Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Biciklizam

Post od nidza »

BAJKER, tnx na konstruktivnim predlozima. Nisam baš toliko visok (184), ali volim da se opružim na malo većem bajsu, pre nego na manjem.

@pajo, ma jok karbonski ram i MTB HT. Alu je okej, skromno nešto, ne mora poslednja reč tehnike. Vozim već 24 godine Pug MB plaćen boga oca još iz vremena SFRJ.

Cifre su odlične, nisam očekivao da za ovu kintu ima dobrih bajseva sa LX+ opremom. Vrlo moguće da se za koji dan ponovim nekim od ovih bajseva.

Gde preporučujete neki pregled, servis? Prošla su vremena kad sam sam mogao išta da radim na bajsu. Poželjno sa ove moje strane reke, NBGD. Neko ko se razume i neće da ukenja dobar bajs.

@edit: je'l ovo ima smisla?
http://www.ebicycles.com/bicycle-tools/ ... =Calculate

Nešto mi je 50cm ram malo? Ovo daje i dužinu kurble. Doduše pitanje je da li sam se dobro izmerio, pomagao mi je klinac...
Poslednja izmena od nidza u 12 Feb 2014, 19:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Planet bike kod Arene.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH IDOL using Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

nidza napisao:Nešto mi je 50cm ram malo? Ovo daje i dužinu kurble. Doduše pitanje je da li sam se dobro izmerio, pomagao mi je klinac...
Tu si ti negde oko 50cm. Korak gore ili dole. Dok ne sedneš i ne probaš nećeš znati šta je idealno.
Kurble od 180mm su verovatno 175mm što je standardna oznaka. Za 180 prvi put čujem.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

nidza napisao:
Gde preporučujete neki pregled, servis? Prošla su vremena kad sam sam mogao išta da radim na bajsu. Poželjno sa ove moje strane reke, NBGD. Neko ko se razume i neće da ukenja dobar bajs.

Nešto mi je 50cm ram malo? Ovo daje i dužinu kurble. Doduše pitanje je da li sam se dobro izmerio, pomagao mi je klinac...
Javi se na PP kada kupis pa ce mo da ga servisiramo sta bude trebalo, visina rama bicikle koja tebi odgovara prema tvojoj visini je minimum 20" a maximum 21"
Slika
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ja bih rekao da je 50cm veliko za njegovu visinu. Ja koji imam 188 cm, mi je za broj veci ram od 50 cm, doduse moj ram je sa blago zakosenom gornjom sipkom.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH IDOL using Tapatalk
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Velicina rama nema veze sa visinom vec duzinom medjunozija.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

A sta ako neko ima kratke noge, a dugacak trup? Kao ja npr. :)

Edit: ja sam visok bio zadnji put kada sam se merio 187-188cm, sada mislim da nemam vise od 185, urastao sam od tezine :) Pri tom imam krace noge, nego normalan covek te visine.
Ram mi je 52cm.

Burazer ima mtb od, hm, 54cm ili 56cm. Znam da se za mtb uzima malo manji ram, ali vozio sam njegovo biciklo i odgovara mi ta visina, odnosno velicina.
Tako da je to rastegljivo malo, 2cm gore dole, nije problem :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

zuzazu napisao:Velicina rama nema veze sa visinom vec duzinom medjunozija.
To je važilo do pre 20 godina, kada je "veličina rama" značilo "visina rama". Sada su ramovi proporcionalni, pa se sa veličinom povećava dužina svih cevi. Ja lično se ne razumem u tematiku, ali tako kaže Sheldon Brown. Danas samo MTB-ovi za prilično visoke osobe (22 ili čak 23") imaju horizontalnu gornju cev, inače je uvek manje-više kosa. Mada si u pravu kada kažeš da veličina rama nije kritična - dosta toga se može podesiti po želji dužinom šticne i lule. Ja imam 21" ram i 185 cm, mada sam bez problema vozio ramove od 18 do 23".
nikaragva napisao:A sta ako neko ima kratke noge, a dugacak trup? Kao ja npr. :)
Haha, da, može i to da se razlikuje. Npr. muškarci generalno imaju kraće noge u odnosu na svoju visinu nego žene. :)
Neko je pomenuo i kurble... veoma je različit osećaj da li je 170 mm ili 175 mm (ima i kraćih/dužih, sve to u skokovima od 2.5 mm). Danas na srednje i veće MTB-ove stavljaju 175, a meni se čini da su mi bolje "ležale" 170 mm. Možda imam kratke noge. :D
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Hteo sam da budem pilot, pa sam isao par dana u Batajnicu na preglede. Tamo su me ispregledali uzdus i popreko, ispod nokta i ispod oka :)
Izmedju ostalog merili su mi i duzinu trupa.
Izmereno je 98cm, a visina ukupna 178 je tada bila (8m razred osnovne skole).
Da imam noge srazmerne sa trupom, bio bih visoko mozda cak i preko 2m, jer kada sedim i ispravim se, visi sam od coveka koji ima 195cm :)

Nezgodna gradja prilicno, za sve. Vise bih voleo da sam krakat, mada sam ovako dosta stabilniji od vrsnjaka, uvek bio :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ćerka mi je prerasla 16", probali smo i može da stoji na 24" kad je sic skroz spušten. Gledao sam u Planetbike-u i u onoj prodavnici u Belvilu - mislio sam da je to Capriolo shop ali vidim da imaju i druge brendove. U toj drugoj radnji nas je dočekao čovek koji je izgleda serviser, i pola sata je pričao o svim živim detaljima, šta ima ovaj bajs, kakvu opremu ima onaj... Počeli su da prodaju neku Cross marku koju on dosta hvali, i stvarno se na prvi pogled vidi koliko je bolja završna obrada nego na Capriolo. Ti dečiji su u nekom rasponu 130-200e. Da li je neko čuo za taj Cross? To je recimo ovako nešto:

http://www.crosscycle.com/en/catalog/ju ... 24-63.html
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Čuo ja. Znam samo da su Bugari. Sigurno nisu gori od Capriola i sličnih. Sve je to vrlo slično.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Poprilični popusti postoje u Beosportu za nove bajkove, KTM. Oprema je korektna, KTM mnogo volim kao firmu i baš bi mi bilo puno srca da peglam taj logo u narednom periodu.

