiti iglu. Da ne moram više da se akam sa odvrtanjem, pa kada vršim krajnje dotezanje, matica mi povuče osovinu u stranu i debalansira točak, pa onda odvrći i sve opet :)

Gledao sam na onom video snimku kako je čovek nacurio ulja nekog kroz one zazore ka unutrašnjosti nable, odnosno freewheel mehanizma. Tako sam i ja uradio. Sipao sam tzv lancol, ulje za lance motornih testare, to je najgušće ulje koje imam. Zupčanike sam očistio četkom za farbanje i benzinom.
Ne znam da li postoji neko bolje ulje, gušće i da li uopšte može da se koristi umesto masti?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Za to se koristi mast.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Znam, ali za mast se mora rastavljati to sve :-|

Nisam isprao mast, nego sam malo nacurio ulja :) Ulje je neće isprati. Trebali su ostaviti neke sisice da se to lakše podmazuje.
Odgovori