Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Od ulja u moju Z10 je prvo isla Selenia 20k, pa sam presao na Shell hx7 10w40. Za prolece sam spremio Motul 8100 X-cess 5w40. Hocu da probam Motul, pa ako se dobro pokaze ostace Motul, ako ne onda ide ponovo Selenia 20K.
- ostabianoniman
- Pridružio se: 21 Okt 2020, 15:21
Uzeo Eneos 10w 40 -3l 1800 din.Bax napisao: 22 Okt 2020, 15:42Sipao ja, i to 10w40, ovo mi je druga tura, nikakve zamerke nemam, nema ni potorsnje sa mojim kilometrazama tipa 8000km godisnje .
Nastavicu sa njim.
Eneos 5w30 sipam i u Toyotu benzinca.
Sto se tice antikorozivne zastite, Punto je ima, ali posle 15 godina slabi to sve
Prosport Voj, Stepe BG
To je ta cena, ako je motor dobar, bice sve OK.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- ostabianoniman
- Pridružio se: 21 Okt 2020, 15:21
I , jel ima neke razlike ,leto -zima , potrosnja ?Darko Kg napisao: 23 Okt 2020, 08:35 Od ulja u moju Z10 je prvo isla Selenia 20k, pa sam presao na Shell hx7 10w40. Za prolece sam spremio Motul 8100 X-cess 5w40. Hocu da probam Motul, pa ako se dobro pokaze ostace Motul, ako ne onda ide ponovo Selenia 20K.
Dok on ne odgovori, ja sam u prvog novog Putna sipao Seleniju 20k, pa posle sam presao na Mobil 5w40.
Kad je bila velika zima ispod -10, nije kuckao u glavi sa sintetikom prvih minut rada.
Ali taj prvi Puntac, je od prvog dana troslio litar ulja na recimo ,5000km, i danas se tako vozi bez problema.
Jednostavno je takav motor bio, svako ulje je isto trosio.
Kad je bila velika zima ispod -10, nije kuckao u glavi sa sintetikom prvih minut rada.
Ali taj prvi Puntac, je od prvog dana troslio litar ulja na recimo ,5000km, i danas se tako vozi bez problema.
Jednostavno je takav motor bio, svako ulje je isto trosio.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Moj za 15.000 svuče sa maksimuma na pola. Ulje sam mu dosipao samo jednom i to u periodu razrade, na nekih 7-8.000 km, tada je potrošio do minimuma. Posle toga mu nikad više ni kapi nisam dosuo.
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Ja sipao 5w40 i za sada sve ok nakon 3k km.ostabianoniman napisao:Jel sipao neko Eneos ulje u punta ?
Sent from my M2002J9G using Tapatalk
TO je verovatno i najbolji izbor.
- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Ja sam presao na TOTAL QUARTZ 9000 5w40. Kantica od 4litre kosta oko 2 050din.
To mu dodje jeftinije i od selenie gold.
To mu dodje jeftinije i od selenie gold.
Ja sa Z10 malo prelazim, pa ne mogu da ocenim potrosnju. Shell kucka zimi, a Motul videcemo. U sluzbenog pola sam sipao Motul 5w30 i on za 5000km popije litar, dok sam sa Castolom prelazio 10.000km pa tek onda dolijem litar. Polo se ne slaze sa Motulom, pa sam morao ponovo da se vratim na Castrol. Da sam znao da Polo trosi Motul, ne bi kupovao ni za Z10, ali sam vec kupio pa na prolece ide u Z10 i ako tu potrosnja krene da raste, vracam se na Seleniu 20k. Jedan moj drug kaze da mu Punto sva ulja trosi osim Selenie 20K. Kod Shela mi se ne svidja zvuk motora kad se zagreje , videcemo da li je zbog ulja. Ja sumanjam da sam ovaj put naleteo na fals.
- bozza1979
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:01
- Garaža: Škoda Scala 1.0TSI & Hyundai Getz 1.1
Dok sam vozio Z10, koristio sam samo Selenia, fabricki preporučeno. U početku je trošio od zamene do zamene (10k km) od max do min, a kasnije od max do pola.
Zuntojet od prvog dana samo Selenia WR i do sad nisam primetio ama bas nikakvu potrošnju ulja. Ne znam da li za 10k km spusti i ceo mm.
Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
Zuntojet od prvog dana samo Selenia WR i do sad nisam primetio ama bas nikakvu potrošnju ulja. Ne znam da li za 10k km spusti i ceo mm.
Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
Kod gospodje zadnjih par dana povremeno se desi da poluga koja pokrece levi brisac spadne i brisac ne radi. Da li je neko imao slican problem i sta tu treba da se menja?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Klasičan problem na Puntu. Samo nadji rešenje da ne spada poluga, kod mene jednostavno pecnuto aparatom za zavarivanje da ne spada. Ima rešenje i da se probuši i stavi osigurač. Na Aliju čak ima da se kupi osigurač, ali ko da čeka dva mesecaRolla napisao:Kod gospodje zadnjih par dana povremeno se desi da poluga koja pokrece levi brisac spadne i brisac ne radi. Da li je neko imao slican problem i sta tu treba da se menja?
Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
Ima i na kp