Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Dzona »

Na žalost morate biti spremni na takve stvari - minimalna brzina na auto-putu je 60kmh i raznoraznih je situacija kada neko vozi tim manjim brzinama

Auto-put bi trebalo da je projektovan da u svakom trenutku imate preglednost ispred sebe i da se na vreme uspori.
Međutim mnogi vozači ne usporavaju dok se ne dodje do kritične tačke.

Najveći problem je kada ste u fazi preticanja i vozite nekom brzinom, recimo 130-140kmh i onda ispred vas krene neko drugi u preticanje i izlati u levoj traci sa 100kmh - e to su opasne situacije (jer mnogo vozača ili ne gleda levi retrovizor ili ima totalno lošu procenu brzine kretanja vozila iza sebe ili uopšte ne mari)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

To je dodatni problem što ap Miloš Veliki je baš loše knstruisan, jake krivine i onda se nekad i ne vidi na vreme ili se mora obraćati mnogo više pažnje nego na ap Beograd - Niš.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Imao sam tu srecu da nije bilo guzve kad sam isao na Milos Veliki, ali zato NS-BG sve gore i gore. Jako puno neodlucnih, voze sporije od ostalih, kad preticu ne prelaze 130…

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01

Post od Dzona »

sebekkg napisao:To je dodatni problem što ap Miloš Veliki je baš loše knstruisan, jake krivine i onda se nekad i ne vidi na vreme ili se mora obraćati mnogo više pažnje nego na ap Beograd - Niš.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Ne znam kako je tu rešeno, iskreno samo sam jednom vozio po MV-u. Ali na nepreglednijim krivinima bi trebalo da je ograničenje ~100kmh. Bar je tako na auto-putu Beograd - Niš (oko Ražnja)

U svakom slučaju mora povećani oprez, šta da se nekom nešto desilo ispred (nešto na šta se ne može uticati)?
Jbg saobraćaj - mora se na vreme uočiti i predvideti ponašanje i brzina vozila ispred (šta ćeš - iskustvo na 'dva točka' )
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Konfiguracija terena diktira koliko će krivina biti a tačno je propisan maksimalni radijus krivine kad je ograničenje 130 i kad je 100. Nije bg-zg bez krivina zato što je bolje konstruisan nego bog tako napravio.
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

shandu90 napisao: 01 Dec 2025, 11:49 Imao sam tu srecu da nije bilo guzve kad sam isao na Milos Veliki, ali zato NS-BG sve gore i gore. Jako puno neodlucnih, voze sporije od ostalih, kad preticu ne prelaze 130…

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa sto bi prelazili, zakonom ti nije dozvoljeno preticanje/obilazenje preko ogranicenja, to sto vecinom to radimo je nesto drugo. Ja nemam problem kada neko vozi u granici ogranicenja plus koji procenat manje zbog razlika u preciznosti brzinomera, imam problem kada se neko vozi drasticno ispod ogranicenja i blokira kolonu vozila. Pre neki dan auto skola naslagala preko 400m kolonu (nisam siguran koliko je bila duza jer sam skrenuo sa te ulice zbog sudara u mojoj traci).

Usustini, staro pravilo voznje je da ne vozis brze nego koliko vidis da mozes bezbedno da se zaustavis.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Odgovori