Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Kod vas su doktori medju najplacenijima, ovde su suvi prosek i zato sa dezurstvima 'nabiju' jos 200-300e.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Ja sam se uvek jezio "solidarnih" akcija. Zdravstvo je enormno skupa usluga, plus je teško definisati šta spada pod nju - stari, nemoćni, ludi (enormna količina:)) i šta je minimum usluga (održavati u životu?). Sve u svemu to je veliki luksuz koji mora da se zaradi... ako ne zaradiš ti neko mora da zaradi i plati za tebe, a kao što rekoh moderno zdravstvo je enormno skupo - sa razlogom i bez...
PS: jako je plemenito biti solidaran dok možeš - jedino je pitanje granice...
PS: jako je plemenito biti solidaran dok možeš - jedino je pitanje granice...
Hit mi je frizerski salon u poslovnoj zgradi, večito gužva.
Moram da osmislim kako da otvorim tako nešto

U UE u jednoj poslovnoj zgradi frizerski salon na n-tom spratu + nije orijentisan ka ulici, i razbija se od posla. Rade 7 dana nedeljno, s' tim da je nedeljom svaka usluga x2 u odnosu na preostalih 6 radnih dana.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
I dalje ne razumem. Zapravo verovatno je ogromna razlika u mentalitetu. Ne mogu da shvatim da mozes da imas gomilu zgrada oko sebe, stanovnistva i turista a da nemas par mini marketa u okolini.kragujevac napisao: 03 Okt 2017, 17:57 Asortiman koji u se u SRB kupuje u minimarketima su ovde dobrim delom preuzele i benzinske pumpe. Na skoro svakoj benzinskoj pumpi u Minhenu mogu u svako doba da se kupe sveže kifle, kroasani, sendviči i ostali pekarski proizvodi. Mleko i mlečni proizvodi, sladoledi i tome slično takodje. Svaka druga pumpa ima i prodaju pića, gde je dozvoljena prodaja piva i vina (ne i žestokih pića). E sad, kvaka je u tome što benzinskih pumpi nema baš na svakih 500 metara.
To sto spominjes za pumpe, to sad uvode i na nasim pumpama ali su ti proizvodi drasticno skuplji od prodavnica plus pumpe nemas na svakom koraku, pa poredjenje nije na mestu.
Ne poznajem potrosacke navike na zapadu ali gledam sebe i svoje okruzenje, bar par puta dnevno odem do nekog mini marketa u komsiluku da kupim nesto, te zafali kevi vanilin secer, brasno i ulje, te dodje drustvo pa odem po pivo, i grickalice, itd itd.
Takve sitinice nisu potrebne na dnevnom nivou u vasim drustvima? ili porodice tako detaljno planiraju vikend nabavke u hiper marketima pa su do tancina podmirene za sve ostale dane u sedmici i da mi nista prakticno ne treba.
Pitam to i iz razloga sto snabdevam nekoliko malih prodavnica sa robom. Koliko znam prosek bude 200 300 dinara dnevno po jednom racunu i jednom kupcu, odnosno to su mali racuni ali udje dosta takvih malih musterija, malo malo pa nekom nesto zatreba pa dodje da kupi. Nemaju svi ni vremena ni zivaca da idu u neki mega market koji je udaljeniji i u kome se ceka na kasi neko vreme, pali automobil, trazi parking..
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Oni jednostavno kupe sve što im treba u nedeljnoj nabavci, ne gubi pola sata dnevno na 2 odlaska u mini market.
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
U Francuskoj ima tih malih prodavnica ali 99% istih drže Arapi i lično ne stičem utisak da im nešto dobro ide.
Da kažemo da je zdravstvo nekada, u SFRJ, bilo stvarno besplatno i dobro funkcionisalo. Ali uvek me je šokiralo "besplatno" školstvo - gde su knjige, sveske, olovke i sav ostali školski pribor morali da se kupuju. Knjige su besplatne i u zemljama kao što je Italija (verovatno i većina EU), a mi u navodno komunističkoj zemlji smo morali da ih kupujemo. Kad je počela kriza, u prosečnim porodicama sa svoje dece je roditeljima bukvalno cela mesečna plata odlazila na to.aviator napisao: 03 Okt 2017, 22:36 To da je kod nas zdravstvo "besplatno" je upravo to pod navodnicima. Ovde je sistem razrušen, isto kao i penzioni fond, i nije za komentarisanje.
Ljubo, gledaj na to kao na svako drugo osiguranje - npr. auta - a ne kao na solidarnu akciju. Ja sam ranije razmišljao isto kao ti, bio sam pristalica američkog sistema i čak u nekim aspektima i anarho-kapitalizma. Međutim, u dva odvojena slučaja sam se sreo sa izuzetno bogatim ljudima kojima je neko u porodici oboleo od teške i dugotrajne bolesti. Na kraju su sav novac davali na lečenje, i bogatsvo koje su stekli tokom godina se istopilo. Tako da... ima to sve svoje. Što napisa neko pre par poruka, u ovom slučaju je bolje biti u minisu.ljuba napisao: 04 Okt 2017, 09:16 Ja sam se uvek jezio "solidarnih" akcija. Zdravstvo je enormno skupa usluga, plus je teško definisati šta spada pod nju - stari, nemoćni, ludi (enormna količina:)) i šta je minimum usluga (održavati u životu?). Sve u svemu to je veliki luksuz koji mora da se zaradi... ako ne zaradiš ti neko mora da zaradi i plati za tebe, a kao što rekoh moderno zdravstvo je enormno skupo - sa razlogom i bez...
Ђенерал Јанковић
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
I ovde su proizvodi na pumpama skuplji nego u prodavnicama, ne drastično ali recimo 20-30% u svakom slučaju. Mali marketi nemaju ovde nikakve šanse da prežive pošto ne mogu da nabave robu po cenama kakve su u velikim trgovinskim lancima. Gledano recimo iz našeg stana, u krugu od 400m imamo 4 velike prodavnice kojima je radno vreme ponedeljak-subota od 0700-2000. Nedeljom rade samo pojedine pekare , benzinske pumpe i restorani brze hrane. Kad tako živiš dugo vremena navikneš na to i ogranizuješ se tako da ti van tog vremena ne treba nikakva prodavnica i završena priča. Meni su u krugu od 1000m pet benzinskih pumpi i bukvalno nikada na njima ništa nisam kupovao (osim naravno benzinaDarko napisao: 04 Okt 2017, 12:56 I dalje ne razumem. Zapravo verovatno je ogromna razlika u mentalitetu. Ne mogu da shvatim da mozes da imas gomilu zgrada oko sebe, stanovnistva i turista a da nemas par mini marketa u okolini.
To sto spominjes za pumpe, to sad uvode i na nasim pumpama ali su ti proizvodi drasticno skuplji od prodavnica plus pumpe nemas na svakom koraku, pa poredjenje nije na mestu.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Da, i u Kelnu na svakih 1000 metara Lidl ili Aldi ili Rewe, ali u turskom delu ima i kiosaka, tj minimarketa koji rade i 24h.
Koncept malih privatnih dragstora kao u Srbiji nisam video...
Koncept malih privatnih dragstora kao u Srbiji nisam video...
Kod nas u Amsterdamu supermarketi rade od ponedeljka do nedelje od 8-22h i svim praznicima normalno, do pre desetak godina to je bilo zabranjeno, ali tada su otprilike dignuli te zabrane. Super je za praznike posto se ne preklapaju muslimanski sa ostalim pa tako neko uvek radi i nema praznik
A i radnje sve vise rade cele nedelje samo ne do tako kasno, bar ne sve... A Turske i druge male prodavnicice imaju raznovrsniju i drugaciju ponudu, cesto dosta jeftiniju ali sa drugacijim poreklom... pa se cesto kvalitet tesko poredi... Meni dosta znaci sto mogu da nadjem bukvalno sve u krugu od 1000m

