Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Stan je najveca stavka u budzetu, godisnje ti ode pola novog auta na kiriju :-)

Inace kvalitet zivota je bas dobar, ali ne zaradjuju se ovde velike pare.

Recimo ovde obrazovana porodica vozi novu Tojotu, ide i na letovanje i zimovanje, i ustedi nesto pride.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa rekoh vec troskovi balansiraju standard, a stan je najveci teg za balansiranje :)
Jako je glupo sto stanarine potpuno urusavaju standard zivota u mnogim zemljama, besmisleno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

U Srbiji je stanarina relativno niska i sa tog aspekta je skoro neisplativa kupovina stana / kuce, ali je isto tako iznajmljena nekretnina potpuno nesigurna iliti nema trika da nesto sredjujes i adaptiras po svom ukusu - iz stana mozes "letis" kad vlasniku "dune".
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ikac2000 napisao:
Recimo ovde obrazovana porodica vozi novu Tojotu, ide i na letovanje i zimovanje, i ustedi nesto pride.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk
To je sjajno ako je tako. :bravo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ako uz to ide i uredjen obrazovni, zdravstveni i pravni sistem - to se zove normalan zivot.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

:plusone:
Uz zdravu okolinu i nisku stopu korupcije.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Generalno je bitnije kako se sam gde snadjes i kako ti odgovara okolina nego sam sama zemlja. Generalno ljudima je bitnije kako se oni kotiraju u odnosu na svoju okolinu nego kako im je u apsolutnom smislu (prvi u selu ili zadnji u gradu). Npr, bolje ces se osecati u Golfu V ako svi oko tebe voze Yugo nego u BMW 3 ako svi oko tebe voze Panameru (cisto posto je auto forum, isto onda vazi i da li ces moci da prisutis da ides redovno u dobre restorane i sl jer je sve uskladjeno sa standardom a ne sa tvojim primanjima)... Naravno ovde bih izbacio iz razmatranja gomilu ljudi iz Srb koji rade za 200e, to je prica za sebe...

Moj brat je npr odlucio da posle 2.5 god zivota u Danskoj i Svedskoj da se vrati u Srb. Bolje mu u Srb sa 1000e nego u SW sa 2500e (od cega 1000e ode na stan...)...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Ja bih se najiskrenije najbolje osecao ako bi vecina vozila BMW 3 ili nesto iz te klase, a oni koji bas imaju "viska" neka uzivaju u svojim Panamerama i jacim zverkama.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa nije poenta sta vecina vozi, gde jede i sl, vec gde se ti kao individua tu kotiras, da li spadas u donji, srednji, gornji stalez, to je ono sto te cini zadovoljnim ma u kojoj zemlji ziveo.

Ti bi prvi pop..deo da sebi mozes da priustis samo prosecan zivot u bilo kojoj zemlji. (a Danska je sjajan primer kako pravi pljeskavicu od svih, te niko pametan nece tamo da zivi...).
Poslednja izmena od Laki021 u 13 Dec 2015, 20:56, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Laki021 napisao:Generalno je bitnije kako se sam gde snadjes i kako ti odgovara okolina nego sam sama zemlja. Generalno ljudima je bitnije kako se oni kotiraju u odnosu na svoju okolinu nego kako im je u apsolutnom smislu (prvi u selu ili zadnji u gradu). Npr, bolje ces se osecati u Golfu V ako svi oko tebe voze Yugo nego u BMW 3 ako svi oko tebe voze Panameru (cisto posto je auto forum, isto onda vazi i da li ces moci da prisutis da ides redovno u dobre restorane i sl jer je sve uskladjeno sa standardom a ne sa tvojim primanjima)... Naravno ovde bih izbacio iz razmatranja gomilu ljudi iz Srb koji rade za 200e, to je prica za sebe...

Moj brat je npr odlucio da posle 2.5 god zivota u Danskoj i Svedskoj da se vrati u Srb. Bolje mu u Srb sa 1000e nego u SW sa 2500e (od cega 1000e ode na stan...)...
Pa da, samo nije svud isto lako snaci se da dodjes do cilja u zivotu. Npr. nije isto doci u Srbiji do novog auta, redovnog letovanja, placanja racuna i ostalih stvarcica i u USA ili Svedskoj. Negde ces morati za to da podmazujes, trazis veze i sive zone, a drugde ces do toga doci trudom, obrazovanjem (ne samo formalnim), itd...poznanstva su uvek vazna, i to je svejedno gde se nalazis, tesko ce ti odmoci, ali nije dobro ako je to jedini put kojim se moze doci do posla. E sad, ako imas disproporciju u primanjima da ti je plata u Svedskoj 2.5 puta veca nego u Srbiji, a troskovi u Svedskoj 4 puta veci nego u Srbiji to je vec drugi par rukavica. Da krenemo npr. od toga da mnoge industrije ni ne postoje u Srbiji, evo ja gledam samo za auto industiju, tek su pre par godina pocele neke ozbiljnije investicije, a u istocnoj Evropi toga ima vec da ne kazem decenijama.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Laki021 napisao:Pa nije poenta sta vecina vozi, gde jede i sl, vec gde se ti kao individua tu kotiras, da li spadas u donji, srednji, gornji stalez, to je ono sto te cini zadovoljnim ma u kojoj zemlji ziveo.

