TV - Audio - Video - bela tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: TV - Audio - Video - bela tehnika

Post od Velja »

:)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Sistem od 190 000 evra :)

Slika

KEF Muon
2x McIntosh MC601 mono pojačala
McIntosh C22 pretpojačalo
McIntosh MCD1100 CD player
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

zuzazu napisao: Tamo negde 1985god morao sam da prodam sistem da bih delom platio skolu. Da je bio nov, kostao bi kao tadasnji Golf, a bio je jedan od najskupljih u Beogradu. Ako bih mogao da se prisetim, Krell KSA50 je bio oko 4000 dem, a Quad ESL63 oko 4500 dem, Linn LP12 sa ruckom i zvucnicom isto tu negde. Bolje od toga nije postojalo.
Isto ako se dobro secam, domaci Golf je bio oko 16000 dem a nemacki oko 20000 dem.

Danas ovaj BFA za dac trazi bezobraznih 12000 €, neke horne idu za 75000€, pojacala i gramofone da ne pominjem.

Sto rece MM, firme su se namnozile (i vise od 5x) a sa ciframa su totalno poludeli.

Definitivno treba znati gde stati.
Taj tvoj sistem je zaista bio "WOW" za ono doba :doubleup: Ispao sam iz priče, pa tako i oko cena, ali utisak je da su stvarno otišle u stratosferu. Kad bi preveo cene iz onog doba u današnje, opet bilo bi bar 2-3x manje nego cene adekvatnih današnjih uređaja. Previše. :naughty:

Pre par meseci sam video negde oglas za Krell pojačalo, bogami cena je bila vrlo blizo one iz 80-ih koju si pomenuo. Meni neverovatno. :zbunjen:

Kad je već pomenut Linn... jesu li oni krajem 80-ih imali gramofon koji je imao tanjir roze boje?
Floyd napisao:Sistem od 190 000 evra :)
KEF Muon
2x McIntosh MC601 mono pojačala
McIntosh C22 pretpojačalo
McIntosh MCD1100 CD player
KEF je više od pola te cene. Sve potpuno van pameti. Kupiš stančinu u BG za te pare.
Širim haos!
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

A sta ako vec imas stancinu na Menhetnu od 10 miliona evra i ne treba ti "stancina" u BGu? :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa da. Ovo ne kupuje neko ko živi u stanu od 200k evra a još manje na Balkanu :)

Zvučnici izgledaju bezobrazno :)

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Laki021 napisao:Ne kontam ni poentu SW-a u cosku.
SW treba da stoji u ćošku, tu je najefikasniji.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

To sto je najefikasniji (= najglasniji) zbog refleksije od sva tri zida ne znaci da je najbolje da tu bude. Zavisi od konkretne prostorije i konkretnog sistema, kao i od toga gde se tacno sedi u prostoriji - u zavisnosti od pozicije sedenja uopste i ne mora da bude najefikasniji jer se direktni i reflektovani zvucni talasi superponiraju, a talasi niske frekvencije, odnosno velike talasne duzine prave picvajz u prostoriji, pa se neke frekvencije pojacavaju, a neke ponistavaju.

SPL metar u ruke i izmeris gde mu je najbolja pozicija. Mogu u praksi da ti pokazem kod mene u sobi sta pomeranje sub-a za par desetina cm znaci, kao i sta znaci vrlo blago pomeranje faze i rezne frekvencije. Treba bukvalno par sati uz neprestano merenje da se manje-vise optimalno sub uklopi u sistem.
Poslednja izmena od Delija u 21 Maj 2016, 00:00, izmenjeno 2 puta ukupno.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nidzo ti ko mace s tavana, sto ne procita narednih par postova? :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Delija napisao:A sta ako vec imas stancinu na Menhetnu od 10 miliona evra i ne treba ti "stancina" u BGu? :)
Ne znam, teško da ću ikada imati takvu dilemu. :D
Floyd napisao:Pa da. Ovo ne kupuje neko ko živi u stanu od 200k evra a još manje na Balkanu :)

Zvučnici izgledaju bezobrazno :)
Bio sam kod ljudi u BG čiji su uređaji prevazilazili vrednost stanova u kojima su se nalazili. Meni to malo bezveze, ali ima i toga, ko može i voli, neka ga. :nemampojma:

Inače zvučnici sami po sebi, zaista lepo izgledaju u tim alu kućištima, ali čini mi se da ih baš zbog toga nije lako uklopiti u enterijer.

