Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od Kabal »

ftj napisao:Sve sve al lepsi??
Pa da, u skladu sa raspravomSlika

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Kabal napisao: 15 Dec 2025, 20:46 Bolji je Android od iOS-a sa boljim i lepsim telefonima.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
To je to, doveli smo raspravu na odgovarajući nivo, imamo ekvivalentan kontraargument. :D
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Poređenja radi, cene ajfona u tom istom Gigatronu, isto 256GB verzije:

iPhone 17 - 129.999
iPhone 17 Pro - 179.999
iPhone 17 Pro Max - 199.999

Aj da kažemo da je S25 sad pred kraj produkcije pa je na ozbiljnijim akcijama, dok je sedamnaestica još uvek svež model. Ali u koje god doba godine da gledaš, uvek je ekvivalentan ajfon značajno skuplji.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Android je za sirotilju.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Saša napisao:E jes ti odgovor. Slika

Ima li istu verziju Androida taj iz 2018. I onaj iz 2025? Odnosno može li na taj iz 2018. da se instalira/apdektuje poslednji Android? Nema i ne može. Pomenuti iPhone ima i može. Koliko danas vredi Android iz 2018? Finansijski a maltene i upotrebno. Skoro zero, zilč, nada… itd, itd.

Da se ne ubeđujemo dalje. Slika
To što je politika proizvođača takva da ne pružaju OS podršku za starije modele ne znači da na istim ne može da se portuje najnoviji android (ima pun net takvih primera).
Koliko vredi taj iPhone iz 2018.? 100e max.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

ftj napisao: 15 Dec 2025, 20:30 2018. bio iphone 10, trenutni ios podrzan od ajfona 11.
@Saša, jel @ftj laže ili nisi u pravu?
Имам једно потпитање...
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

grujicd napisao: 15 Dec 2025, 14:26
lami napisao: 27 Nov 2025, 16:39 Gledao da vidim za devojku neki telefon i kao racunam da sacekam bas petak, mozda bude neki dobar popust, kad hoces, s25 sa 256gb koji sam gledao nestaje sa svih sajtova. Na kraju porucio preko big bang za 74k sivu verziju, kad me zovu, e nema vise, hoces teget ili plavo crnu.
Ako nisi završio kupovinu, S25 je ponovo na akciji.
Hvala, zavrsio ipak. Zadovoljna je za sada :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Saša napisao: 15 Dec 2025, 20:30 Odnosno može li na taj iz 2018. da se instalira/apdektuje poslednji Android? Nema i ne može.
Zašto ne može, ako kažeš da ne može. Šta se promenilo sa telefonom pa ne može bilo koji Android da se instalira, bilo noviji bilo stariji?

Imam Android iz 2015. i sve aplikacije na njemu i dalje rade, zašto pa ne bi update softvera mogao bilo čega...svašta pišeš :)
Ajde update hardvera da si napisao pa da ima logike.

Pa IPhone nije ništa drugo do isto telefon slične arhitekture, istog načina rada , odi istih funkcionalnih delova...samo nešto ograničenijih mogučnosti upravo aplikacijama, po raznovrsnosti istih.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Gejfon za bogate, Android za sirotinju.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

E sad postaje zanimljivo...
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Epl je lider u tome da svako vidi da si kupio Pro model a ne običan kao sirotinja, pre je bilo 3 ringle sad ova izbočina.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Da je prepoznatljiv jeste ali sada ionako svi guraju po 3 sociva. Moj 13 mini gura kao i prvog dana i posle 2.5 godine, nikad stucnuo, idealna velicina. Battery health mu je trenutno 84% a nije se stedio ni malo. Kad bude potrebe za zamenom, odradicu to i teraj dalje. U odnosu na sluzbeni samsung je 3 koplja iznad. Samo mi je zao sto su odustali od mini serije.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

