Vežbanje, dijete, teretana...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Vežbanje, dijete, teretana...

Post od Scuderia »

Iskucah kilometarski post, ali mi se ne da trubiti na tu temu. Mislim da je overkill jer su ti potpuno nepotrebne takve restrikcije, bolje da jedes sta hoces, a obezbedis deficit i uzivas u hrani. Razumeo bi da si u nekoj top formi i treniras s tegovima, pa na racun toliko manjka masti i kalorija na ustrb spremanja i kvalitetnijeg mesa obezbedis vise prostora za vece porcije zbog proteina i drugih sastojaka, ali ovako za neku prosek formu mislim da se previse mucis. Kad kazem prosek ne mislim nesto negativno, nego generalno ovde o kakvim se dijetama prica i kakvom skidanju kg.

Stoje cinjenice, ali sad da izbacis, hleb, sokove, grickalice i ostanes na to malo mesa pa jos tu izbacis svinjetinu, totalno nebitan faktor u celoj prici.

Mada mozda je individualna razlika u apetitu takva da ti prijaju velike porcije pa moras uzimati manje kaloricnije da bi vise jeo, mada ni u tom slucaju ne mislim da je potrebno teziti ka divljoj pastrmki.

Sto kaze Ji 4Tze, previse tople vode se izmislja oko relativno jednostavne radnje. Potrebno je biti u kontinuitetu i uz neke izmene rezultati ce doci.
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

I ja maksimalno izbegavam tj iskljucio sam iz ishrane grickalice, sokove, slatkise, testeninu.
Meso takodje biram, ali kada se zadesi svinjetina zaceucak, bez problema jedem. Isto tako jedem i pasulj i rizu jednom nedeljno ili svakih 10ak dana u proseku, testeninu jednom u dve nedelje u proseku, neko parce kolaca na 10 dana u proseku i to je sve sto se tice izuzetaka od disciplinovane ishrane.
Samo pojedem bar pola kilograma voca dnevno, a koliko vidim, ni to nije pozeljno. Toga se necu odreci sigurno.
Dosta sargarepe, krastavaca (kiselih i svezih), luka i paradajza.
Osecam se super, danas drugi dan treninga nekako mnogo lakse izdraz.
Isao sam 50min brzo hodanje pod nagibom od 8% i brzinom 6.5km/h i onda 8min trcanje 9km/h i poslednja dva minita 13km/h.
Realno, otpao sam tih poslednjih 10min, ali osecao sam se odlicno posle.
Skidam tacno 1kg na 7 dana.
Dobra sisa zlata vredi.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

@Scudi
Ali fazon je sto se ja uopste ne mucim sa ishranom, apsolutno nikada ne trpim glad ili da osecam neku malaksalost zbog slabe ishrane...
Jedino sto radim jeste da bas biram namernice i nacin pripreme. Mada iskreno u svemu tome mi zena najvise pomaze posto i da nisam na nikakvom rezimu ishrane onda radi takvu nabavku i nacin pripreme svakako, posto dosta vodi racuna o zdravoj ishrani prvenstveno zbog dece....

Tako da ne vidim sta je "overkill". Overkill bi znacio da nesto radim skroz pogresno, da radim nesto sto ne vodi ka cilju vec me udaljava od njega, ali to stvarno ne vidim u ovakvom programu.
Redovno i unosim bas raznovirsno i povrce i voce, unosim dosta tecnosti, raznovrsno meso (uglavnom preferiramo pilece belo, teletinu i biftek), 2 puta nedeljno riba, razni dodatci poput kostunjavog voca..., 5 redovnih obroka. Ne vidim sta je tu overkill ili mucenje?

A ako mislis na "crnu listu" namernica koje sam zbog programa skroz izbacio iz ishrane. Da se razumemo, na toj crnoj listi ne postoji apsolutno ni jedna namernica ili nacin pripreme, koji su zdravi ili preko potrebni organizmu, a za sve postoji daleko bolja zamena u svakom smislu.
Samo je potrebno mozda par nedelja da se naviknes na neke stvari i posle toga nema problema.
Mozda je meni lakse posto mi generalno organizam ne trazi ni slatkise ni testa, a to je obicno kamen spoticanja kod vecine.

