Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od klisko »

jaksa napisao:Idi na beobild forum, ima dosta iskustava iz prvog lica.
Konkretno:
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=20&t=3648

Edit: Zemun je odličan, treba ga upoznati :)
Hvala, baš ima dosta korisnih informacija, a ima i još da čitam, pročitao sam tek poslednjih mesec-dva.
Interesantno da sam tamo natrčao na meni nepoznat info koji sam malo dodatno istražio. Izgleda da, ako supružnici zajedno kupuju stan, moraju da se upišu kao zajednički vlasnici (50,50 posto). Ranije se podrazumevalo da je stan stečen u braku zajednička imovina, sada se to i formalizuje (i koristi kao osnov za povrat pdv). Može da se upiše i u drugačijem odnosu od 50-50 ili da se jedan od supružnika potpuno odriče prava na svoj deo stana. Ako dobro razumem, to odricanje je trajno i u slučaju razvoda, taj supružnik nema nikakva prava. Razlog za uvođenje ovog pravila mi nije sasvim jasan. Kažu, time sprečavaju muža da proda stan bez saglasnosti žene. Ja kada sam kupovao stan pre 2006-te, morao sam da dobijem i overenu saglasnost žene prethodnog vlasnika iako je on bio jedini upisan kao vlasnik, ali je stan bio stečen u braku.
Sa ovim novim rešenjem, muž može da natera ženu da se od dana kupovine odrekne svojih prava čime zakonodavac (ili NVO) dobija suprotno od onoga što su hteli. Možda se žena odrekne prava jer muž plaća kredit, ali se posle par godina situacija promeni, ona otplati stan ali nije njen. Logičnije mi da se stan deli nakon što je otplaćen ili u trenutku kad se zna da je kraj zajedničkog života i kada se dogovara preostala otplata (ako nije otplaćen).
Članak:https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy= ... id=1463703

U mom slučaju, da bi moja žena dobila povrat pdv-a, moram nju da upišem kao vlasnika 40kvm, a sebe kao vlasnika 10kvm (na primeru stana od 50kvm) jer ja nemam pravo na povrat pdv. I time je stan podeljen i pre (daleko bilo) razvoda ili smrti jednog od nas. To što samo ja vraćam kredit sledećih 20-25 godina, nikom ništa.
Tako da mi se čini da ima tu nekih drugih razloga za ovakva rešenja, a ne ravnopravnost žena.
Drugim rečima, izbor je platiti državi nekoliko hiljada evra pdv-a ili verovati ženi, zanimljiva odluka :)

Takođe sam pronašao potvrdu na moje ranije pitanje, da li deca gube pravo na povrat pdv-a kad odrastu i sebi kupuju stan, ako su kao članovi domaćinstava omogućili roditeljima povrat pdv-a. Neko je već odgovorio da je bolje ne rizikovati i ostaviti im tu mogućnost. Evo šta sam našao, može biti korisno onima koji imaju skoro odraslu decu:
Na osnovu zauzetih stavova u dosadašnjoj praksi kao i u skladu sa odredbama Zakona i Pravilnika, pravo na refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana ne može priznati:
...
14. za člana porodičnog domaćinstva kupca prvog stana za kojeg je kupac prvog stana ostvario refundaciju PDV, u slučaju kada taj član porodičnog domaćinstva kupuje prvi stan;
Interesantno je da ne važi ni ovako:
5. u slučaju da je kupac prvog stana maloletno lice, u čije ime i za čiji račun ugovor zaključuje roditelj tog lica kao zakonski zastupnik(Mišljenje Ministarstva finansija Republike Srbije broj: 413-00-01844/2008-04 od
14.10.2008. godine);
Izvor: http://trigon-invest.rs/dokumentacija-z ... vog-stana/

Dosta tema za razmišljanje u svakom slučaju. Može bolje da kupim nova kola, manje će da boli glava :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne bi nikad razmišljao o tome da li će deca imati pravo na povraćaj PDV-a, sem da se to ne planira u narednih godinu-dve. To nije zakon koji važi od iskona već nešto uvedeno relativno skoro, i isto tako može i da se ukine. I iz ovoga tvog posta se vidi da država zateže uslove i da gleda da spreći da više članova iste porodice iskoristi to pravo.
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

