Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od H4wkeye »

Paja napisao:
H4wkeye napisao:Mislim da znam sta je ovde u pitanju. Da objasnim, kad se izda prekrsajni nalog ti imas 8 dana rok da platis kaznu (i dobijes 50% popust) ili ako mislis da kazna nije opravdana da se zalis. A zalis se tako sto odes u sud na primer i u tom trenutku ti fakticki sam protiv sebe pokreces prekrsajni postupak.(u kome izlazes svoju odbranu) Tu odma gubis 50% popusta inace. E sad, ukoliko se u tih 8 dana ne javis sudu i ne platis kaznu oni ce sami pokrenuti prekrsajni postupak protiv tebe i naplatiti ti kaznu u punom iznosu + sudski troskovi. Vidim na papiru da je kontrola izvrsena 14.7 a da je postupak pokrenut 23.7. Tj 9-ti dan.
Gršiš šinko, silno grešiš.
Ovo je bilo po starom kada je prvostepeni postupak pored sudova vodila i policija u nekim slučajevima.
Toga više nema.

U slučaju da ne zatražiš sudsku zašttu protiv prekršajnog naloga ne vodi se nikakav postupak protiv tebe, već nalog postaje pravnosnažan i izvršan. Ne naplaćuju se sudski troškovi jer njih nema već kamata i troškovi prinudnog izvršenja.
Eto Paja je lepse objasnio, jbg ja nisam pravnik :D Inace procitao sam 14.7.2014. umesto 2013. :uf: Tad nije bio sadasnji ZOP.

@Velja Ima svakojakih policajaca ali to sto si naveo je maltene nemoguce tj. izuzetno tesko. Ne brini se za to. :D
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ne treba da se brine, prosto je, kao i sve sa OSL.. Jer ako postoji taj neki zapisnik koji treba da potpišeš, inače se slažeš, a u stvari ne možeš da ga potpišeš i dodaš primedbu čak i da hoćeš, onda u stvari treba da poneseš prijavu protivu sebe samoga da bi dokazao da je OSL pogrešilo ili te jahalo bez preče potrebe.
Al ako platiš pola za manje od 8 dana onda si miran.

Ja stvarno ne znam šta je više retardirano, da li ideja da ne možeš da imaš primedbu na zapisnik ili to što treba sebe da prijaviš da bi se odbranio.

Skoro sam sad siguran da je MUP izdalo neko zvanično uputstvo zaposlenima da imaju svu slobodnu maštu da ubede građane da je najbolje da plate pola kazne za manje 8 dana, njima lova, nama miran san...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Realno, najbolje je platiti u roku od 8 dana, osim ako izricito neko smatra da NIJE ucinio prekrsaj koji mu je napisan, sto u velikom broju slucajeva se ne desava. Zalbe na prekrsajni nalog su jako malo koliko ja znam, svega ~1-2% od ukupnog broja izdatih naloga, vecina plati u roku.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Jeste Hokaje, ako je pandur zacrtao da pise mandatnu za nesto i popijem tih 5k, ja treba da smatram da mi je ucinjena usluga sa tih 50%? Zaista je neshvatljivo, barem meni, da ne mozes da das primedbu na licu mesta.
A to da treba da podneses prijavu protiv samog sebe da bi dao primedbu je, u najmanju ruku, smesno i nije za ovu temu. Cist idiotizam.
Ok je da branis neke njihove normalne stavove, ali brate "najbolje je platiti u roku od 8 dana", pa nismo tolike ovce da treba samo da cutimo i placamo.

TT
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Meni je iskreno to rešenje dobro i logično.
Sada nema više onog da ti samo uvali zapisnik i napiše uručen, pa se ti slikaj sa primedbama...
Sada je ta opcija mnogo bolja, ako misliš da nisi kriv i da vredi braniti se, pokreneš postupak... U svakom slučaju bi išao na sud ako si to rešio, a ako jesi kriv ili nemaš živaca lepo platiš pola kazne.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

elMaestro napisao:Jeste Hokaje, ako je pandur zacrtao da pise mandatnu za nesto i popijem tih 5k, ja treba da smatram da mi je ucinjena usluga sa tih 50%? Zaista je neshvatljivo, barem meni, da ne mozes da das primedbu na licu mesta.
A to da treba da podneses prijavu protiv samog sebe da bi dao primedbu je, u najmanju ruku, smesno i nije za ovu temu. Cist idiotizam.
Ok je da branis neke njihove normalne stavove, ali brate "najbolje je platiti u roku od 8 dana", pa nismo tolike ovce da treba samo da cutimo i placamo.

