Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Re: Tesla automobili

Post od Comi »

Ne znam da li je neko ranije pisao (verovatno i jeste), postoji tona stanica sa superpunjacima gde je punjenje besplatno.
Znaci odes u Ikeu da pogedas novi namestaj ili popijes negde kafu i za sat vremena pun rezervoar, a za pola sata 200km autonomije. Milina.

Da se razumemo, pre bih uzeo 550d, bez da trepnem, ali osporavanje ove i ovakve vrste pogona nije bas argumentovano.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46

Post od Nemanja987 »

To smo uzeli kao poznatu stvar.
Samo, to neplaćanje će verovatno biti ukinuto kada se pojavi model 3 od kog se očekuje veći broj prodatih jedinica. Za nepune tri godine su prodali tek oko 100000 modela S, drugar iz Bostona mi sinoć kaže da misli da će X biti ogroman hit i da se mnogo priča u mejnstrim medijima o toj premijeri.
Model S i Model X će imati besplatno punjenje za ceo vek automobila ali debelo oni to naplate u startu.
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

Ok, ali onda ulazimo u domen price sta bi bilo kad bi bilo.
Da li ce ostati besplatno narednih godinu ili pet ili cak petnaesf...niko ne zna.
Ako ne bude besplatno, koliko ce kostati?
Ako i kada ne bude besplatno, koliko ce biti jeftiniji kao proizvod (sto ti rece, svakako da se to sada naplacuje, ja mislim kroz cenu samog automobila).

Gomila vaznih informacija o kojima nista ne znamo, pa smatram da je smislenije pricati o ovome gledano sta nudi u ovom trenutku, a ne kroz 10 godina. Kroz 10 godina ce i autonomija biti bolja, jeftinije sirovine mozda...i jos mnogo togs o cijoj izvesnoti mi nemamo predstavu, samonagadjanja.
Dobra sisa zlata vredi.
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

E kako biste popizdili da vam treba 1 sat da napunite auto...ma i 15 min je previše.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Možda tv pretplatu prebace na račun za Teslu? :)
moimoi
Reactions:
Pridružio se: 26 Apr 2012, 14:14

Post od moimoi »

Nemanja987 napisao: Nije tacno da Tesla Motors i trenutna proizvodnja nisu profitabilni, naprotiv, imaju sjajnu gross marginu, ako ne gresim negde izmedju 15 i 17% Dakle profitabilni su kao najbolji SUS proizvodjac - Porsche.
Podaci ti nisu dobri.

U 2014. Tesla je ostvarila gubitak od 294 miliona dolara. A ukupni prihodi su bili 3,2 milijarde. A u ovih 3,2 milijarde je uključeno i 220 miliona koji su zaradili od prodaje "zelenih kredita" koje im daje SAD vlada na osnovu prodanog broj elektro automobila. A Elon Mask je rekao da očekuje da Tesla ostvari profit oko 2020 godine.
http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... rofits-are

Dakle daleko je to od profitabilnog biznisa. "Zeleni krediti" neće zauvek trajati, niti povlastice onima koji kupuju električne automobile. Država Vašington već je ograničila povlastice/tax cuts na električne automobile do cene od $35,000, jer su sada obični građani u SAD sufinansirali kupovinu Tesle milionerima. Kao što je neko već rekao kad se poveća broj električnih automobila, moraće se uvesti neka vrsta akcize/poreza za korišćenje puteva. Za uspeh električnih automobila u budućnosti potrebno je da dosta padne cena baterija, da se poveća autonomija i da se skrati vreme punjenja.

U SAD Tesla se najviše prodaje u Californiji. A u Californiji ih ubedljivo najviše kupuju milioneri.
Prosečna cena kuća u naseljima sa najviše prodatih Tesli:
Slika
Izvor: @dccargeek
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Nisi ti mene dobro pročitao.
Sam proces proizvodnje i prodaje automobila bez gledanja na ulaganja u r&d, odnosno razlika između onoga koliko ih košta da ga naprave i za koliko ga prodaju je na nivou Porsche-a. Mnogo zarađuju po prodatoj jedinici, po autu. To sam rekao.

Kada se tome dodaju troškovi razvoja budućih automobila, jer su novi i brzo se razvijaju, dođe se do gubitaka. Doduše 'sitnih' za kompaniju te veličine. Trenutno na berzi vrede oko 38 milijardi, ceo GM vredi 48.

Drugi deo tvog posta, osećam neki fox news populizam i brigu za socijalnu pravdu u SAD...
Malo je reći da me to lično uopšte ne interesuje. Njihova stvar je kako dodeljuju poreske olakšice za svoje stanovništvo.