elMaestro napisao: 15 Dec 2025, 22:09
ftj napisao: 15 Dec 2025, 20:30 2018. bio iphone 10, trenutni ios podrzan od ajfona 11.
@Saša, jel @ftj laže ili nisi u pravu?
U pravu je, sve do skoro je taj telefon imao update na najnoviji iOS no pošto ga lično ne koristim nisam ispratio da mu je prestala zvanična softverska podrška. No svejedno jako dobar i upotrebljiv telefon koji i dan danas izgleda i moderno i potpuno je funkcionalan. Praktično samo sa kamerama zaostaje značajno za ovim novijim modelima jer u normalnoj upotrebi bukvalno ne vidiš razliku baš zbog tog modernog softvera/iOS-a i i dalje dovoljno jakog hardvera. Pošto ima baš veliki ekran ("Max" model) zadovoljstvo korišćenja je i dalje odlično, odnosno nemaš uopšte utisak da je to star telefon. Meni uskoro stiže iPhone 17 ali ću ga prepustiti ćerki jer ne vidim potrebu da još menjam ovaj 15 Pro.
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24

Post od noob »

Stvar navike, odlični su i iOS i Android, nema nekih novih stvari na koje možete iskoristiti njihovu snagu poslednjih modela koji su perjanice u oba tabora osim u video obradi snimaka za neki YT kanal, meni je telefon ko zna koliko puta jači od PC, a one gluposti da šminkam sličice preko AI nisu mi potrebne.
Ima ajfonika svoje fore, recimo Instagram je uvek bolje radio na njemu, oduvek su te ljudi pitali čime si slikao i postavio na Insta kada su ti slike tako dobre, odgovor je bio uvek iphone za te vrhunske slike, kako vidim tako je i sada. Insta sam uzeo za primer jer nema ko ne koristi tu app, ja je imam recimo da pratim 192 i slične stranice a nemam postavljene svoje slike (znači čovek koji se ne fotka i nema vremena za te stvari), a fora je da svi snicmi izgledaju lepše i jasnije sa iphone, jer je lakše optimizovati samo aplikaciju za 4 nova modela koje iphone izbaci godišnje nego za 1000 modela koje izbaci android sa svim brendovima, taj primer primenite i na ostale app. Ranije je bila još veća razlika kada je iphone imao samo jedan model godišnje, mnogo lakše srediti i optimizovati aplikacije za jedan model, mnogo je lepše i tečnije radi ta aplikacija, ljudi su se navikli i ostali. Ima tu još stvari, dugo vremena je iphone imao najbolju kameru, zakruženu kao celinu i foto i video, najbolji video klipovi su ubedljivo sa iphone, kako sam video on za sada jedini nema trzanje kada se u toku snimanja videa prebacujte sa kamera glavne na široku itd. Zatim iphone dugo ima jedinstven hardver koji sami dizajniraju i budu ispred ostalih proizođača uvek po performansama, dok je Samsnug imao mrtvi exynos i poblema sa grejanjem večito (što znači slabija baterija) i signalom, tek kada su ubacili snapdragon u Ultre one su po meni postale upotrebljive i to što telefon treba da bude, kad se setim S20 Ultra pa onda kratak izlet na S22 Ultra ni do podne ne može da mi izdrži baterija, Exynos je ubijao te telefone, ali fora je što su to nama i EU gurali, a Samsnug za USA nije hteo da se zeza i ubacivao je Snapdragon, to su neki dno potezi ta deljenja tržista, pa naravno da ću pobeći na iphone Pro Max gde baterija brutalna i isti hardver bio svuda jedinstven, Samsnug je sam kriv što je gubio korisnike tim deljenjem i ubacivanjem lošeg hardvera.
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Glavne prednosti ajfona u 2026:

-lepši
-ima magsafe tj. metalnu pločicu pa može da se kači na magnetne nosače, na android mora da lepiš nalepnicu
-carplay bolji i lepši od AA, npr. u škodi se pregreva ako koristiš AA+gmaps+punjenje, ajfon radi ko sat bez nuspojava
-i dalje bolji apple pay od gpaya, klikneš dva puta dugme sa strane i autentifikuješ se sa pogledom. na androidu mora da ga otključavaš regularno i onda je uvek dostupan za plaćanje, nije podjednako bogougodno
-otključavanje i dalje bolje radi
Odgovori