IT struka - učenje

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: IT struka - učenje

Post od nikaragva »

Beleži rast kod nas, ne znam kako je kod drugih. Zbog prednosti što smo nearshore.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Meni buraz radi kao programer u timu, koji radi razne projekte za strance.
Ima diplomu faxa, dobar student, ima 6-7 godina profesionalnog iskustva, kao programer. Radio je na .NET, radio je u JAVI, i decko se razbija na poslu.
Svaki peti dan dolazi sa pricom koliko jos mora da napreduje, sljaka vikendima, i razmislja o problemima koji su se javili u toku dana.
I on jos voli taj posao, pa ga nekako to i drzi, eto tako izgleda programiranje.
Dobijes neke parice, ali ima da se greje stolica danima, mesecima...
Stalno se izbacuju nove tehnologije, stalno se usavrsavas, stalno si pod rokovima.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Takodje, dobar ortak radi za IBM. I uvek kaze da svaki dan shvatis koliko ne znas i koliko jos moras da ucis.

Zato Darko samo napred i hrabro :pivo:
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

nikaragva napisao:Ako nisi ništa do sad učio i krećeš od nule. Uči C/C++. Tu ako naučiš dobro, možeš da uzmeš lepe pare. Baš lepe :)
Koliko pratim oglase za IT poslove barem kod nas (skoro 2 godine), retko kad sam video da traze C/C++ programera...

Sa druge strane, ne bi bilo lose ovladavanjem koncepta objektno-orijentisanog programiranja pre nego sto se krene uciti C#... :nemampojma:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Hvala vam puno momci na odgovorima, savetima. Stvarno ste za sva svaku pohvalu :doubleup:

Sve to sto ste pisali mi mnogo znaci da cistije sagledam gde sam i sta mogu. Pogotovo sto vas ima mnogo koji radite u toj struci ili znate ljudi koji su u tome.

Zakljucak mi se namece ako hoces da radis nesto lakse, to potencijalno mnogo ljudi zna i teze je naci posao/ manje se zaradjuje. Opet ako se udje u nesto komplikovanije, moze da oduzme mnogo vremena za ucenje, usavrsavanje..i tako dalje.

U svakom slucaju, na osnovu ovoga sto ste rekli a i oglasa za posao na netu, trazi se visoka strucnost, profesionalnost, nema mesta kompromisima. Pogotovo sto su to mahom privatne firme koje traze stvaraoce novca, a ne nekog ko je ni tamo ni ovamo.

Sad dok gledam oglase, trazi se dosta i to je opravdano, diplome tehnickih i matematicih fakulteta, sertifikati, radno iskustvo, prethodno uradjeni projekti i tako dalje. Tako da treba biti realan, koji je napor, energija, vreme potrebno da neko ko je iz potpuno druge sfere (turizam, ljudski reusursi, trgovina..) da dodje samo makar na nivo jednog diplomiranog informaticara a kamoli na visi nivo koji se cesto trazi.

Najgora je opcija da covek ulozi visegodisnji napor i ispostavi se da nije bas za "to" pogotovo u mojim godinama. Jer to vise niko ne moze posle da nadoknadi, tako da smatram da treba dobro izvagati, prikupiti sto vise informacija, i naravno sto da ne uci malo dublje u materiju.

Hvala

p.s. neko je spomenuo emigraciju, naravno, san mi je da zivim u nekoj sredjenoj zemlji. Kome nije? Ali nije mi to prioritet, vreme ce sve pokazati..
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Cherokee napisao:
nikaragva napisao:Ako nisi ništa do sad učio i krećeš od nule. Uči C/C++. Tu ako naučiš dobro, možeš da uzmeš lepe pare. Baš lepe :)
Koliko pratim oglase za IT poslove barem kod nas (skoro 2 godine), retko kad sam video da traze C/C++ programera...
Istina, bude retko, ali nisam ni mislio na naše poslodavce koji preko infostuda traži radnike.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

C# je laksi i brzi za ucenje. Jedino, vise cenim programere koji su prvo dobro savladali C/C++, pa tek onda presli na C# - bez izuzetka mnogo vise paznje posvecuju optimizaciji performansi i memorijskog zauzeca i mnogo manja verovatnoca je da ce napraviti problem sa "curenjem" resursa / handle-ova jer su jednostavno naucili da u C/C++ moraju sami da "pociste svoje dvoriste".
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ako je offtopic nek se prebaci u novu temu, ali vidim IT struka je pa reko da pitam ovde.

