Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Auto-klima

Post od cozmo »

Ovde je tako samo dok ne dostigne neku temperaturu kabine (ili ako prebacis na "LO" podesavanje na automatici). Obicno traje dokle god je duvanje pojacano, onda cim smanji na prvi sledeci nivo, dole prestane (otprilike traje mozda 5-6 minuta) i ne duva vise dole. Ali nije hteo da duva na gore isto, oni izlazi koji idu na soferku i koji idu bocno gore (posto imam ona stakla odvojena, i tu duva). To mi je bio znak pitanja zasto. Duvalo je samo na 4 resetke na tabli. I kad sam se vracao na Zabljaku je padala kisa i bilo mi je cudno da je soferka muljava iznutra jer je naglo zahladilo plus kisa. Obicno je savrseno cisto iznutra kad klima duva kako treba (odnosno usmeravanje vazduha). Onda sam cackao manuelno i nije dao da bije tamo, ocigledno senzor neki info salje, zaboravljas da je ovo francuski auto sa nekom cudnom logikom svega - crkne ti svetlo u pepeljari ne radi nivelacija farova :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

cozmo napisao: 16 Sep 2024, 11:34 Pisao sam i kod mene u temi:

Posle puta na more dopunjena klima.

Veoma malo je falilo freona, ja nisam dirao klimu od kada sam kupio auto (6 godina). A u servisnoj knjizici nisu zapisane nikakve intervencije na klima uredjaju (mada ne verujem da to upisuju uopste).

Primetio sam tako sto, zadnja 2-3 meseca nije hladilo dole na noge. Nisam nesto pridavao tome paznju jer je odlicno hladilo kabinu svejedno. Medjutim prvo sam pomislio da je mozda klapna (sto je problem kod njega), pa sam probao rucno i nije duvalo nista hladno na dole (inace uvek automatika radi). Probam grejanje - duva dole. Onda provalim da nece da duva hladno ni na soferku vec samo ka kabini (a greje i na soferku). Odem do majstora, klapne rade, prikacimo - fali nesto gasa, dopunimo za par minuta, stavili smo i onu fluo tecnost. Kako je dopunjeno, automatika odmah krece da pusta hladjenje i na soferku i noge, a isto je i u manuelnom modu. Ne znam da li ima senzor i kako se ponasa ali eto nekako detektuje i pusta hladjenje samo na frontove. Inace rece mi majstor da bi se mozda desilo za godinu dana i da oslabi hladjenje. Hladnjaci su cisti i u redu - nema nigde curenja. I dalje mi nije jasno na koju foru je detektovao manjak freona (pritisak?) pa je na automatici usmeravao samo da duva ka putnicima (zato se da kazem i nije osetio "pad" hladjenja) - odnosno da li tako cak i manji pad punjenja moze da dovede do takve "anomalije" u automatskom podesavanju duvanja (sad kad smo isli na more, bukvalno je supruga uzimala cebe koliko je hladilo u kabini). Dijagnosticki je sve u redu, inace.
Koliko količina gasa tu ide u sistem, a koliko je "zatečeno" kod tebe pri servisu klime ? Tj, koliko je grama "falilo" ?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Izvini kasno odgovaram, ne znam, radio je uredjaj 3 minuta, on mi rece nesto da je malo falilo. Iskreno da kazem niti sam pitao, niti gledao, trajalo je sve cca 5 minuta da prikljuci, proveri, napuni, stavio je onu fluo tecnost i to je to.

Evo sad sam isao na put do Mostara i nazad, odlicna je regulacija na automatici.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Za 5 min ne moze nista da se odradi. Da masina izvuce stari freon treba 10ak min, da vakumira bar 10ak i samo punjenje je 30sec.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Uz sveto što je potrebno još i nakon vakumiranja minimum 15 minuta da stoji tako da ispari šta je preostalo u visokom vakumu.
Bez pola sata nema valjanog posla.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

To masina sama odradi, nema sta da stoji. Test vakuma se radi kad je sistem prazan.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Stoji to vreme čekanja, mašini je takodje potrebno vreme za taj radni ciklus.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Nemam pojma, stvarno sve je odradjeno, kratko je trajalo, ubacena je fluo tecnost, klima bolje radi i hladi.

Masina je sve vreme automatski odradila sta je trebala i ispise kad je sve gotovo.

Rekao mi je samo da je veoma malo trebalo da se dopuni i da je to kratko trajalo, koliko sam rekao.

Koliko je trajalo sve "ukupno" od provere, testiranja posle nisam merio, slusao sam muziku u kolima :mrgreen:

Da je posao dobro odradjen to znam jer sad sve funkcionise perfektno.
Odgovori