Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Biciklizam

Post od Bax »

Bitno je da si opremljen dovoljno, da se kuci vratis, opet na biciklu :)
Ja recimo cenim vrhunske bajseve, i obozavam dozivljaj koji pruzaju, ali volim i onaj krsic, sto sam srdjujem za par 100ki dinara....
Moj burazer vozi recimo baj svaki dan, ne mnogo 10ak km do posla, ali to se nakupi, to je ona najprostija Shimano Sis oprema.
Na prolece, ga otvorimo, izmenjamo sta treba za 500-1000 din, i vozi narednu godinu, svaki dan...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Sh@rance napisao: dao mi covek da ga probam bajs ide fenomenalno u odnocu na moj koji trenutno imam
E sad zamisli da sedneš na Bajkerov ili moj koji rade duplo uglađenije od tog koji si probao. To je poenta.
Kupi šta hoćeš. Bitno je da se vozikaš i uživaš. Nismo svi isti, a na kraju krajeva i ne treba ići mojim putem. Iracionalno je do bola.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Vozio sam skoro i mnogo skuplji od tvog ;) bas taj dan kad sam probao i tog polara prvo jedan pa drugi :) sem vizuelng nikakvu razliku nisam osetio bar ja, a zavrti mi se u glavi koliko kosta ta bicikla
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

To je zato sto nisi vozio moj, tada bi tek video razliku.... :mrgreen:
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Nego sta uzeti treking bajs sa 28" tockovima ili MTB sa 29" tockovima oko toga se najvise lomim
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Na po ravnom se i nece mnogo osetiti razlika koliko kada se krene u brda, sa biciklom od 15-16 kila i biciklom od 10-11 oseti ce se razlika, takodje sirina i napumpanost guma utice na subjektivan osecaj sta ide bolje od kojeg.

Pa probaj oba pa vidi koji ti bajk bolje lezi.
Licno pre bih 29er zbog malo sirih guma i zadrzanog robusnijeg MTB dizajna :D
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Trekink bajs mi na slikama bas izgleda lepo, medjutim uzivo je nesto drugo lep je on i uzivo ali mi je mnogo smesan sa onim tankim gumama ide odlicno bar ono sto sam probao i meni bas odgovara, moj bajs je 3x tezi od onog polara manje i dosta sire gume. Ovde gde vozim bajs je 100% ravno volim da vozim dolmom jedino zbog toga, mada dolmom i ponika ide glatko ali uglavnom putem i biciklistickim stazama sa klincima.
Treking mi se svidja smo zbog velicine tocka, treba da idem u Planetbike da probam polar tsunami i da ga vidim uzivo.
Meni licno i 26" odgovara ali kad vec kupujem drugi bajs hocu sa vecim tockovima.
Jel si probao neki MTB sa 29" tockovima i koja je razlika u odnosu na 26"
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Za asfaltnu vožnju ja ne vidim neku razliku između trekkinga i 29-era. Jedina razlika koja može da ti znači je da bi trekking trebalo da ima pogon koji ti omogućava veću max brzinu i sigurno ima rupe za kačenje paktregera. MTB-ovi što su skuplji to su manje šanse da imaju mogućnost kačenja tereta.

Ako porediš dva bicikla sa približno kvalitetnim delovima kupi jeftiniji ili lepši.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Sh@rance napisao:Nego sta uzeti treking bajs sa 28" tockovima ili MTB sa 29" tockovima oko toga se najvise lomim
I jedno i drugo su felne istog prečnika - 700C, tj. 622 mm po ISO. Na biciklima je 26, 27, 28, 29 približan prečnik sa (nekom) gumom, tako da "29" samo imaju deblje gume od "28". A to svakako možeš sam da menjaš.

Ja bih uzeo ili taj treking, ili klasičan "26" (tj. 559 ISO) MTB.

Mala digresija o gumama (mada sam već pisao ranije):

Bicikli koji imaju gume obeležene sa 27 x razlomak (npr. 1 1/4), kao npr. nekadašnji 10-brzinci za rekreativce, zapravo imaju prečnik felne 630 mm. Neki još stariji bicikli (npr. predratni Puch mog pokojnog dede) imaju gume 28 x razlomak, a to je nešto još malo veće. Inače, gume koje su obeležene 26 x decimalni broj su MTB (559), a postoje i 26 x razlomak, koje nisu za istu veličinu felne! 26 x 1.75 i 26 x 1 3/4 ne mogu na istu felnu!

Baš sam posmatrao po selima u Vojvodini, bukvalno se voze svi od navedenih formata guma. :D
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Za asfalt treking sa slikom ili semislikom, nema potrebe za brundanjem kramponima i sirinom gume 2.0 ili vise.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Za voznju samo po asfaltu da, ali Sharance mozda neki put odlucis i terenskom voznjom da se oprobas? Poneses bajk na Taru, Zlatibor ili Kop tu samo neki MTB za ozbiljniji teren sa ne mnogo širim gumama npr. 1.9-2.0. Postoji i mera izmedju mtb 26 i 29, od skora se pojavio standard 27,5 (650B) znaci nešto izmedju.
Razmišljajuci oko izbora bajka 29 je ipak nesto novo kod nas samim tim i skuplje je trenutno na trzistu za razliku istog takvog za velicinu 26, ne treba zaboraviti da su gume za takav bicikl skuplje od 26ce, ipak tu 29ku sada furaju fabrike koje prave bicikle jer je posustala globalna potraznja za MTB bajkovima pa su sada otkrili toplu vodu sa tim 29er velicinom tocka.
Evo ovde mozeš procitati razlike u voznji za ove tri dimenzije tockova. http://www.bike198.com/26-vs-29-mountain-bike-debate/
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Bajkeru, hvala za info, nisam znao za taj 650B. Sad pogledah šta kaže Sheldon Brown: http://www.sheldonbrown.com/gloss_tp-z.html#275

---------
Twenty-seven Five (27five)

Idiotic, confusing marketing buzzword referring to the 584 mm (650 B / 26 x 1 ½") Please do not use this bogus designation, let it die a well-deserved death. Tire-sizing is confusing enough without making up new designations for existing sizes.
---------

Ajaoo, znači to su one 26-ice za koje sam napisao da "nisu MTB". :D Oduvek je bilo "bicikala za pijacu" za takvim točkovima/gumama. Sada su se vešti kapitalisti setili da proizvode i bicikle sportskog kvaliteta u toj dimenziji.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Pa to ti kazem otkrivaju toplu vodu :mrgreen:
Mislim voleo bih ja i 29er da imam :) ali kada bolje sagledam koliko je to igranka bez prestanka :dobarvic:
Ipak zadrzao sam se na 26" sada imam dva MTB-a onaj sto sam do letos vozio servisiram ga, trebam mu neke delove da stavim posto sam ih skinuo za ovaj sto trenutno vozim :kezo: Ostace danas sutra zena da ga vozi jer je izjavila da ima zelju a i vozili smo se par puta dok sin nije dosao na svet. Bice to sa kolena na koleno predato dalje na upotrebu mladjim narastajima jer je bajk odlican, oko 10,5kg.
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

10,5 kg bez pola delova. :isplazijezik:

Da uzimam MTB išao bih na 29". Jednostavno zato što je svestraniji. Promeniš gume i eto trekkera. S druge strane 29" u malim veličinama izgleda besmisleno smešno.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

paja napisao:10,5 kg bez pola delova. :isplazijezik:
Nećeda može :mrgreen: Sada je lakši od tvog :kezo: Ovaj sada sto vozim isto ima toliko ali sa hidraulikom, ovaj stari je sa V breake kocaljkama.
Slika
Odgovori