Gledao sam pre dva dana jednog vrhunskog (ali opet naglasavam vrhunskog) fotografa kako radi u PhotoShopu i naravno odusevio se.

Dosao sam kuci i skinuo ga na torentu, zadnju verziju, otvorio i naravno nemam pojma nissta. Odem na net i vidim da je za PS najbolje upisati neki kurs, da je za neko najosnovnije znanje potrebno godinu do dve dana a da se ceo zivot usavrsavas. Zovnem tog fotografa da proverim to (reko ajd mozda su napisali za neke debile da treba toliko :D ) i kaze on da je stvarno tako.

E sad, sto se tice rada u photo shopu, moje iskustvo za sada je 2, na skali od 1 do 100. Koristio sam LightRoom program koji ima mali deo funkcija PS-a i to je jedino sto znam sta je. Sve ostalo mi je novo.

Ima li ovde neko da radi to profesionalno i ako ima, sta preporucujete kako da krenem? Znam da moze preko YT-a da se gleda, da se kupi knjiga, da se gledaju sajtovi, ali koji je nacin najbolji za pocetnika po vasem misljenju?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Imaš tih predavanja (kvalitetnih) na netu da nađeš. To ti je najbolje. Uživo ćeš ovde teško naći tako kvalitetna predavanja.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

AcaKayak napisao:Ako je offtopic nek se prebaci u novu temu, ali vidim IT struka je pa reko da pitam ovde.

Gledao sam pre dva dana jednog vrhunskog (ali opet naglasavam vrhunskog) fotografa kako radi u PhotoShopu i naravno odusevio se.

Dosao sam kuci i skinuo ga na torentu, zadnju verziju, otvorio i naravno nemam pojma nissta. Odem na net i vidim da je za PS najbolje upisati neki kurs, da je za neko najosnovnije znanje potrebno godinu do dve dana a da se ceo zivot usavrsavas. Zovnem tog fotografa da proverim to (reko ajd mozda su napisali za neke debile da treba toliko :D ) i kaze on da je stvarno tako.

E sad, sto se tice rada u photo shopu, moje iskustvo za sada je 2, na skali od 1 do 100. Koristio sam LightRoom program koji ima mali deo funkcija PS-a i to je jedino sto znam sta je. Sve ostalo mi je novo.

Ima li ovde neko da radi to profesionalno i ako ima, sta preporucujete kako da krenem? Znam da moze preko YT-a da se gleda, da se kupi knjiga, da se gledaju sajtovi, ali koji je nacin najbolji za pocetnika po vasem misljenju?

Nije photoshop tezak za ucenje, ima stvarno brdo tutoriala na netu, iz kojih moze lepo da se nauci za amatersku upotrebu(mozda i pro sto da ne). Sam help u PS je dobar i obiman.

Jedino sto ti treba za PS je stvarno puno vremena. Sto za gledanje sto za vezbanje/isprobavanje/eksperimentisanje.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Darko napisao:p.s. neko je spomenuo emigraciju, naravno, san mi je da zivim u nekoj sredjenoj zemlji. Kome nije? Ali nije mi to prioritet, vreme ce sve pokazati..
Ja sam spomenuo ali nista zlonamerno ;)
Bio je to odgovor Baxu i Deliji koji ti preporucuju da se ipak razvijas u onom za sta si se skolovao, sa cime se ja slazem ali ako planiras da radis na zapadu, onda to nije bas dobar put.
IT ti je sigurnija i "najlaksa" opcija do lepog radnog mesta. Druge varijante su ti postdiplomske studije u zemlji u kojoj bi ziveo ili neki zanat.
Od drugih diploma koje su izdate u "ne-EU" zemljama nema neke velike koristi...cak i ove iz istocne EU slabo prolaze (izuzetak su vrhunski strucnjaci iz pojedinih oblasti...hemija, fizika, matematika, elektronika itd.).

