Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Bax »

Hvala ti na update :)
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

Što se tiče serva, izgleda da, makar do sada, ja imam sreće. Samo u dva maha (po dva puta se upalila lampica) za ovih 14,5 godina.
- Prošle zime na Tari mi se upalila lampica kada sam krenuo na izlet na drugi vrh. Tada mi je akumulator napunio 4 godine i razmišljao sam se da ga menjam pred polazak na put, pa na kraju nisam. Pre polaska na drugi vrh, auto je bio parkiran puna 4 dana na temperaturi od -7 do -2, ali je upalio iz prve i sve je bilo normalno oko 10-tak minuta vožnje, kada se upalila lampica iz čista mira, ali volan NIJE OTEŽAO. Tada mi je palo na pamet da je to možda zbog ugaženog snega i bljuzgavice na putu. U povratku se lampica nije upalila. Zatim je auto stajao tri dana na sličnim temperaturama i opet je upalio iz prve kada smo krenuli nazad za Beograd. Sve je bilo u redu dok nisam stao na ulaznu naplatnu rampu za Miloš Veliki kod Čačka, kada se upalila lampica dok sam čekao red da uzmem karticu. Proverio sam odmah, volan opet NIJE OTEŽAO. Nisam hteo čak da ugasim i upalim auto da poništim lampicu, toliko sam bio siguran da ću normalnos stići do Beograda (ipak je autoput pa ne pomeram volan). Naravno, stigao sam do kuće bez problema sa upaljenom lampicom, volan ni na odredištu nije otežao, čak sam upalio City kada sam se uparkiravao, koji je normalno radio. To posle podne sam podigao haubu i video debelu zelenu skramu na minus klemi. Skinuo sam je šrafcigerom, odšmirglao, nalio kontakt sprej, namazao sve toatnom mašću i pritegao. Od tada, skrama se nije pojavila, danas akumulator puni 5,5 godine i nije se ponovilo paljenje lampice.
- Jedini slučaj kada se lampica upalila i KADA JE OTEŽAO VOLAN, bio je pre 5,5 godina kada sam ga isprakiravao iz ovlašćenog servisa posle farbanja vrata u garantnom roku, Stajao je 3 dana, upalio iz prve, došao sam do kapije, dao levi migavac al ije bila velika gužva na glavnoj ulici. Neko vreme (na primer 30 sec) volan mi je bio smotan skroz ulevo a ruke na njemu očekujući sa krenem čim budem mogao. I onda sam osetio tup udarac i podrhtaj na rukama uz istovremeno paljenje lampice. Hteo sa da cimnem volan udesno da proverim, i zaista je otežao kao FAP. Baš tada se oslobodio glavni put pa sam uskočio sa upaljenom lampicom. Pri sporoj vožni se moglo motati u krivanama, ali pri uparkiravanju je baš bio problem. Sledeće paljenje sve OK, ali se ponovilo posle dva dana, upalila se lapica posle dugotrajne vožnje, i to kada sam stigao na parking. Više se nije nikada upalila. Ali posle 4-5 dana pri jutarnjem paljenju akumulator bio na nuli, odnosno morao sam da ga zamenim posle 4 godine i 4 meseca (nije došlo izenada jer mi je tih dana dva puta nulirao sat prilikom paljenja).

Dakle, ja oba svoja dosadašnja problema sa servom povezujem sa akumulatorom. Naravno ne bih smeo da se kladim, pogotovo što ima slučajeva gde servo mnogo češće otkazuje a akumulator je relativno nov.
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Pre neki dan, kada sam menjao akumulator, skinuo sam postolje da ga očistim.
Kad je skinuto to postolje, ma menjaču mogu da vidim pravougaoni otvor i čini mi se da kroz njega vidim kvačilo na spoju sa zamajcem.
Da li ovaj otvor služi da se vidi stanje kvačila ili za neku reviziju, ili, ne daj Bože, da je neko zaboravio da zatvori kad je menjao kvačilo?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Mislim da je to marker kad se radi zupcenje, na zmajacu. Zapusen je sa gumicom.
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Evo slike te rupe.
- Ako se skida na velikom servisu, dva puta je rađen, Boga pitaj kada nije vraćen.
- Ako se skida pri zameni kvačila, isto je dva puta menjano, poslednji put pre 10.0000 km.

