Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Biciklizam

Post od zuzazu »

paja napisao:Lanac ostaje za dogodine.
Lanac nije mogao da ceka....

KMC X9SL, 9-brzinski lanac.

KMC lanci X-SuperLight serije, su najlakši lanci u svojoj klasi, štaviše, zbog smanjenja težine lanac ima važne prednosti, kao što su super brze promene brzina i uglađenije akcije.

Š uplji pinovi i perforirani linkovi čine lanac lakšim od tradicionalnih veza, bez gubitka čvrstoće.

Double X Durability - produžena dugotrajnost

Non-Directional Design - montaža KMC X9 serije lanaca je nezavisna od pravca, tako da savršeno odgovara svim sistemima - Usmerenim, Road i MTB.

KMC X-bridge - Specijalno dizajniran da omogući brze, glatke i precizne promene brzine.

Top-Performance
X-SuperLight serija
Š uplji pinovi i perforirani linkovi
Double X Durability
Non-Directional / nije usmeren
X-bridge
težina: 265g

Mislim.... stvarno nisam mogao da teglim tih 60tak grama vise ;)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Problem tebe i lanca je što ste arhaični. Koga je briga za gramažu 9-ofaznih lanaca?
Mada i za tebe ima leka, al je skup ko da leči sidu. http://r2-bike.com/ybn-titan-kette-9fac ... r-9-fach_1

Kod nas modernijih koji vozimo 10-ofaz situacija je daleko lepša.
252g http://r2-bike.com/sram-fahrradkette-pc ... llow-pin_1
244g http://r2-bike.com/KMC-X10-SL-Fahrradkette_1
moj favorit za relativno razumnu cifru 239g http://r2-bike.com/KCNC-Kette-KC01-10-f ... -gold-239g
a tu je i lek protiv side od 210g http://r2-bike.com/ybn-kette-silber10fa ... -10-fach_1

Mislim da 10-ofazni lanci mogu da rade i na 9-ofazu tako da izvoli.

Čisto za tvoje ravnanje moj Shimano 105 lanac je 267g. E sad pukni. :isplazijezik: :isplazijezik: :isplazijezik: :kezo:
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Kod vas modernijih sa desetofazom, gde zice zadnjeg tocka stoje pod vecim uglom nego na devetofazu, il ce da pukne zica ili ta narukvica od lanca.

A tvoj 105 nema 116 linkova koliko lanac u punoj duzini, nego je kracen.

Pa kad dovedem svoj na potrebnu duzinu, mozemo na vagicu (apotekarsku)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

U prevodu moj lanac je lakši nego što sam napisao. :D Znam da je kraćem, ali ne znam koliko.

Nego ne veruješ ženinom kantaru? Tužiću te. :kezo:

EDIT Kakve veze ima točak, pa na isti točak ide i 9 i 10-ofaz?
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ja ne patim od merenja mase komponenata (moj MTB je bio oko 12.5 kg nov, sada je oko 14 sa raznim dodacima) - ali samo da kažem da moj 9-brzinski CN-HG73 lanac sa 112 linkova ima 284 g. :D

Inače sam skeptičan prema 10-brzinskim komponentama, a i pri prelasku na 9 brzina nisam bio oduševljen. Sa 10-brzina kažu da su počeli čak da se krive i zadnji lančanici, što je nekada bilo nezamislivo. Mislim i da je Zuzazu u pravu za ugao žica, jer 10-brzinska kaseta zauzima više prostora od 9-brzinske.

Ja već neko vreme razmišljam da krenem u drugom smeru - da stavim "internal gear" zadnju glavu. Točak savršeno simetričan, lanac uvek stoji pravo, može da se šalta u mestu... Masa jeste veća, ali se uštedi na prednjim i zadnjim lančanicima i menjaču. Problem je ograničeni opseg brzina, ali 15-brzinski Rohloff obećava., jedino je cena 1500 dolara. Tako da bih se za sada zadovoljio i sa 11-brzinskim Shimano Alfine, koji košta upola manje.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Gledao sam sad skoro u Svabiji, ono remenje na pogonu, sta mislite o tome, ovi u radnji mi kazu da je revolucionarno poboljsanje u praksi, tj nema odrzavanja?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Kako bre može da bude različit ugao žica. Isti je točak u pitanju, čak je isti i freeweel za 9 i 10-ofaz. http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... id=0;pgc=0
Razlika je u kaseti jer su lančanici tanji kod 10-ofaza i verovatno je da su samim tim skloniji krivljenju, mada nisam čuo za takve slučajeve ni na drumašima ni na MTB-ovima koji bi trebalo da su podložniji akanju kasete.

