Suzuki Swift 1.3 2001 - Neće da upali

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Suzuki Swift 1.3 2001 - Neće da upali

Post od nidza »

Ler dizna nije, gasio bi se na leru, radio normalno u vožnji, ali to je element karburatora.

Ne znam ni kakvu to ler diznu ima monopoint? Mislim da mu nije potrebna i verovatno je nema? Ako ti smrdi gorivo, nešto je do struje ili vazduha. Da ne baguje klapna na monopointu? Uguši ga prosto.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

JURIM 30 napisao: 15 Jan 2022, 17:36
cozmo napisao: 15 Jan 2022, 09:09 Komutator, bobina...

Sent from my moto g(9) plus using Tapatalk
Koji sad komutator?
imam jednu "kocku" iz koje izlazi kabl do razvodne kape odakle se dalje distribuirana svećice za koje već napisah da bacaju varnicu,ako je ta kocka Bobina-onda je nisam proveravao,a i kako bih,

Koliko vidim,nema niko ideju našta mu sve sa prve strane opisano sve ovo liči,...crna magija....
Eto ta što ti nazivaš kocka se zove komutator koji je kolega lepo pomenuo kao ideju mogućeg problema, sasvim opravdano ukazao..

Kako se proverava ovde nema mesta za učenje osnova auto elektrike, ali postoje knjige, sajtovi, manuali pa treba zagrejati stolicu da se savlada gradivo....u najboljem smislu nije moguće daljinski postaviti dijagnozu o nečemu što nije ni proveravano.

To da baca varnicu je provereno čime, kako i šta su dobijeni rezultati izvršenih merenja?
Koje su brojke relevantnih parametara sistema paljenja?

Složio bih se da verovatno i ne postoji ler dizna s obziorm na godište.

Stoga se mora proveriti, i detljanije opisati zatečeno stanje.

Pominjano je i da postoji neki raskupusani alarm sa blokadom paljenja motora....nejasno je vraćeno je sve u fabričko stanje sa instalacijom ili je i dalje u nepoznatom stanju , sivoj zoni nekoj???

Ni na jedno pitanje koje sam ranije postavio nije odgovoreno, nijedno merenje nije prezentovano, nijedna korisna informacija o tome šta se tačno dešava i u kojim okolnostima, pri kojim obrtajima, pri kojim pritiscima u usisu, itd itd....

Ponavlja se kuknjava a ništa se ne preduzima u smeru rešavanja. Pozvati majstora ili odšlepati u servis ili se makar u nečemu potruditi da krene rešavanje.

Ne znam, skoro da mi deluje kao scenario neke skrivene kamere. Ovako se nećmo mrdnuti ako nema dvosmerne saradnje da se bilo koji od predloga ovde u temi ponudjenih usvoji i nešto konkretno preduzme po njima.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Pošto si siguran da ima varnicu, onda definitivno ili nema goriva ili dobija previše. Pošto si mu špricao starter sprej i preživeo je, uzmi onda i sipaj mu malo benzina u usis kao što sam ti opisao. Znači, kad neće da upali, otvori filter i daj mu malo benzina. Onda gas u patos i verglaj. Mora da upali bar na kratko.
Klapna gasa je isto dobra ideja da se proveri mada verujem da se pokreće mehanički preko neke sajle...
Što se struje tiče, ako zaista ima varnice na svećici, važno je i da bude u pravom trenutku pa obrati pažnju da li pri verglanju puca. Nadam se da ne.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Alternator i neki vakuum su verovatno problemi, ali ovako na daljinu je jako nezahvalno
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Monopoint je, ima ECU, očekivao bih gas preko električnog aktuatora. Možda je samo papučica gasa zabrljala, treba isprskati potenciometar kontakt sprejem ili WD40, ako je to ori ruci.
JURIM 30
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2022, 08:38

Post od JURIM 30 »

nidza napisao: 15 Jan 2022, 19:12 Monopoint je, ima ECU, očekivao bih gas preko električnog aktuatora. Možda je samo papučica gasa zabrljala, treba isprskati potenciometar kontakt sprejem ili WD40, ako je to ori ruci.
Wd 40 jeste pri ruci,a ecu je taj koji je uvek kontrolisao gas,ima tempomat,a za ostala merenja treba imati para pa ga prvo odšlepati do majstora koji će "pošteno"da mi javi da je na njemu crklo ovo,pa onno,pa mora da traži deo kojeg nema nigde,ili ima samo na jednom mestu-a košta duplo više nego ovaj auto,da imam te pare kupio bih lepo polovnu astru i kraj priče,ionako je ovaj auto star i izakan preko svake mere.

