Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Biciklizam

Post od starac vujadin »

Šta ste navatali straha od hidrauličnih kočnica...vozim Maguru i nema nikakvih problema, radi savršeno. Što se mene tiče izbegavaću diskove dok god to budem mogao.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Imas Maguru, koju? Jel ovako nesto.
Slika
Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Izgleda isto...nije mi tu bajs (stoji mi u kancu), pa ne mogu odmah da ti kažem
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Vozim i ja Maguru na ženinom KTM-u. Stvar je u tome što ćemo Starče ti i ja čas posla da skočimo do Pančeva na servis. Šaranče, koliko ja znam, uopšte nije zainteresovan za takve akcije, ali najbolje da on sam kaže šta želi.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Hvala na pomoci citam vec dve nedelje o bajkovima i totalno sam zaludeo :D
Visina mi je 178. Sto se voznje tice uglavnom 99% po putu, nekad mozda i van njega ali to je isto kao i put tuda moze i ponika glat da ide trim staza i dolma.
Uglavnom bih relacije bile do posla, do roditelja, do ade, Boljevci Nauticko selo, Bojcinska suma, Obedska bara .... uglavnom su to relacije koje bih prelazio. Voleo bih hibrida tj trekking sa 28" tockovima, da je siguran na putu.
Stari bajs MTB koji sad imam je bas mator mislim da je iz 96te godine tezak je kao crna zemlja.
Voleo bih da je sto jeftiniji jer dem na soluciju da mogu da ga ukradu. Drzim ga u zajednickoj prostoriji ili ispred posla tu imam varijantu da ga ukradu. Mada iz zgrade stvarno nikad nikom nisu makli bajs ali kad sam na poslu stoji 12 sati na izvolte.
Voleo bih da ima prednji amortizer mada nikad nisam vozio bajs sa prednjim amortizerom i ne znam koje su mu prednosti i mane moze a i ne mora.
Sta mislite o novm varijantama tipa kapriolo, polar itd..
Ako budem uzimao polovan bajs gledacu da ga kupim oko nove godine van sezone da probam malo i cenu da spustim :D
Sta treba gledati kod bajsa prilikom kupovine?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Prednji amortizer, ce samo da ti sisa energiju.
A za ostatak, gledaj da je ram dobar(adekvatna velicina, bez ostecenja), i da je oprema ili nepoderiva, ili da se lako menja :)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Upravo tako,ako neces van puta(ne racunam ugazenu stazicu),nema poente da uzimas amortizer.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Preporučio bih ti da uzmeš bicikl sa prednjom suspenzijom sa zaključavanjem, tako da imaš najbolje od oba sveta. Dobro je imati prednji amortizer, osim ako baš sve vreme ne vozi samo po glatkom asfaltu.
No, pre svega toga ide ram - da ti bude taman, dovoljno lagan i dovoljno udoban. Sve ostalo se može poboljšati, samo ram ne može ako se zezneš.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Koja bih idealna velicina rama bila za moju visinu 178?
Ne rekoste mi nista kakvo misljenje imate o novim bajsevima kapriolo u cenovnom rangu od 30000-40000 din.?
Poslednja izmena od Sh@rance u 16 Okt 2013, 00:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Verovatno 19-20, ali moraš da probaš zbog oblika rama i dužine tvojih udova, moguća su odstupanja.

Capriolo je ok, ali bolje kupiti očuvan polovnjak. Za cenu novog Capriola možeš da uzmeš najmanje klasu bolji polovni bicikl. Bicikli su mnogo prostije sprave od recimo kola, pa je rizik od polovnjaka mnogo manji, a prednosti brojne.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Moras da probas ram, jer velicina kako S. V. rece ne zavisi od visine vozaca vec od duzine medjunozija. Neki put se svesno uzima manji ram radi kompaknosti a nedostaci nadoknadjuju duzom sticnom i duzom lulom, ako je potrebno.

Ja sa 183 cm vozim maksimum 19 inca MTB i max 59 a idealno 58 specijalku, znaci sve je relativno i mora da se sedne na bajk.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Sh@rance napisao: Ako budem uzimao polovan bajs gledacu da ga kupim oko nove godine van sezone da probam malo i cenu da spustim :D
Sta treba gledati kod bajsa prilikom kupovine?
Evo ti sajt za malo licne edukaciju oko pitanja bicikla, taman dok ga ne kupis malo da proucis. http://www.serbiaoutdoor.com/anatomija% ... omija.html#" onclick="window.open(this.href);return false;

Za tvoju visinu velicina treking bicikla mozes okvirno naci u ovoj tabeli.

Hybridni bicikl

Visina vozača Preporučena veličina okvira
Centimetri Inča Veličina Centimetri
147 - 155 13 - 14 XS 47 - 49
155 - 165 15 - 16 S 50 - 52
165 - 175 17 - 18 M 53 - 54
175 - 183 19 - 20 L 55 - 57
183 - 191 21 - 22 XL 58 - 61
191 - 198 23 - 25 XXL 61 - 63
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

To oko rama, bez testa nema svrhe procati, ja sam vozio maltene iste ramove, bukvalno su se po 1 cm razlikovali, a u voznji katastrofa od razlike.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Planiram za vikend da detaljno operem bajs, da odmastim lanac i lancanike i da ga ubacim u kucu u zimski san. Zanima me, posto trenutno nemam sprej za podmazivanje lanca, a planiram da ga kupim za sledecu sezonu, da li da podmazujem lanac sa nekim uljem pa da ga ponovo odmascujem na prolece, ili da ga ostavim nepodmazanog pa na prolece da ga podmazem sa pravim podmazivacem?

I jel treba nesto da radim sa prednjim amortizerom? Prvi put ga imam na svojoj bicikli, pa ne znam sta da mu radim. :mrgreen:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Koji je amortizer u pitanju? Nadji na netu koji je model i vidi sta se radi oko njegovog odrzavanja.
Sto se lanca i lancanika tice operi iste a ako nemas nikakvo sredstvo dobro ce doci i WD da ne korozira do proleca a do tada kupi neko sredstvo bas za lanac, imas ga u planetbajku.
Slika
Odgovori