Primer "divlje pastrmke" je vise u kontekstu zdrave ishrane nego iskljucivo dijetalne. Medjutim ako uzmes bas sve parametre koje sam naveo a ne da izolujes samo taj jedan i uporedis obrok:
1. Tovljeni saran/som, spremljen na talandari u ulju a predhodno uvaljan u brasno, zacinjen vegetom, posle premazan marinadom sa mnogo klasicnog ulja...
2. Divlji saran, zacinjen "alternativnim" zacinima (npr. himalajska so), grilovan bez ulja, uz minimum marinade se maslinovim uljem
Ta dva obroka su na prvu loptu "ista", jel konzument ce reci da je taj dan rucao ribu. Medjutim, ono sto je uneo u sebe se drasticno razlikuje i itekako direktno utice na ceo program ishrane. A da ne spominjemo sta je zdravije...
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Overkill znaci kad nesto radis komplikovanije, skuplje, zamornije za isti ili slican (u ovom slucaju nesto sporiji) rezultat, a ne da ne vodi ka cilju. Na to sam mislio. Al' dobro, u sustini je mozda i bitnije da radis ono cime si zadovoljan iako nije najpravilnije (u tvom slucaju trening), ali da ostanes konstantan nego da nesto radis na silu.

Kazem cinjenice stoje da te dve ribe nisu iste, ali u ovoj prici oko gubitka kg koju vecina zeli da postigne mislim da nije toliko bitan faktor, cak pitanje da li je vredno i pomena.

Takodje mi nije jasna prica oko otrova kakav je Animal Cuts kad ti je ishrana toliko perfektna i sto to uopste koristis, al' sto ljudi sto cudi.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

crni napisao:
nikaragva napisao:Davno sam gledao neku emisiju, nije vezana za vezbanje, trening i ishranu, nego za coveka uopste.

Da skratim pricu: covek se daleko vise kroz svoju istoriju hranio jednom dnevno, kao ker, pa cak ni toliko. Tako da su ti ucenjaci koji su ucestvovali u emisiji rekli da je organizmu daleko bliza takva ishrana nego da jede nekoliko puta dnevno.
tesla je celog života tvrdio da je dovoljno jesti samo dva puta dnevno
monasi u manastirima jedu takođe 2x, ujutro i uveče
međutim, ja jedem 4-5x i sa 106kg sam došao do 88
Ma jeo sam i ja 10 puta dnevno pre 15-20 godina. Bio sam u stanju da za jedan obrok pojedem sam celo pile, opusteno.
A nisam prelazio 95kg.

A sada jbg, isto tako jedem, a kile idu samo gore :kezo:
Comi
Reactions:
Pridružio se: 11 Nov 2014, 09:49

Post od Comi »

Evo malopre nadjoh na netu nekog lika sa kojekakvim programima vezbanja, ima neke titule, vodi indivudalne treninge itd.

On kaze da je brzo hodanje odlicna, mozda i najbolja stvar za topljenje masti, ali da najbolji efekat daje na 'tranzicionoj brzini' (7.1-7.5km/h).
Lebe mekani kako to izvuci kad sam danas na 6.5kmh hosao baaas brzo (nizak, kratke noge, mozda i to ima uticaja).
Dobra sisa zlata vredi.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Brzina je individualna stvar, tebi je puls na 6.5 kao Boltu na 13kmh (lupam), tako da je najbolji rezultat u zoni pulsa 60-70% max HRa, a brzina je individualna u zavisnosti od kondicije.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Scuderia napisao:Overkill znaci kad nesto radis komplikovanije, skuplje, zamornije za isti ili slican (u ovom slucaju nesto sporiji) rezultat, a ne da ne vodi ka cilju. Na to sam mislio. Al' dobro, u sustini je mozda i bitnije da radis ono cime si zadovoljan iako nije najpravilnije (u tvom slucaju trening), ali da ostanes konstantan nego da nesto radis na silu.

