veljabandit napisao:Koliko je Harley sinonim za pouzdanost i kvalitet, od 1-10?
Da li bi seo na Harley i krenuo bezbrizno na put od par hiljada km? Zanima me posto znam raznorazne primere, negativne po taj brend.
Moj izbor je svakako Japan, koju god klasu da preferiram

Kako mislis da li bi? Pa ja sam vise puta isao sa svojim Harley-em na duze puteve pa mogu da ti pisem iz licnog iskustva.
Moje iskustvo je takvo da Harley vozim vec 11-12 godina (isti motor, a kupljen kao polovnjak star 2-3 godine). Koristim ga za svakodnevnu voznju, bukvalno ne silazim sa njega, sve obavljam na Harley-u, plus sto se koristi za duze ture koje si pomenuo.
Ja mislim da je to sasvim realan parametar da se oceni pouzdanost. A pouzdanost je takva da za ovih 11-12 godina taj motor osim redovnog odrzavanja, kastumizacije i popravki od par udesa, nije bilo apsolutno nikakvih kvarova i nepredvidjenih problema.
Posto imam bas mnogo drugara koji voze Harley i dosta ljudi i upoznajem bas pre te "Harley price" onda ima raznih iskustava. Ima i onih koji imaju problema, ima i onih koji se vozaju duzi niz godina bez kvarova kao ja... tako da ja to ne bi generalizovao, masina kao i svaka druga koja moze i da traje i da se kvari... ali uopsteno nikako Harley ne bi svrstao u grupu "kvarljivih" motora, stavise svrstao bi ga medju najpouzdanije masine na trzistu.
Interesantno je da kod Harley-a i kada dolazi do nepredvidjenih problema oni su dosta drugacijeg karaktera nego kod ostalih motora, obicno su to neke banalne stvari usled snaznih vibracija, pa dolazi do komicnih scena da nekome jednostavno otpadne nogar, olabavi se retrovizor, jednom je ispred mene ispao ceo auspuh...
Sto se tice poredjenja, tu je situacija malo teska za poredjenje zato sto se Harley specijalizovao samo za jednu klasu motora ali u njoj bas suvereno vlada.
Pravih copera pored Harley-a prakticno i nemamo na trzistu.
Ovo sto proizvode japanci samo izgleda kao coper ali nema nijednu pravu karakteristuku takvih motora i onoga sto bi ta klasa trebala da predstavlja.
Coperi su motori koji svom vlasniku pruzaju identitet u smislu kastumizacije, gde japanci jednostavno ni ne postoje i totalno gube smisao.
Coperi su karakteristici po tome sto su "gvozdeni motori" sa "muskim karakterom" (jakve vibracije, tvrde komande koje ne moze da koriste "devojcice", bucni...), pa onda imamo ogromne razlike izmedju Harleya i japanaca gde japanci rade ugladjeno kao "skuteri", kvacilo moze da stisne i malo dete dok je za Harelya potrebna odredjena snaga, kod japanca vibracije prakticno i nemas. Karaktiristika da su coperi "gvozdeni motori" visokog kvaliteta izrade kod japanaca bas pada u vodu, posto na apsolutno svakom njihovom modelu imas gomilu plasticnih delova, imitacije hroma... dok na Harleyu nikada neces naci takve detalje i 99% delova su od kvalitetnog celika. Pa onda ogroma razlika u samim materijalima, evo moj Harley nije ni garaziran, stoji na kisi, vozi se pored mora (puno soli) pa nemam ni najmanje naznake ostecenja i tragova vremena, dok uzmes jedan Drag Star koji se smatra za kvalitetan coper iz Jamahe, koji vec posle 5-6 godina pored mora ima citav niz dotrajalih delova...
Pa idemo dalje, uhvati se za bilo koji japanski coper star 15 godina pa i mnogo vise, pogledaj u kakvom je stanju naspram prosecnog Harleya istog godista i uporedi im trzisne cene, mislis da je slucajno takvo drasticna razlika i u stanju i u ceni?
E onda su japanci pokusali da naprave neku medju klasu sa sportskim coperima (klasa koja meni nije omiljena), gde je Harley izbacio svoju V-Rod liniju (ima vise modela i serija) gde ih je Harley apsolutno dotukao i na tom njihovom terenu po svim mogcim parametrima.
Tako da ako pricamo o coperima, tu stvarno nema nikakve dileme ko je bas apsolutni vladar klase uvek bio i ostao.
Naravno, isto tako Harley ni u jednoj drugoj klasi nema sta da trazi.
Ali ako bi birao za sebe motor iz neke druge klase to po mom ukusu opet ne bi bio japanac pored Ducatija, MV Aguste, BMW-a, Triuph-a, KTM-a... iako postujem japance i smatram da prave vrhunske motore.