A to sa alarmom ,po rečima majstor đilasa,sve je otkačio -bez odgovora da li je vratio na fabričko stanje ili je što kažeš u sivoj zoni....ali to je tako već više od dve godine,moj otac je još bio živ,i radio je kao podmazan,palioo na pola ključa.

Ne znam,ostajew mi da sačekam bolje okolnosti,pa da se pooodobro izakam oko kola,pročistim sve -što mogu kućnim alatom,nisam ja automehaničar-a ne znam ko je napisao da mu ovo deluje kao "skrivena kamera"-Dao Bog da jeste jer onda ne bi bio u ozbiljnom problemu,pisao sam već o sjebanoj kičmi i da su meni kola kao noge praktično-ali to je kad pročitaš sam poslednji post a ne ceo,na kojem sam itekako davao povratne odgovore-na koje sam imao parametre/informacije,a stroboskope,pritiske stublina/cilindara,karike klipova i uopšte klipove,pa merenje izduvnih gasova,pa kompresije razne,e da,ima i senzora mali milion,recim okoliko sam juče kod mod brice čuo i senzor radilice ako rikne hoće baš ovakve probleme da pravi,a nije jedini senzor.

Probaću sve što mogu i što mi je savetovano-sem ono sa čepom kokakole,jer nisi druže dobro pročitao-taj start sprej koji sam naprskao u usisnik-karburator-NIJE DAO NIKAKVOG REZULTALA,dakle nije problem da ne dobija gorivo-a i probao sam to već prvog januara i ništa,ali je onda upalio iz prve pre dva dana,bez da sam išta dirao ,samo stavio napunjen akumulator. Ma elektrika je ,po meni laiku najveći krivac za ovakvo ponašanje,jer goriva -ima,varnica -ima,e sat timing senzot isto ,opet ne znam ni gde se nalazi,ma ima sto senzora a svi su stari i nikada menjani-sem ako nije pomenuti majstor menjao ,a reko bih da jeste jer su posle njega "postali"različitih marki a ne svi denso kao do pre mehaničara(2016)

Ja sam kapirao da je ovo forum gde se ljudi međusobno savetuju i menjaju mišljenja i daju savete ako prepoznaju kvar,šta da čovek SAM ,lično uradi,a ne "odnesi ga kod majstora"-pa taj auto košta manje od 500 eura,ili čak i 300...-eto povratnih informacija....(i sd ti nosi ovo kod majstora ,plati šlepovanje+pored pravog još i izmišljeni kvarovi i da bude"halo Bing-kako brat, cijena ,ma sitnica svega oko 350€),a ono sve vreme bio u pitanju kvar nekog senzora od 5€ ili zabagovane klapne karburatora,ili komutator-"kocke"...a osećam da je neka glupost u pitanju samo ja ne znam KOJA :think: -a koji majstor će da mi kaže iskreno da je u pitanju bila tako neka jeftina glupost-nisam čuo za takvog mitološkog automehaničara-ko zna možda i postoji,samo ga ja za 45 godina života nisam sreo. :nonono:
"Dal obrijane il s´frizurom-plaše me njihove vaši,još ako nisu naši-to me Dodatno plaši"- Bora čorba
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

Ovako stoje stvari-pre sat vremena je upalio iz prve(nisam dopunjavao akumulator ovaj put,dakle nema veze to moje prepunjavanje),i radio ČITAVIH 7-8 minuta,ali sam SVO VREME MORAO DA DRŽIM MALO JAČI GAS,oko 2000...2000 i nešto obrtaja i tu sam video da iako je pod gasom(znam kako zvuči-a tako se u ponaša,on kao da se "otrezni svaki drugi dan pa upali na i na kratko radi ko sad),koliko god držao mirno blago pritisnutu papučicu gasa,povremeno(svakih par sekundi) se guši pa onda vrati na 2000,pa kazaljka cajgera ide opet gore-dole,a ako spustim na ler,ugas se praktično odma :glavomuzid: -NEMA TRIKA DA radi na LERU ,čak i kad se upali ,sve dok ga auto sauh drži na viši broj obrtaja radi ok(mada sam i tu primetio "gore-dole gušenje"-znači čak i kad sam auto kontroliše gas.

Svi kablove sam čistio sa WD40,(kontakte),kuckao sve senzore koje sam mogao da nađem(a ima ih BAR dvadesetak)

Jedina razlika sada je bila što se na ponovne pokušaje da se upali,je na par mahova TAMAN BIO NA IVICI DA Startuje,ali jok,pade igla obrtomera na mrtvo-Vidi se i čuje da hoće da startuje ali kao da mu nešto ne da,a baš se i čuje kako se muči pa taman počne da daje znake da će da ponovo startuje i STOP.