Ti bi prvi pop..deo da sebi mozes da priustis samo prosecan zivot u bilo kojoj zemlji. (a Danska je sjajan primer kako pravi pljeskavicu od svih, te niko pametan nece tamo da zivi...).
Ja bih vozio Panameru :)

Elem, ovde u Srbiji je zeznuto i da imas nesto cime se previse istices, posto "upadas" previse u oci i postajes zanimljiv onima kojima ne bi zeleo da budes zanimljiv.
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Moja devojka je bila na nekoj razmeni 10 meseci u Varšavi, ja bio 2 puta - jednom 7 dana za novu godinu, jednom 10-tak dana jula.
Varšava je pravi velegrad, sa mnogo sadržaja. Prevoz odlično funkcioniše, metro je odličan, autobusi tačni, imaju odličan sajt na kome možeš da saznaš koje linije da koristiš, kada stiže autobus, gde da siđeš i koju sledeću liniju da koristiš....
Stanovi su skupi za naše uslove, ali je sve uređeno - dobiješ ugovor sa stanodavcem, ostaviš obavezan depozit, otkazni rok sa obe strane se definiše.
Hrana je u radnjama sličnih cena kao kod nas, restorani su nešto skuplji. Imaju odlične slatkiše - Wawel i Vedel :D
Mnogo se pije, imaju Alkohole radnje koje rade cele noći, tamane votku sa nekim čudnim ukusima, pivo... Viđao sam pijane ljude u 10 ujutru.
Vreme može da bude jako smorno, oblačno, jedva da vidiš sunce u ovo doba godine. Ima snega ali se sve dosta dobro čisti i održava.
Mladi obrazovani poljaci sa kojima sam ja pričao planiraju da beže, masovno su išli u Englesku.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo u Holandiji moji mesecni troskovi:

Hipoteka: 1200
Odrzavanje kuce: 180
Gas, struja: 120
Porez lokalni: 100
Voda i porez na vodu (zastita): 50
Porez globalni na stan 120
====================
Stan: 1770Eur-a

Zdravstveno (porodica 4roclana): 300
Razna obavezna osiguranja: 40
========================
Osiguranja: 340Eur

Auto osiguranje: 100
Auto porez (dizel): 120
======================
Auto bazicno: 220Eur

TOTAL: 2330Eur

Standardni povracaj: 570Eur
-----------------------
Hipoteka: 420Eur
Deciji dodatak (svi primaju - 2 deteta): 150Eur

Samo osnovni troskovi svakog meseca - skidaju se sa racuna samo tako oko 1800Eur-a a u slucaju da slabije zaradjujes vise ti drzava donira...

Inace sa svima sa kojima sam razgovarao iz Evropskih zemalja (Italija, Grcka, Poljska, Spanija...) prvenstveno navode uredjenost drustva i manje korupcije kao razlog dolaska, a posle mogucnast nalazenja posla a tek na kraju spominju plate...

PS: Neka je procena da u Holandiji trenutno ima oko milion poljaka na privremenom radu...
PS1: U zadnjih 6 godina visoke plate su pale za 40% u proseku... a manje nesto manje
PS2: Da, BMW 3ku ne voze cesto sljakeri (ne menadzeri) u koje ja spadam, a menadzer je tesko postati i zbog jezika i zbog porekla..
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Laki021 napisao:Generalno ljudima je bitnije kako se oni kotiraju u odnosu na svoju okolinu nego kako im je u apsolutnom smislu (prvi u selu ili zadnji u gradu). Npr, bolje ces se osecati u Golfu V ako svi oko tebe voze Yugo nego u BMW 3 ako svi oko tebe voze Panameru
Pa bitnije je onima koji žive život za druge a ne za sebe. Ja ne znam nikog ko bi uživao u vožnji polovnog Golfa samo zato što okolina nema hleb da jede.

Skoro sam bio u FR i pričao sa čovekom koji radi u oblasti finansija po Africi. Bio je u Côte d’Ivoire a sad je u Maroku. Njemu je tamo odlično... vozi ga vozač, ima spremačicu u apartmanu koji je daleko iznad lokalnog proseka, hrani se po restoranima ali i sam kaže da planira da se vrati u FR kad se oženi i dobije decu.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Floyd, jeste bolje raditi i zaradjivati u CH a ziveti u DE...Samo su stanovi u Konstanzu toliko skupi da sam se krstio. Pre godinu dana kolega je prodao kucu u Konstancu, ozidao novu i vecu u Backnagu (okolina Stuttgarta) i ostalo mu debelo para...Prodata kuca je bila za renoviranje...Ali kad pomislim svaki dan putovati do Schafhausena je propast...
Sto se tice CHnemackog, ja na radiu tamo nista nisam razumeo...Meni je ono propast...Ja nemam toliko problema sa nemackim dijalektima sem Schwaben dialekta koji je meni propast...Na istocne dialekte sam se i navikao...Kod mene u firmi pricaju, moraju, samo hochdeutsch da govora, pogotovo sa mnom...
Ja sam u Srbiji imao odlican standard, odlican posao, zena je radila, ali ima nesto sto niko ne racuna. To je buducnost i stres. U jednom momentu mi je bilo dosta i otisao sam. Promenio sam bransu, nisam programer, ali mislim da je DE ono sto smo mi imali u socijalimu, ali u najboljem smislu te reci...Oni stariji se toga secaju, radno vreme, nema pritiska, niko ti ne skace po nervima, plata stize 28-29 u mesecu i niko te nece prevariti. To mi je ono sto nikako nisam mogao da poverujem. Niko nece da te prevari! Nema to u sistemu vrednosti.
Jos jedna opaska. Istocna Nemacka, sem Berlina je druga prica. Plate su mnogo manje, klima prema strancima mnogo losija...Po meni, u DE najbolji i misllim najrezvijeniji deo Evrope je izmedju Frankfurta na severu, Stuttgarta na jugu, Minchena na istoku i Koelna na zapadu. Taj deo je neverovatan.
Odgovori