Voleo bih da vidim sličnu grafiku o vrednosti nekretnina kupaca panamere ili s klase. Mislim da bismo došli do neverovatnog otkrića da skupe automobile kupuju ljudi koji žive u skupim kućama... Dakle, potpuno očekivano. To je premium automobil.

I još nešto, pronjuškaj malo po njihovom forumu, tmc-u.
Otkrićeš da tesla uglavnom ljudima zamenjuje bmw, porsche, mercedes, audi. I da su ponosni što su im automobili konačno american made.

Autonomija, cena baterije i brzina punjenja su najveći problemi. Polako će to sve biti bolje i bolje. I zapravo deo tih prijavljenih gubitaka za koje si ti zapeo i jesu zbog obaranja cene baterija.

Ima smešan video na yt, robert llewellyn, ima neku yt emisiju o električnim automobilima. Kupio je teslu i kaže domet automobila je 240 milja, domet moje bešike je 140 milja. Tako da je njemu autonomija ok :)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Da se ne zajebavamo, tesla kida kako radi.

Ti Laki ko malo dete, Nemanja te pokido realno u argumentovanju.

Da zanemarimo da cak i kad bi 100% struje islo iz bilo kog zagađujućeg izvora što je opet 3 puta manje zagađenje jer su elektrane 3 puta efikasnije od auta (a kako i da ne budu kad su napravljene samo za to), priča o ubacivanju akciza je ono.... LOL :D

Lupio si najstrašnije za cenu struje vs goriva, a realno ovakve performanse ne dobijaš ni sa jednim autom koji troši ispod 20 na 100.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Posto pojma blagog nemas i nijednu, ali nijednu cinjenicu nisi pogodio, (jos ces me uciti i o efikasnosti elektrana...) necu se ni truditi da odgovaram.
Sve sam argumentovano napisao i svaka cinjenica je tacna i proveriva, a ko hoce moze da veruje u sta hoce. Pride gorivo u USA je 50 centi litra...
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Čekaj kako si uračunao budući R&D u prošlogodišnji gubitak?
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Meni malo nije jasno zasto se, kada gledamo performanse, svi hvataju za ubrzanje od 0-100. Koga bole uvo ako ce sa 70-80-100 kmh da ga usere duplo slabiji auto na papiru. Mislim nisu ni oni mutavi, znaju na sta se raja pali pa to forsiraju. Adut ovog auta je pre svega trosak voznje, dizajn im nije los, a sad ga gurati u neku performance pricu stvarno nema smisla. Isto kao sa dizelima. :)

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

moimoi je napisao izvanredan post, ziva steta sto ga ne skapiraste.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

AcaKayak napisao:Da se ne zajebavamo, tesla kida kako radi.

Ti Laki ko malo dete, Nemanja te pokido realno u argumentovanju.

Da zanemarimo da cak i kad bi 100% struje islo iz bilo kog zagađujućeg izvora što je opet 3 puta manje zagađenje jer su elektrane 3 puta efikasnije od auta (a kako i da ne budu kad su napravljene samo za to), priča o ubacivanju akciza je ono.... LOL :D

Lupio si najstrašnije za cenu struje vs goriva, a realno ovakve performanse ne dobijaš ni sa jednim autom koji troši ispod 20 na 100.
Hvala na lepim rečima ali se ne bih složio sa tim da Laza lupa.
Ne lupa, samo stvari gleda i komentariše sa, pa recimo, pesimistične strane po električne automobile.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Markoni napisao:Meni malo nije jasno zasto se, kada gledamo performanse, svi hvataju za ubrzanje od 0-100. Koga bole uvo ako ce sa 70-80-100 kmh da ga usere duplo slabiji auto na papiru. Mislim nisu ni oni mutavi, znaju na sta se raja pali pa to forsiraju. Adut ovog auta je pre svega trosak voznje, dizajn im nije los, a sad ga gurati u neku performance pricu stvarno nema smisla. Isto kao sa dizelima. :)

Znaš šta gotovo svi koji ga provozaju kažu? Taj osećaj da auto reaguje momentalno pri pritisku papučice, reaguje instantno i reaguje silno.
To mi se čini da ih oduševljava na duge staze i iznova i iznova...
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Pa verujem da on ubrzava nestvarno, i da je sam osecaj ubrzanja nestvaran i mnogima stran. Ali gurati ga kao performance car mi nekako ne ide. Mada moj ugao posmatranja je malo drugaciji i ne znaci da sam u pravu.

Odgovori