Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Motorna ulja

Post od sebekkg »

Ko u ovlašćenom.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Marko81
Reactions:
Pridružio se: 08 Avg 2020, 14:55

Post od Marko81 »

Koshmar napisao: 21 Jul 2022, 14:27 Meni je fascinantno da ulje 5W30 koje odgovara za vozila sa DPF-om na MOL-ovim pumpama kosta oko 2000din za 1 LITAR.
:)
Da li je stvarno toliko bolje od Aral-a,Ravenol-a,Shell-a itd...
Zato i im prodaja bas ide..
Vec sam rekao najbolji odnos ulozenog dobijenog je belgijski wolf.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

@ darko
Ako ides u Madjarsku HX85W40 je oko 18e 4 litre u Praktikeru, znaci malo vise od 4 eura ili oko 500 din litra. Mogao sam ti to kupiti ako treba ali ako nije hitno.
https://www.praktiker.hu/szerszam-gep-m ... o&utm_term
Ostali su malo skuplji ali ne drasticno.
https://www.arukereso.hu/motorolaj-c367 ... 109104155/
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Koshmar
Reactions:
Pridružio se: 13 Sep 2017, 10:03

Post od Koshmar »

Isao sam i u Gazelu za to WOLF ulje ali tada ga nisu imali u 5W30 varijanti VW504.00/507.00...ali bih ga uzeo svakako da naletim na njega.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

DS9 napisao: 21 Jul 2022, 12:30 U vezi popusta/akcije na pumpama - paste-ovaću nešto što sam prošle nedelje napisao za CFS.

Na putu od Grocke ka Beogradu, posle Grocke, stane mila mi supruga kod male NIS pumpe (sa desne strane). ;reli:
Kaže, molim te pogledaj da li imaju sladoled u kornetu, King malina cake. :dosadno:

Ok, :understand: nađem sladoled, al` blago bacim pogled na police sa uljima. :cool!:

:losevidim: :srbin:

Nisotec Autoline 5W-30 4L na akciji - cena 1400 din (ili npr. 1460, tako nešto, manje od 1500).
https://www.nisotec.eu/sites/default/fi ... 0PDS_0.pdf

5W-40 varijanta ima normalnu cenu od oko 2500 din, međutim cena za ovakvu 5W-30icu (po ACEA C3, Dexos2/GM/Opel, VW 505.01, BMW LL-04) je neverovatno niska. Godina proizvodnje 2021.

Šta ću, morao sam da kupim. : :isplazijezik: :siriruke:

Sve u svemu - ovako koncipirano ulje, dakle po ACEA C3 u 5W-30 gradaciji može da bude sasvim zgodno za razne dizelaše sa i bez DPF. kao i za one benzince kojima odgovaraju ta gradacija i navedene norme.
Poučna priča pa ponavljam tekst.
I da dodam da ulje takvih karakteristika i treba da košta tu oko 1500-2000 din za 4 litre, sve preko toga je čisto vaćarenje na marketing i ostale neproizvodne izmišljene tročkove za napumpavanje cena.

Ta cena treba da se očekuje i od ostalih brendova , ponavljam ulja istih ili vrlo sličnih karakterisika,

Godinama se vrti oko neke cifre 2,50-3,00 USD da je sama cena ulja sa ambalažom, a preko toga je trošak marketinga, TV reklama, transporta, lagerovanja po magacinima, kredita za obrtni kapital itd....i naravno marže tj profita prodavaca u lancu do krajnjeg kupca.
Korisnikov avatar
friend
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 17:49

Post od friend »

Danas uzeo Nisotec 5w40 Autoline po redovnoj ceni od 2200din za 4L i jos povrat na SNNP 110 poena.