Valjda se je i ona crnkinja uračunata u cenu zvučnika. :djavo:

Sent from mTalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@m.m
Linn je uvek bio konzervativan. Tako da sumnjam za taj roze tanjir. U to vreme, krajem 80-ih se niotkuda pojavila firma gramofona Pink Triangl. Možda si na to mislio?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Pink triangle je imao prvi akrilni tanjir ali nije bio pink. Kada se pojavio bio je rame uz rame sa Linn-om.

Inace, i danas ima zaludjenika u Srbiji ciji sistem prelazi vrednost stana, odnosno ciji sistemi prelaze vrednost kuce i imanja u kojima vlasnici zive.

Kriza? Kako za koga.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Laki021 napisao:Nidzo ti ko mace s tavana, sto ne procita narednih par postova? :)
Video posle datum, ali bilo gotovo.

@Delija, zar ne može na svakom sistemu da se smanji bas ako je previše glasan? Po uputstvu ga uvek smeštaju u ćošak. Kod mene je poprilična razlika kad se izvuče iz ćoška, jednostavno izgubi nešto, plitak postane. Nije do snage koliko fali nešto.

Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Znam čoveka koji ima zvučnike od 20k + ostatak sistema a živi u iznajmljenom stanu. Na prvi pogled suludo ali na drugi uopšte ne. I žena i on imaju manje stanove u vlasništvu, znači uvek imaju rezervnu varijantu. Dosta dobro zarađuju. Sad im treba veći stan zbog porodice, a da kupe takav stan kao što iznajmljuju trebalo bi im 200-300k. Pri tom kad za 10-15 godina deca odu od kuće više im neće trebati tih 100+ kvadrata. Da li prodavati manje stanove, pa uzimati još kredit za veći, sređivati ga, pa posle 10-15 godina opet to u drugu stranu... Samo bi agencijske provizije, porezi i troškovi banke koštali kao taj Hi-Fi sistem.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@zuzazu
Nisam ni napisao da je Pink Triangle imao pink tanjir, a koliko pamtim ni Linn. Pomislih da je zbrka nastala zbog imena, tj. boje.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

methane.master napisao:Inače zvučnici sami po sebi, zaista lepo izgledaju u tim alu kućištima, ali čini mi se da ih baš zbog toga nije lako uklopiti u enterijer.
To jeste realna mana ovako hrabrog dizajna :)
grujicd napisao:Znam čoveka koji ima zvučnike od 20k + ostatak sistema a živi u iznajmljenom stanu. Na prvi pogled suludo ali na drugi uopšte ne. I žena i on imaju manje stanove u vlasništvu, znači uvek imaju rezervnu varijantu. Dosta dobro zarađuju. Sad im treba veći stan zbog porodice, a da kupe takav stan kao što iznajmljuju trebalo bi im 200-300k. Pri tom kad za 10-15 godina deca odu od kuće više im neće trebati tih 100+ kvadrata. Da li prodavati manje stanove, pa uzimati još kredit za veći, sređivati ga, pa posle 10-15 godina opet to u drugu stranu... Samo bi agencijske provizije, porezi i troškovi banke koštali kao taj Hi-Fi sistem.
Na tu temu se baš žustro diskutovalo pre par meseci :)

Ovde u CH je sasvim normalno i često takvo razmišljanje. Imaju ljudi odlična primanja, ogromnu cifru u šteku ili još bolje u akcijama a žive u iznajmljenom stanu. Matematika je jednostavna i kaže da ti je ušteda max 20ak % godišnje ako plaćaš kredit ALI u tom slučaju trebaš da zarobiš par stotina hiljada kao učešće (koje ako pametno investiraš mogu da ti plate celu godišnju kiriju :) ), jače si vezan za mesto stanovanja (ovo nije SRB gde dalje od BG-a ne postoji) i nemaš rizik da cene nekretnina padnu.
Odgovori