Da li VAM forumaši moji dragi ovo bar nešto govori-jer to je pravilnost,upali svaki drugi dan,radi kratko ako držim gas i ugasi se da se više(tog dana)ne upali,sem uz pokušaje motora sad,posle mog čivijanja svih kablova i kontakata.
P.S. Baš na ovom forumu sam čitao IDENTIČAN problem viewtopic.php?f=10&t=2970 ,i čovek nije napisao da li je rešio problem i kako.
"Dal obrijane il s´frizurom-plaše me njihove vaši,još ako nisu naši-to me Dodatno plaši"- Bora čorba
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Kao da se guši u gorivu, ako hladan i nekako radi, a vruć nikako, plus smrdi gorivo. Jesi li proverio da li radi klapna?
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

nidza napisao: 16 Jan 2022, 11:03 Kao da se guši u gorivu, ako hladan i nekako radi, a vruć nikako, plus smrdi gorivo. Jesi li proverio da li radi klapna?
Klapna,klapna....može mala pomoć,pozicije pomenute klapne? ,slikaću svoju haubu ako treba-ne znam da li može video da se postavi pa da vidim kako tačno da dođem do klapne,skidao sam usisnik vazduha,otkačio ga sa karburatora i ne videl nikakav pokretan deo,a čačkao sam -sve čvrsto stegnuto?-možda ne umem da prepoznam pomenuto,inače da,gorivo se jaako oseća,smrdi.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Pojma nemam. Naprskaj potenciometar papučice gasa, pretpostavljam da nema sajlu mehaničku koja ide ka klapni?
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

nidza napisao: 16 Jan 2022, 13:01 Pojma nemam. Naprskaj potenciometar papučice gasa, pretpostavljam da nema sajlu mehaničku koja ide ka klapni?
Znači,SVE sam "zaprašio" žestoko sa WD40,ima klapnu unutar monopointa koja ipaj jeste na sajlu i TO sam sve naprskao(mada ništa nije bilo ni truknu zabagovano),i skinuo sam selu glavu karburatora i to sam naprskao,ma sve što je kontakt ili pokretni deo.

Bojim se da bilo šta više danas diram ali toliko od mojih mogućnosti,ostalo je šlepanje do nekog mehaničara koji će da mi se javi za kojki dan sa bajkama da maltene mora da menja čitav motor,znam da kaririram sad ali to su moja
iskustva za skoro 30 godina vozačkog iskustva sa "majstorima,majstorima-njih 30 na meni jednom stoje"-(deo recitacije iz filma majstori,majstori-kad se Aleksandar Berček napije na kraju filma pa počne to da recituje:)

Pa na kraju krajeva ,ni momak iz linka koji sam postavio sa IDENTIČNIM PROBLEMOM Suzukija iz 2007 nije našao rešenje-ili bar nije napisao koje je rešenje urodilo plodom-za kolegu forumaša koji misli da ga zezam ili da je ovo skrivena kamera,jao što bi ja voleo da je ovo neka zajebancija pa da imam vremna da dangubim što ću da ovoliko detaljno uz nerviranja opisujem šta se dešava a ništa ne daje rezultate,znači sad je i ta klapna podmazana,i sajla gasa,ali koliko sam video(ostio pod rukom),ništa se tu nije zaglavljivalo,tako da sam 99% Bespotrebno zapraživao ispod haube sve sa WD40.
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

IMG_20220116_125609.jpg
IMG_20220116_131013.jpg
i kakav dim izlazi iz auspuha [/attachment]
IMG_20220116_125645.jpg
IMG_20220116_125345.jpg
Eto ovo su naj svežije fotografije mog automobila koji me j..u mozak... :glavomuzid:
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Čim garavi ovoliko, to znači da dobija previše goriva.
Tebi je filter vazduha zabetoniran i dobro je što auto pali uopšte. A pali jer mu na hladno treba više goriva, a manje vazduha. Kada se zagreje, taj odnos se menja ali tvoj filter je zapušen i onda neće da radi, naravno. Javlja se vakuum na usisu i onda ko zna koji senzor brljavi.
Probaj sledeći put da ga upališ BEZ filtera i daj mu vremena da se zagreje. Naravno, pre toga izduvaj svu prašinu iz kućišta filtera da je ne povuče unutra.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Valjda je probao bez filtera prvo? Nemoguće da je toliko trivijalno.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Filter nekad treba i promenuti, ne kosta milione.
Pregledaj i sve vakume, crevca. Odvrni i cep rezervoara mozda i tu pravi vakum.
Sudeci po filteru vazduha, vidi se da je auto samo vozen, nesto se promeni samo kad crkne skroz, kao u ovoj situacjiji.
I onda su svi majstori prevaranti.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Odgovori