Nego, Zuzazu, Bajker i stali. Meni sajla za prednji menjač dolazi odozgo, obrće se oko rolera i vraća se gore da bi vukla menjač koji se povlači odozdo. Deluje mi logično da bih mogao da montiram i menjač koji se vuče odozgo. Batalim roler i vežem sajlu direktno. Grešim li?
Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Gresis.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Hvala Dr Mr bicilizma. :kezo:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Uuu sta ti rek'o!
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Tvoj menjac je down pull, dakle povlacenjem samo sa donje strane vrsi se pomeranje mehanizma menjaca, da hoces da ukines tu koturacu moraces da promenis menjac :mrgreen: , danasnji menjaci imaju dvostruku kombinaciju potezanje sa donje ili sa gornje strane (takav sam XT menjac uzeo za moj bajk)
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Znam za moj menjač. Pitam teorijski da li bi radio ako bih uzeo menjač s gornjim potezanjem.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

paja napisao:Kako bre može da bude različit ugao žica. Isti je točak u pitanju, čak je isti i freeweel za 9 i 10-ofaz. http://www.bike24.com/1.php?content=8;n ... id=0;pgc=0
Razlika je u kaseti jer su lančanici tanji kod 10-ofaza i verovatno je da su samim tim skloniji krivljenju, mada nisam čuo za takve slučajeve ni na drumašima ni na MTB-ovima koji bi trebalo da su podložniji akanju kasete.

Nego, Zuzazu, Bajker i stali. Meni sajla za prednji menjač dolazi odozgo, obrće se oko rolera i vraća se gore da bi vukla menjač koji se povlači odozdo. Deluje mi logično da bih mogao da montiram i menjač koji se vuče odozgo. Batalim roler i vežem sajlu direktno. Grešim li?
Slika
Gresis, sinak jako gresis....

Prvo pocnimo od pitanja. Svi Shimano prednji menjaci su i top i down pull sto mozes da vidis po mestu gde se provlaci i steze sajla. Ono sto tebe moze da zeza je ono sto mi ne vidimo - da li je menjac top SWING ili down swing, tj gde je selna (ti je nemas nego je menjac srafljen na ispust na ramu) u odnosu na makaze menjaca. Tek da ti stara kuka kaze da su cenjeniji top clamp tj down swing menjaci.
Velika je glupost sto je uradjeno kod tebe. Dizajner je hteo da izbegne da blato utice na rad menjaca pa je rutirao sajle gore, a vise mu se necistoce kupi na roleru.....

A propo zica , flanša desne strane mora biti pomerena ka osi tocka, pa su zice pod strmijim uglom, a napon u njima veci nego na levoj strani. Zato uvek pucaju zice na desnoj strani. Mozes pronaci na netu standarde sirina zadnje viljuske (mtb i specijalka) kao i menjanje ugla zica drive side sa povecanjem broja zupcanika. Takodje mozes naci odnos napona leve i desne strane kod razlicitih "fazova",
Poslednja izmena od zuzazu u 06 Nov 2013, 20:57, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Naravno da bi radio. Moguci razlog zasto je stavljena koturaca moze da lezi i u duplo manjoj sili koja je potrebna da se prstima preko poluga pomeri menjac ;)
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

zuzazu napisao:
A propo zica , flanša desne strane mora biti pomerena ka osi tocka, pa su zice pod strmijim uglom, a napon u njima veci nego na levoj strani. Zato uvek pucaju zice na desnoj strani. Mozes pronaci na netu standarde sirina zadnje viljuske (mtb i specijalka) kao i menjanje ugla zica drive side sa povecanjem broja zupcanika. Takodje mozes naci odnos napona leve i desne strane kod razlicitih "fazova",
Gotovo uvek su zice sa strane gde su faze jace naspanovane, i ne cudi sto prvo pucaju sa te strane.
Slika
Odgovori