Burazer mi menjao ulje i ubacio Nisoteca, kaze da lepo mirise i da ga podseca na neko ulje od pre :kafa:
Marko81
Reactions:
Pridružio se: 08 Avg 2020, 14:55

Post od Marko81 »

Koshmar napisao: 22 Jul 2022, 08:59 Isao sam i u Gazelu za to WOLF ulje ali tada ga nisu imali u 5W30 varijanti VW504.00/507.00...ali bih ga uzeo svakako da naletim na njega.
Da cesto ga nemaju, ja sam juce morao da uzmem litarska pakovanja nemaju od 5l.
Mada nije mi zao koji dinar vise vrhunskog je kvaliteta..
Robby
Reactions:
Pridružio se: 19 Dec 2020, 19:52

Post od Robby »

Posle 1g aj da proverim sta se desava. Sve po starom!
Ok, Wolf ulje i sam brend je vrhunski. Preporuke. Gazela je zvanicni distributer i ima ih i na belgijskom sajtu. Ista ta ulja i isti brend je Champion. Kolega mi tamo radi. Kompanija za respekt. Poslovna kultura,odnos prema radu,ljudima i norme su im za respekt.
S druge strane, "neke ptice nikad ne polete" :D ...vidim da se kupuju ulja za 1600 din sumnjivog kvaliteta,ovaj DS-99 i dalje vas bodri/obmanjuje da sipate supu u svoje automobile,pazarili ste Nisotec na pumpi juzno od Albukerkija za cenu od 2 kafe negde i ocekujete da to sljaka srecni ste. Teorija iz sobne fotelje,totalno neozbiljno. Sa tim se valja igrati kad imate neki stari kultivator ili tako nesto. Ljudi moji, kupite taj Wolf,Mannol,Shell ili drugi ozbiljni brend,proverite i na bar code od kantice iz koje zemlje stize ta roba. Nije zezanje uopste. Ajd,ako je neka fora u pitanju pa da se sipa u neku masinu od >200.000km pa je svejedno moze da se igramo...ali ko ozbiljno odrzava, nema jeftinog brenda,a da je dobar. Imate 5w30 vw 504/507 i na Omv pumpi,bugarska Prista ih puni i to je puno ozbiljnija prica,imate i Lukoil Genesis special,samo nemojte kupovati neko ciscenje zaliha,ko zna koja je to sarza bila,koliko stara i malo su provrteli i prepakovali pa aj da vam prodaju samo da se ratosiljaju. Cim su takve socijala cene,to znaci da ili roba ne ide ili da ima neku kvaku.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pa jel ne ide ili je neka kvaka?
Ili nešto trece, tipa brend i cena istog
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Ma to je klasicno ciscenje zaliha. Ispraznili magacine,stize neka druga roba. Kao prvo,a ostalo je sve jos pride, ide i nova ambalaza,a uskoro ce to sve biti Gazpromneft brend.Uvek dajte koji dinar vise za sveze ulje,nije skupo kad gledamo po ceni 1 rezervoara tocenja goriva. Nije svejedno to i kako je ulje bilo skladisteno. Gledam na MOL pumpi,spominjali ga ovde,kantice stajale ispred i po 2g bilo mraz da je ili ova zega sada,no po toj nenormalnoj ceni niko to ni ne kupuje (ujedno im i nabijena carina,tako da jeftino ni ne moze biti,inace ulja su im top kad su sveza). Za standard vw 504/507 taj Omv ima zvanicni approval. I to je zakon,tako se radi. Unesu zimi kantice unutra,barem ovde kod mene.A ne nagadjanje. Za vw,odete na erWin Volkswagen/Seat/Škoda i vidite listu svih ulja koja su zvanicna sa 504/507...ili 0w20 Acea C5 za vw 508/509, odaberete odatle marku po afinitetu. I dalje isto tako se snalazite za RN17FE, GmDexos-1 Gen2, Opel OvO040 itd itd...ili bas ako zelite da kesirate dobru lovu za dobro ulje,onda suboticki Ravenol,e to je mama za ulje. Sad smo zamenili u Suzuki Burgmanu Jaso MA2 API SL 10W40 Motobike 4T-ESTER, a i ja za auto,servo Ravenol SSF Servolenkung fluid.
Na te stvari se ne stedi.
Pa ni na motorno ulje, i to se menja max 2x godisnje,gledati da bude sto bolje,a ne jeftina supa.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Pa ima i Nis odobrenje VW. A nije baš ni jeftino.