Sam si sebi odgovorio prakticno.Darko napisao: 04 Okt 2017, 12:56
Ne poznajem potrosacke navike na zapadu ali gledam sebe i svoje okruzenje, bar par puta dnevno odem do nekog mini marketa u komsiluku da kupim nesto, te zafali kevi vanilin secer, brasno i ulje, te dodje drustvo pa odem po pivo, i grickalice, itd itd.
Takve sitinice nisu potrebne na dnevnom nivou u vasim drustvima? ili porodice tako detaljno planiraju vikend nabavke u hiper marketima pa su do tancina podmirene za sve ostale dane u sedmici i da mi nista prakticno ne treba.
Tesko da ce oni da se zanimaju sa vanilim secerom i praskom za pecivo, ako i hoce radnim danima ne verujem da mogu da stignu.
Sto se tice piva i grickalica, naravo da se vise isplati kupovanje na vece kolicine i u megamarketima.
Stedljiviji su zapadnjaci od nas vazda bili.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Meni se recimo svidja tamo kupovina cigara na automatima. Ne moram da dzedzim u redu za 2-3 pakle. Ovako u tri klika zavrsim posao.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Tamo nema radnica koje bi radile neprijavljene za 200€ u tim prodavnicama kao kod nas, vrlo prosto.
TT
TT
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Sećam se devedeseth godina u Minhenu, tada je radno vreme supermarketa bilo od 0800 do 1800 ponedeljak-petak, a subotom do 1400. Pokrivali su celo radno vreme jednom smenom. Kad je trebalo da se produži do 20.00 bilo je vrlo guravo, ali su naravno to uradili, pa je radno vreme bilo od 0800-2000. Od pre par godina su pomerili da otvaraju u 07.00.
Drugar koji živi u Berlinu kaže da kod njih supermarketi rade do 22.00. To je jako fino vreme, ali ono, ako nisam nešto kupio do 20.00 neću ga kupiti ni u ta dva sata kasnije i verovatno ću i to da preživim.
U Bavarskoj će pre da izbije treći svetski rat i oktobarska revolucija zajedno nego što će da dozvole da marketi budu otvoreni do 22.00 ili ne daj Bože da rade nedeljom. I tako i tako nemaju dovoljno personala da pokriju sve smene kako treba, taman još da produže dva sata dnevno i eto panike.
Drugar koji živi u Berlinu kaže da kod njih supermarketi rade do 22.00. To je jako fino vreme, ali ono, ako nisam nešto kupio do 20.00 neću ga kupiti ni u ta dva sata kasnije i verovatno ću i to da preživim.

U Bavarskoj će pre da izbije treći svetski rat i oktobarska revolucija zajedno nego što će da dozvole da marketi budu otvoreni do 22.00 ili ne daj Bože da rade nedeljom. I tako i tako nemaju dovoljno personala da pokriju sve smene kako treba, taman još da produže dva sata dnevno i eto panike.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac