Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Fotografija

Post od maxer »

grujicd napisao:Photoshop :)
I to odličan :doubleup: :mrgreen:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Slika :mrgreen:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ma nije, imam i ja seriju iz kola, nebo je samo sebe photoshopiralo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ma zezamo se, naravno. Pre neki se vraćam bajsem sa Ade, i kad sam stigao do Gazele morao sam da stanem kako me je "udario" prizor. Sunce je zalazilo, zlatni sat, a gazela je bila blještavo crvena, ceo prizor je plakao da ga slikam ali naravno nisam imao aparat sa sobom. Probao sam mobilnim ali se slika nekako izgubila, možda što sam slikanje pokrenuo iz Runkeepera koji mi je bio tada uključen.

Da ne budem samo oftopičar, kupio sam kineski stativ Q333. Nov za 75e.

Slika
Slika

http://www.fotostore.rs/stativi-sa-glav ... d/pro/1799

Primarna namena je da drži Sony RX100 za snimanje videa. Pošto je u pitanju snimanje dečijih priredba i slično bilo mi je teško da opravdam kupovinu profi video stativa. Ovo za sad deluje dosta solidno, glava se dosta glatko pomera. Prvi mi je stativ pa nemam sa čime da ga uporedim.
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Pa cena i nije mala - za jednog kineza.

Nadam se da će te dobro poslužiti :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Video sam da se pominje na dpreview sa pozitivnim utiscima, ali još bitnije pod rukom je delovao solidno, bar to pomeranje glave je išlo glatko. Moguće da je bio dobar utisak jer sam se prvo uhvatio za neki jeftiniji koji je bio klasu lošiji pa mi je ovaj onda delovao vau.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

DpReview says the Sony A7II is the best camera of the year in the $1200-2000 price range!

http://www.sonyalpharumors.com/dpreview ... ice-range/
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Evo malo fotki sa takmičenja u sinhronom plivanju ovog vikenda u Mađarskoj. Na žalost nisu slike naših devojčica, klub "Novi Beograd" je osnovan tek pre dve godine i takmičarke su 8-9 godina, i par od 10-11. Za ove akrobacije ipak treba više godina i još puno treniranja.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Sve su snimane sa D7200, objektiv Sigma 70-200mm f/2.8. Program je bio manuelni, ekspoziciji 1/400, f sam obično držao u rasponu 4-5, a aparat je sam određivao ISO. Glavni problem sa fotkama je "gužva" u pozadini ali tu nisam mogao bog zna šta da uradim jer su ograničene pozicije sa kojih mogu da snimam, a svuda okolo ima ljudi, sudija, itd. Blendu zatvaram minimum na 4 jer kao prvo nisam zadovoljan oštrinom na f2.8, a kao drugo čak i na f4 zna DoF da bude preplitko, naročito ako je tim u pitanju. Pomaže i ako aparat omaši fokus, ipak se tu sve kreće, voda pršti na sve strane, i sama voda problematična ako zapadne da na njoj bude fokusna tačka.

Prvi put sam imao problema sa maglenjem objektiva. Aparat mi je bio u sobi, ali je ova velika Sigma stajala u gepeku preko noći. Kad sam je uneo na bazen u sekundi se zamaglila. Brisanje nije pomagalo, odmah se za par sekundi ponovo zamuti. Problem sam rešio tako što sam fenom malo zagrejao objektiv, pažljivo iz daljine da ne bude neki šok vrelo-hladno.

Žena je prvi put snimala video sa onim kineskim stativom koji sam pominjao pre par postova. Utisci su malo pomešani, kad krene ide glatko, ali nekad cimne prilikom kretanja. Verovatno bi pomoglo da je ručica još duža da bi se finije dozirala ta početna sila. Pomaže i kad se drugom rukom pridržava sa suprotne strane. Mada mislim da je glavni problem što žena ima niže standarde od mene kad je snimanje u pitanju :D
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Ova predzadnja je baš ispala interesantna. :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

E da, još jedan problem sa kojim sam se prvi put susreo. White balance je bio na ručnom podešavanju, i ostali parametri su bili manje više zakucani, a kad gledam slike negde koža bleđa negde tamnija. Voda okolo izgleda manje više isto, vidi se da je približno ista ekspozicija. Na kraju sam skontao kad sam snimio video i dobio treperenje - očigledno da osvetljenje osciluje u 50Hz, a pošto mi je ekspozicija 1/400s rezultat dobijem kako mi se posreći, tj. u zavisnosti od toga da li je u tom trenutku oscilacija veštačkog svetla na maksimumu, minimumu ili negde između. Probaću da vidim da li postoji neki način da se ublaži taj problem ali čisto fizički posmatrano to je tako kad je brza ekspozicija.

Verovatno je ovde problem što je dominantno prirodno svetlo koje osvetljava vodu i prozore iza, pa aparat odredi ekspoziciju na osnovu toga a to je konstantno. Razlikuje se samo ono gde je primarno veštačko oscilujuće svetlo. Da je sve osvetljeno samo veštačkim svetlom onda bi i pozadina imala to menjanje osvetljenosti pa bi aparat svaki put odredio malo drugačiju ekspoziciju da to kompenzuje.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Slikaj RAW i onda je WB nerelevantan, posle ga podesiš.

U principu teški uslovi za slikanje, a vodi računa o kondenzu. Sve što se dešava spolja na staklima, dešava se i iznutra, tako da možeš trajno da upropastiš opremu. Iz zime kad uđeš u toplo, oprema mora da bude u rancu, zablindirana, i ne otvaraš ranac bar 3-4 sata. Kartice izvadiš dok si još napolju, ako planiraš da prebacuješ slike.

Ako si bez torbe, kesa, i u kesu zamotaj opremu pre nego što uđeš u toplo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Bilo bi dovoljno da sam uveče prebacio opremu u hotelsku sobu. Za tih 5min napolju do bazena se ne bi ohladili i sve bi bilo ok. Ovako sam uneo objektiv sa +5 na +30.

Kod ovako bitnih stvari slikam naravno i RAW pored jpeg, ali je to samo backup za slučaj da nešto zeznem. Nemam baš vremena da 200-300 slika detaljno sređujem, tako da se trudim da ispadnu što bolje pravo iz aparata. U ovom slučaju nije WB bio problem, već što imaš dve komponente svetla - jednu konstantnu od spolja koja osvetljava sve, i jednu oscilujuću sa plafona koja osvetljava samo deo slike, pa kako ti se zalomi da se saberu u tom deliću stotinke dok traje ekspozicija. Čuo sam već za taj problem ali sam ga sad prvi put i sam primetio.

U suštini kad imaš RAW i dovoljno vremena možeš čak i taj problem da koriguješ, pošto u Lightroomu možeš da označiš deo slike i lokalno primenjuješ podešavanja. Teško da ću to da radim pošto je ovo što slikam dokumentarnog i poluprivatnog karaktera i nije baš da će se pojaviti na naslovnoj strani nekog časopisa.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Prosao carinsku na NT uz uredno proveravanje serijskih brojeva svega sto se iznosi iz zemlje. Telo i dva objektiva.

Ljubazna sluzbenica mi je objasnila da je upravo zloupotreba bilo sa foto opremom.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Jesi li imao unapred popunjenu prijavu sa serijskim brojevima, ima valjda da se skine negde, ili si morao da prepisuješ u neki njihov formular?
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Koja smo mi,zemlja gospode bože :pop:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Odgovori