TT
+1

Sent from my LG-P880 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa i pokretanje postupka košta nešto sigurno.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

elMaestro napisao:Jeste Hokaje, ako je pandur zacrtao da pise mandatnu za nesto i popijem tih 5k, ja treba da smatram da mi je ucinjena usluga sa tih 50%? Zaista je neshvatljivo, barem meni, da ne mozes da das primedbu na licu mesta.

TT
Mislio sam da ako JESI kriv najbolje je platiti u roku od 8 dana. Naravno da ako smatras da nisi kriv ili da ti je pisana neka glupost (kao sto su mom drugu pisali da nema upaljena kratka oborena svetla na BMW-u, a on je imao one prstenove upaljene sto su dnevna svetla na BWM-u koliko znam) tu onda lepo odes na sud i branis se. Licno mislim da je ovaj sistem bolji, jer manje prostora ima za muvanje kao sto je Grujic rekao. :)

@Ji 4tze Ne kosta nista koliko znam. Samo u tom slucaju ako ti izgubis placas pun iznos + sudska taksa.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Kakvo muvanje sa primedbom u zapisniku i kako to sada ima manje prostora za to?

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Mislio sam na ovo sto je Grujic napisao

"Sada nema više onog da ti samo uvali zapisnik i napiše uručen, pa se ti slikaj sa primedbama..."
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ne.znam kako su vama uvaljivali, ali meni kada je davao da potpisem, ja sam dopisivao primedbu najnormalnije.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Za mandatnu cale i ja dobili samo uplatnicu na kojoj pise broj zapisnika, nista vise. Ja platio jer sam bio kriv ko vrata, a za njega nije bilo jasno pa smo se raspitivali gde ici i isli smo na Cukaricu negde pa su tamo trazilo zaposnik. Isto i za kontra smer samo me upisao u svesku... To rade kada ih mrzi da pisu odmah zapisnik nego samo zapisu podatke, daju uplatnicu a zapisnik pisu posle. Tako ja video policajca na motoru kod mene u kraji, seo u poslasticarnicu otvorio svesku i pise zapisnike
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa to i jeste osnovni problem, haoticno ponasanje bez procedure. Kako je moguce uopste pomisliti da se pise zvanican dokument o nekome i necemu bez prisustva tog lica, bez njegovog potpisa pa jos u kafani, poslasticarnicni, negde.

Zasto uopste da policija izlazi iz kancelarije, lepo sednu i krenu redom prema telefonskom imeniku i svima pisu zapisnike. Pa ko pokrene jako komplikovanu proceduru videcemo, a ko ne super sto smo uzeli novac na mufte.

Ovako moze bilo ko od ovlascenih lica, da bilo gde, bilo kada, bez bilo cijeg saznanja napise bilo koji zapisniki o bilo kom prekrsaju vani lica mesta, na casnu pionirsku recu da ej sve bas tako kako pise.

Nema bas nikakve kontrole od strane bilo koga.

Ne slazem se da je dobar sistem gde ti treba unapred da si kriv pa onda dokazujes komplikovanom procedurom da nisi ili kao latenrativu da platis bez pogovora koliko god da neko odluci da treba da platis.

Ranije je bio mnogo bolji sistem, zapisnik uvek podrazumeva da u njemu ucestvuju 2 strane, inace je sam po sebi besmislena hartija. Tesko da se moze i nazvati zapisnikom bez ucesca 2 strane.

BIlo da se slazu u opisu ili se ne slazu u opisu, za zapisnik kao i za ugovor su potrebne 2 strane, inace koja bi bila poenta.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Policija izdaje vozacke dozvole, registruje kola, izdaje licne karte i pasose, prijave boravka....mnogo toga nije normalno sa policijom. MUP treba ozbiljno skresati, ali ozbiljno, ovakav kakav je kurcu ne sluzi...
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Upravo kurcu i služi, ali ne i građanima :D
Odgovori