Na primer:
http://www.beosport.com/internet-prodaj ... ra-fun-29/ sa Deore menjačima
http://www.beosport.com/internet-prodaj ... a-fire-29/
http://www.beosport.com/internet-prodaj ... ltra-fire/

Deore (LX) je ovaj malo jači, STX je ovaj malo slabiji, ali to je sve za mene korektna oprema. Nije nužan TX ili šta je trenutno flagship, pogotovo što je ovo sad novo i za moje pojmove svemirski brod.

Mišljenje? Daju i na 6 rata, što donekle obesmišljava malo kupovinu polovnjaka za ove pare u ovom rangu, zar ne?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

snork napisao:
zuzazu napisao:Velicina rama nema veze sa visinom vec duzinom medjunozija.
To je važilo do pre 20 godina, kada je "veličina rama" značilo "visina rama". Sada su ramovi proporcionalni, pa se sa veličinom povećava dužina svih cevi. Ja lično se ne razumem u tematiku, ali tako kaže Sheldon Brown. Danas samo MTB-ovi za prilično visoke osobe (22 ili čak 23") imaju horizontalnu gornju cev, inače je uvek manje-više kosa. Mada si u pravu kada kažeš da veličina rama nije kritična - dosta toga se može podesiti po želji dužinom šticne i lule. Ja imam 21" ram i 185 cm, mada sam bez problema vozio ramove od 18 do 23".
nikaragva napisao:A sta ako neko ima kratke noge, a dugacak trup? Kao ja npr. :)
Haha, da, može i to da se razlikuje. Npr. muškarci generalno imaju kraće noge u odnosu na svoju visinu nego žene. :)
Neko je pomenuo i kurble... veoma je različit osećaj da li je 170 mm ili 175 mm (ima i kraćih/dužih, sve to u skokovima od 2.5 mm). Danas na srednje i veće MTB-ove stavljaju 175, a meni se čini da su mi bolje "ležale" 170 mm. Možda imam kratke noge. :D
Uvek su se cevi i uglovi rama menjali sa promenom duzine podsedalne cevi.

Mogao bih ovde da pisem kako se menja geometrija bicikla ali se bojim da bi i mene, i Macu, i Draga moralo da se odvede na pohovanu somovinu :opustanje:

Primarna dimenzija koja odredjuje velicinu rama je podsedalna cev, a ona samo i jedino ima veze sa medjunozijem. Kada se kupuje konfekcijski bicikl, dalja se podesavanja cine promenom lule ili kurbli (sto retko ko radi) ako je neko nestandardne mere. Drugi je padez ako se bicikl radi po meri, kao sto je nekada kod nas bio Zagar (Slovenija) koji nije hteo da pocne dok se ne popuni knjizica sa merama koje je zahtevao.

Inace, Bajker i ja smo iste visine, s tim sto sam ja puno lagao kad sam bio mali, pa je moj bajs podesen na meru gde je visina sedista za njega mnogo niska - tj. Bajker ima noge kao gazela :ccc:

Prica o geometriji bicikla pocinje anatomijom.... Kada bi se posmatrali recimo kepec i covek normalne visine dok sede na stolicama - izmedju njih skoro da ne bi bilo razlike u visini. Ona bi se primetila tek kada ustanu, sto znaci da je ljudski trup skoro uvek isti dok visinu definise duzina udova.

Znajuci duzinu nogu, i zahtev da biciklista "gazi" dnom patele kroz sredinu pedale u horizontalnom polozaju pocinju sva ostala razmeravanja za sta ipak treba da odemo na radni rucak tijekom koga bi bile objasnjene promene uglova i duzina cevi - kako i zasto :pijemo:

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ja bih mozda sad na moj bicikl ulozio jedino u sediste. Mozda u volan. Mada ne znam sta bih bitno menjao na volanu. Od duze voznje mi postane neugodan polozaj u kojem su ruke na njemu, iako je zakrivljen, mada ja nisam tu zakrivljenost iskoristio u potpunosti, moram se tome malo vise posvetiti.
A sediste nemam pojma kakvo bih izabrao. Kod mene u pitanju malo mekse sediste, za razliku od mtb iste marke, koje jee tvrdo. I jedno i drugo sam jasio na duze ture i realno ne vidim neku veliku razliku, iako je jedno tvrdje dosta (kazu da su za duze pruge tvrdja sedista bolja).
Ne znam kakvim bi merenjima mogao da odaberem sediste, i bojim se ako iz tog ugla pristupim, da bi morali da mi rade nesto po meri, velicine omanjeg dvoseda :D
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ajde de, nemojte više o medicini, pogledajte one linkove gore što sam pokačio od Beosporta. :D
Odgovori