elMaestro napisao: 18 Jun 2024, 16:54
Što se cele farse oko Rio Tinta tiče, malo je to više iskorišćeno kao politički marketing. Činjenica je da je sama ideja izvoza sirovine i zaobilaska rudne rente u punom iznosu nešto na čemu je neko zgrnuo ogromne pare. Isto tako je činjenica i da neće biti "kraj sveta" time što će se vršiti iskopavanje. Ono što više treba zamerati Rio Tintu jeste ta finansijska strana (prema državi uopšte), nego narušavanje ekologije. Nek me neko ubedi da će to više ugroziti životnu sredinu nego Kolubara što je ugrožava. S druge strane, ljudi su tu zemlju prodali, nisu mislili o ekologiji dok su uzimali novac. Ovi su to platili i hoće da iskoriste. Opet, ono što sam čuo iz relativno pouzdanih izvora je da Rio Tinto (tj. raznorazni podizvođači koji su upleteni u sve to), bar na ciframa nisu škrti.
Ja šta god da sam gledao vezano za iskopavanje litijuma je imalo isti zaključak - pogubno po prirodu i čoveka. Pogledaj na čega liči zemlja u okolini rudnika, pa i desetinama kilometara dalje. A sve zarad nekoliko stotina miliona evra, što je kerov kurac. Pa samo na poljoprivredi i stočarstvu bismo mogli zaraditi mnogostruko više, samo kad bi bilo nekog iole pametnog u državi (a hrana postaje jedan od najvažnijih strateških resursa). Na stranu što je i pitanje budućnosti te tehnologije veoma upitno.
Ako krenu u projekat, a mi budemo ćutali i pustili, treba kolektivno da nas eutanaziraju…
Normalno da ce da se ćuti, narod je imao priliku da iskaže svoje mišljenje, i masovno su glasali za vlast koja želi Rio Tinto, samim tim i narod želi isto.
Ne bi imali odakle da saznamo šta se dešava da nema tih, kako kažete, izdajnika. Ne vidim kako vlasti odgovara da iko talasa, oni bi najradije u tišini odradili posao, niko iz gradova pojma ne bi imao šta se dešava, a posebno delovi Srbije gde nema drugih medija sem Pinka i Hepija.
Ne bih se složio sa ovim. Mora da se zna ko se zaista bori protiv rudnika a ko ne. Od "opozicije" se ne može očekivati borba protiv rudnika (Savo, Ćuta..). Pošto par godina pratim dešavanja oko Rio Tinta došao sam do zaključka da se samo ovom udruženju može verovati: Zaštitimo Jadar i Rađevinu https://facebook.com/groups/584849888902129/
Pogledaj šta su sve pisali.
Ovo postaje već ozbiljno. Ovo nine neki kredit u koji će se ugraditi i kurta i murta pa da plaćamo te plaćamo. Ovo je ipak borba za opstanak. Kad je u Boru kako jeste kako li bibtek bilo u celoj Srbiji da se ono ne daj Bože kopa. I za upropastiš celu zemlju za 4% mrtvog bdp-a. Što bi realno bilo 1-2.5%, znajući njegovu "kumulativnu" matematiku (najbolji mogući način).