Kupovao sam ga u više navrata za dva auta, i svaki put je moglo na rafu da se probere pakovanje punjeno pre nekoliko meseci. S druge strane, kad sam u maju kupovao ulje za motor (renomirano, posebno u moto svetu), dobio sam šaržu staru preko dve godine.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Robby
Reactions:

Post od Robby »

Urose, nivo kvaliteta je jedno,to ti verovatno zoves odobrenjem. Approval je nesto drugo. I jace. Kvalitet moze i moja baba da napise. Nisu osvezili sajt od 2009.god. Jos uvek stoji za SAE 5W30 da je ACEA C3-10. A sad jos malo pa sa npr Acea C3-16 idemo na 21. Trebalo bi da modernijzuju prikaz,definitivno,zato ima i cenu kao 3 kafe na pumpi. Ne znam sta im pise uzivo po kanticama. Doduse,clanica je Atiela i imaju potpis LoC-Letter of conformance,pa bi bar taj Acea trebali da "metnu" koji treba...Jedan npr WOLF ili Ravenol to sebi ne bi dozvolio. Svaki Tds im je u dlaku azuran. Vidi sam. Citaj i istrazi,zanimljivo je.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Gledam posle dugo vremena sajt uvoznika ravenol ulja. Dobro su otisle cene gore. VST ulje 1500 din po litri. Ako se dobro secam pre par god sam platio 5L 3650 din.
Najpovoljnije 5w40 im je ovo.

Screenshot_20220724_173437.jpg
Screenshot_20220724_173437.jpg (34.08 KiB) Pogledano 1147 puta
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Robby napisao:Urose, nivo kvaliteta je jedno,to ti verovatno zoves odobrenjem. Approval je nesto drugo. I jace. Kvalitet moze i moja baba da napise. Nisu osvezili sajt od 2009.god. Jos uvek stoji za SAE 5W30 da je ACEA C3-10. A sad jos malo pa sa npr Acea C3-16 idemo na 21. Trebalo bi da modernijzuju prikaz,definitivno,zato ima i cenu kao 3 kafe na pumpi. Ne znam sta im pise uzivo po kanticama. Doduse,clanica je Atiela i imaju potpis LoC-Letter of conformance,pa bi bar taj Acea trebali da "metnu" koji treba...Jedan npr WOLF ili Ravenol to sebi ne bi dozvolio. Svaki Tds im je u dlaku azuran. Vidi sam. Citaj i istrazi,zanimljivo je.
Pod approval mislim ono kad ti Volkswagen napiše to ulje ispunjava VW taj i taj standard. To traje recimo godinu dve, i posle mora da se ponovo traži izdavanje odobrenja. Ako ispunjava approval, onda i kvalitet mora da bude iznad neke granice, inače ne bi ispunio uslove za izdavanje odobrenja? Ili ja nešto propuštam? Ima boljih ulja sigurno, lošijih verovatno, ali sva tri ulja imaju approval znači sva ispunjavaju uslove za upotrebu tamo gde je tražen taj standard.

To imaju na sajtu pod karticom Odobrenja. Nije ažuran sajt, ali su mi pre godinu dana na email odmah odgovorili tako što su mi dostavili aktuelni approval, u pitanju je bio VW 504.00/507.00. Možda sam kačio ovde ali probaću svakako da nađem email. Tada su mi rekli da verovatno neće produžavati ovo odobrenje, kada istekne.

Moja iskustva sa Nisotecom su mnogo dobra, u poređenju sa veoma lošim i znatno skupljim Castrolom iz Kit Komerca, i Motul Specific-om iz Mass Company-ja. Pisao sam ovde, verovatno nisi čitao, ima više godina tome.

Trenutno ne koristim Nisotec u autu jer je u garanciji pa rade sve u ovlašćenom, a u motociklu jer nemaju u ponudi odgovarajuće ulje. Ali zato koristim njihove kočne tečnosti i antifriz, i koristiću.

Ako je zbog neažurnog sajta jeftinije, meni je to sasvim ok.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Po čemu se ta Ravenol ulja ističu iznad drugih ulja, da ne kažem nemačkih ulja kao što su Liqui Moli, Wolf, Mannol...ili drugih poput Motul, Castrol, Valvoline, Shell, Selenia.....
Odgovori