Vrv ova gumica ima da se kupi, nova ili polovna. Da li se lako skida rukom ili mora neki šrafciger da se podbode ?
Prikačeni fajlovi
Rupa2.jpg
Rupa2.jpg (82.07 KiB) Pogledano 2915 puta
Rupa1.jpg
Rupa1.jpg (97.37 KiB) Pogledano 2915 puta
Korisnikov avatar
Eskimko
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od Eskimko »

Skida se rukom i rukom se vrati i ne moze da ispadne sama. Tako je kod mene bilo
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Tako i kod mene slepac u ovlascenom nije vratio zastitne gumice za sisice kocnica....
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Verovatno ćeš ga naći na nekom od otpada (recimo "Peđa" u Inđiji), a ako i nemaju, pozoveš i "naručiš" pa će ti skinuti i sačuvati sa prvog sledećeg Punta kojeg budu rastavljali...

Inače, ne bi me čudilo da je to možda u stvari isti čep kao na Z101 :D

https://shop.avala.biz/product_info.php ... s_id=14136
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Evo ga, našao ga na prvom otpadu na Ledinama.
Vlasnik nije hteo da naplati, samo da ne mora da ustaje na ovoj vrućini, pa sam izvadio sam.
Napravio sam krug i uzeo mu 200 g kafe (ako je isti kao z101 izašao me skuplje nego nov :)
Prikačeni fajlovi
Gumeni poklopac.jpg
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Izgleda da mi curi na pumpi za tečnost za pranje stakla. Kada napunim, bocu ne prazni se dok je boca skroz puna a ne prskam u međuvremenu(značu nije bušna ni boca ni creva što idu iz pumpe).
Kada prskam, kaplje/curi mi ispod pumpe i brže se potroši tečnost nego ranije (boca je iaonako smešno male zapremina).
Proverio sam dihtung gumicu kroz koju ulazi cev pume u bocu, ona je OK, znači kaplje/curi samo dok pumpa radi bilo da prskam prednja stakla bilo zadnja.

Preko oglasa vidim Peđa u Inđiji (Ljukovu) prodaje pumpu za 500 din, bocu sa pumpom za 1.000 din, ima i u Beogradu na Zvezdari boca sa pumpom za 1.000 din.
Za zamenu skida se levi prednji točak i potkrilo (5-6 lrstastih štafova) u zatim se odvije jedan relativno dugačak šraf 10 (okasti/gedora) i jedna matica isto 10, i boca lako izlazi ispod podkrila.
Prikačeni fajlovi
Punto motoric.jpg
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Menja se lako, ja menjao...
Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Ma da.Ovo je moja popodnevna slika.
Ja poneo dvokomponentni lepak za plastiku i šmirglu misleći da mi je napukla boca na spoju (to mi je bilo na Astri prošle godine), sve sam skinuno, čak i creva i samu pompu, ali nisam imao ispravnu pumpu da vratim, zato da sam vratio potkrilo i točak. Sledi nabavka dela i opet skidanje točka i potkrila, ali kao što kažeš, nije teško, treba pola sata sveukupno.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Nova pumpa od 700 do 2500 din.

https://www.prodajadelova.rs/s/pumpa-za ... w-60-ks?q=

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Arogan
Reactions:

Post od Arogan »

Na ovom linku
https://www.prodajadelova.rs/s/pumpa-za ... w-60-ks?q=
nije baš ista slika pumpe, sličnije su ove jeftinije od 700 din nego skuplje.
Cena od 700+ din mi odgovara za novu, ali voleo bih da odem baš u radnju da kupim, da se uverim šta kupujem, ovaj sajt je ON LINE porudžbina, to mi ne odgovara ...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Bas zato sto je online porudzbina imate zakonski rok od 15 dana da vratite proizvod bez obrazlozenja i trazite povrat novca ili zamenu za odgovarajuci proizvod. Ako vas brine da li poruceni proizvod odgovara vasem vozilu, prilikom porudzbine imate mogucnost da unesete broj sasije i onda ce oni dodatno potvrditi da li poruceni deo odgovara vasem vozilu. Na kraju, trenutno je akcija u toku do kraja nedelje gde daju 15% popusta uz kod "JESEN2024".

Sa druge strane, makar ste saznali maloprodajnu cenu dela koja je slicna i u drugim prodavnicama auto delova, pa ne morate da dajete iste, ili cak i vece, pare na otpadu za polovni deo.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Odgovori