U principu si u pravu, sa ovim olakšicama nikad ne znaš na čemu si i do kada će trajati. Sa malom decom ne treba puno razmišljati, treba iskoristiti. Na kraju, ta mala deca će živeti 15-20 ili više godina u tom stanu, a nekada će ga i naslediti.
U mojoj situaciji, radi se verovatno o dosta manje od 15kvm, gledam nešto 45-50kvm, prevedeno u PDV to je oko 750-1500 evra za tih 5-10 kvm (40kvm pokriva žena). Sa tim parama ne mogu ništa značajnije da dobijem, bukvalno ni jedan ceo kvadrat. S druge strane, ako ćerka kupuje sama stan za neku godinu, kada kvadrat bude 2000+ evra, imaće pravo na 40kvm povrata, tj. 8000+ evra. To je 4kvm veći stan, odnosno skoro pola neke sobe. Naravno, ako pre toga ne ukinu zakon. Obzirom da je na snazi već više od 10 godina, nadam se da neće da žure sa ukidanjem. Manje-više kocka, oko hiljadu evra sada ili ~8000 u budućnosti. Videćemo, ako bude stani/pani, iskoristićemo i to.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ponovo odlican stan ali sumnjivo garazno mesto. Hajde sto je preskupo nego sto ima nesto preko 11m2 i stubove sa obe strane sto je dobro zbog zastite ali nezgodno za uparkiravanje. Moracu da probam jer mi je g mesto bitno koliko i dnevna soba.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Kako vam se cini ovo garazno mesto?

Slika

Slika

Slika

Slika

Nisam slikao ulaz. :kuku: Garaza je mala, 8 mesta, kada je puna manevrisanje je prakticno nemoguce, najbolje je uci u rikverc.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

Kako vam se cini ovo garazno mesto?

Slika

Slika

Slika

Slika

Nisam slikao ulaz. :kuku: Garaza je mala, 8 mesta, kada je puna manevrisanje je prakticno nemoguce, najbolje je uci u rikverc.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Staviš stiropor pozadi i nema da brineš. Ja sam uvek tako manevrisao kad sam živeo u stanu, posle 4-5 puta se navikneš. Može da prođe.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Ti ovo ako uzmes razlupaces auto...poludeces, a stubove ne smes da rusis :)

Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk

Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

U kraju gde trazim, svuda su ovakve garaze, manje vise, osim u nekim velikim i skupim projektima.

I ja mislim da moze da prodje, ne vise od toga. To je makar moj prvi utisak. Mada ostane mesta sa strane.

U sustini mogu da se uparkiram ali knap, ako se udje spreda a garaza je puna onda nema sanse sa se manevrise, moze u rikverc jedino da se udje. Generalno potrebni su konjski zivci i koncentracija. U slucaju veceg vozila bio bi problem mnogo veci ako ne i nepremostiv.

Ne bih razvalio auto ali bi postojala sansa za ostecenje. I ulaz je pod pravim uglom.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Suština je da samo kreneš u rikverc da ulaziš a kad dođeš do stubova ideš unapred i ispraviš auto i praktično budeš ispred samog parking mesta da bi ti preostalo samo u rikverc pravo do stiropora :D

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

I moje mesto ima stub, doduse ja sam birao. Posle videh i bolja al kasno.
U sustini, navikne se covek.
Slika
Slika

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Baš sam se pitao na šta liči to Ogijevo 11m2 mesto, pogotovo ako nema luft između stubova, što srećom ima.

Tu nije pitanje kako se čini, već i koliko košta. Dodatno, ako planiraš tu duže ostajati, a kontam da kupuješ stan zbogntoga, razmisli da ćeš možda kupiti i veći automobil nekada.

Gledao sam u jednoj zgradi parking, gde idu po dva mesta između zidova. Za 10.000 je sve knap, kažu da manje više svi kupe po dva mesta. I stvarno, svi stoje parkirani ukoso ili po sredini. Za dvadeset hiljada imaš jedno baš komotno mesto, i prostora okolo za svašta, a možeš staviti i svoja rolo vrata. Šta je problem?
Paaa, 20.000... dakle, ima i u ceni.

Ako to košta neku sumanutu cifru, ne vredi patnje. Ja imam do oo mesto u garaži, praktično svoju garažu u garaži, kao još jedan komšija (ali je njegovo uže, stane Clio i ćerka mu jedva izađe, a ima metar i po). Ostali dele tri mesta između dva zida, i svako je uže od moje garaže. To se isplati.

Ako je stan dobar, a kupovina parkinga nije uslov, vidi da li ima u komšiluku neko za kupovinu, pa čak i najam, dok nešto ne iskoči.

T-T

Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

@DW Tvoje mesto je mnoooogo komotnije od ovog. Brine me i ovo sto Pedja kaze, kupovina drugog, veceg auta, nekada. Brine me i da kod nekog drugog vozila stubovi ne smetaju da se otvore vrata jer mesto nije duboko. Mada ima mesta sa strane i za veci auto. Ima i neki prozorcic bas iznad ovog mesta odakle moze da curi voda itd. Bezobrazno je skupo, pored svega. Bas bezobrazno. Kada izadjem, moram da se provlacim izmedju auta i stuba.

U stanu mi sve odgovara osim sto je etazno na struju. :D

G mesto je apsolutno obavezno.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ovo mesto je knap za leona, i realno, krš je. Tu ne može da stane auto passat klase.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Povrsina je na donjoj granici prihvatljivog, ali stubovi sa obe strane su bas losa stvar. Ovo je dobro za motor ili bas mala kola. Moje mesto je 11.5 m2, ali i manji je auto. Slika

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Odgovori