Znaci ako hoces da se bavis ljudskim resursima onda:

1. nauci jezik (ako ne znas nista, za savladavanje nivoa za studije ti treba oko godinu dana aktivnog ucenja)
2. istrazuj tebi zanimjive postdiplomske programe (vecina njih je besplatno dok za doktroske studije dobijas i platu)
3. upises postdiplomske a kasnije sve po redu

Dok budes studirao npr. u DE, usavrsices jezik, steci poznanstva, malo iskustva kroz praksu i diplomu koja je priznata svuda u svetu, sto ce ti mnooogo olaksati kasniji put.

Ako ipak hoces IT onda:

1. izaberi oblast koja te zanima
2. kreni samostalno ucenje i vezbanje
3. raspitaj se da li postoji sertifikacija...ako postoji, pozeljno je da je odradis
4. nadji neku firmu u SRB u kojoj bi volontirao i uporedo sticao iskustva...posle nekog vremena bices spreman da radis i za pare
5. tek onda kreni da saljes CV po raznim EU kompanijama i neko ce se upecati jer imas EU dokumenta (znaci sredjivanje vize nije problem...u suprotnom da bi ih zainteresovao trebas biti jaaaako dobar u svom poslu)

Ne trebam da napominjem da ti je odlican nivo engleskog neophodan u slucaju da ne znas jezik zemlje u koju bi isao ;)

Pozz i sve najbolje
AcaKayak napisao:Ima li ovde neko da radi to profesionalno i ako ima, sta preporucujete kako da krenem? Znam da moze preko YT-a da se gleda, da se kupi knjiga, da se gledaju sajtovi, ali koji je nacin najbolji za pocetnika po vasem misljenju?
Ne bavim se profesionalno PS-om ali volim da "cackam" za licne potrebe.
Kao sto rekose Nikaragva i Superboss, nadji neki tutorial na netu (ima ih dosta), nauci osnovne stvari a onda kreni da eksperimentises.
Ako te stvarno zanima, vec posle mesec dana "igranja", bices zadovoljan rezultatima ;)
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Šta izabrati u IT programiranju

Post od codemaker »

Razgovaram nešto sa sinom i izrazio je želju da još ponešto nauči u vezi računarstva (za hardver, web dizajn ili slično je dobar).
Dvoumi se između kursa PHP+MySQL i Android programiranja.

Ne znam šta da kažem. Po meni, android ima veliku budućnost i programeri Android uređaja će imati (i imaju) posla.
Opet, PHP+MySQL neće zamreti još dugo (mada HTML5 može tu da se umeša debelo)

Kakvo je vaše mišljenje?
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Mislim da je dobro da prvo krene na php+sql. Za par godina moze da krene i na android, ali to je u osnovi java, pa mu nece biti tesko.
Poslednja izmena od sebekkg u 27 Maj 2014, 15:24, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Sve :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

codemaker napisao:Razgovaram nešto sa sinom i izrazio je želju da još ponešto nauči u vezi računarstva (za hardver, web dizajn ili slično je dobar).
Dvoumi se između kursa PHP+MySQL i Android programiranja.

Ne znam šta da kažem. Po meni, android ima veliku budućnost i programeri Android uređaja će imati (i imaju) posla.
Opet, PHP+MySQL neće zamreti još dugo (mada HTML5 može tu da se umeša debelo)

Kakvo je vaše mišljenje?
Da li si siguran koliko je to za Android placeno? (Ne znam samo izrazavam sumnju).
Odgovori