Kazem cinjenice stoje da te dve ribe nisu iste, ali u ovoj prici oko gubitka kg koju vecina zeli da postigne mislim da nije toliko bitan faktor, cak pitanje da li je vredno i pomena.

Takodje mi nije jasna prica oko otrova kakav je Animal Cuts kad ti je ishrana toliko perfektna i sto to uopste koristis, al' sto ljudi sto cudi.
Nismo se razumeli oko "overkill" definicije, sad je jasno i slazemo se.
Radim neke stvari koje nisu po PS-u (program treninga) ali isto vode ka cilju i meni vise prijaju dugorocno, dok neke rigoriznije mere (ishrana) mi ne predstavljaju problem.

Sto se tice ribe. Mislim da na redukovanoj ishrani za skidanje masti, prvi primer ribljeg obroka itekako predstavlja problem (tovljeni saran/som, spremljen pohovanjem u ulju, preliven marinadom u ulju, zacinjen upitnim zacinima....). Nije problem ako je to jedan obrok, kao sto nije problem ako na dijeti pojedes i kolac/cokoladu/popijes koka kolu... Medjutim, ako program ishrane podrazumeva unos ribe barem 2 puta nedeljno, a to znaci da se dva puta nedeljno unosi takva riba, onda je to itekako problem i ozbiljno narusavanje programa.

Sto se tice AC, jednostavno preparat mi je pomogao da lakse i brze dodjem do cilja prilikom skidanja viska masti. Svestan sam da je stetan i prihvatio tu negativnu stranu preparata zarad brzeg i lakseg puta do cilja.
E sada, ako je taj AC koji sam do sada koristio 3 puta uspeo da mi naskodi znacajnije onda prihvatam da sam napravio los izbor. U suprotnom, posto mi je pomogao da dodjem do zeljenog cilja a ne osecam nikakve negativne nus produkte, a zivim generalno zdravim zivotom (sredjena ishrana, bavim se sportom, nemam visak kilograma, ne pusim, ne pijem...), verujem da to i nije nista alarmantno.
Npr. verujem da je stetnije voditi neuredan zivot godinu dana nego koristiti AC jedan mesec i mozda 3-4 puta u zivotu.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Scuderia napisao:Brzina je individualna stvar, tebi je puls na 6.5 kao Boltu na 13kmh (lupam), tako da je najbolji rezultat u zoni pulsa 60-70% max HRa, a brzina je individualna u zavisnosti od kondicije.
+1
Tako je, tempo ne podesavas na osnovu brzine vec na osnovu pulsa.
Pa tek kada udjes u stos onda sam sebi podises tempo i korigujes kada vidis kako telo reaguje...
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Post od Blackshadow »

Po mom skromnom iskustvu, za potrošnju masti 65 - 70% HRa je premalo!
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

A koji je to puls? Kako to u % pretvorite u konkretnu brojku?
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Post od Blackshadow »

Ako se dobro sećam neka opšta formula za izračunavanje max HR = 225 - broj godina
Od toga što dobiješ 60 do 70% je puls pri kome se tope masti.
To je na papiru a realnost je da odeš kod čika doce koji će merenjem na testu opterećenja moći preciznije da ti odredi.
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Slika
Slika
Slika
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Imaju formule i tabele po kojima je moguce izvuci okvirne podatke kao sto je Black vec okacio.
Za precino merenje mora se ici na testove.

Ja sam ranije probao da radim po tome i da gadjam tacno fet burn zonu, medjutim to mi bude previse lagan tempo koji mi nikako ne odgovara niti prija. Nesto izmedju brzog hoda i trcanja, i bas se ne osecam prijatno u tom temu.
Mnogo mi je prijatnije da drzim jaci tempo gde uvek startujem sa 9km/h i oko 3km, i onda lagano iz nedelje u nedelju podizem i tempo i distancu (nikada zajedno), dok ne dodjem do nekih 10,5km/h preko cega nikada ne idem, i da mogu da istrcim svakodnevno opusteno 6km a da imam kondicije i za 10km.
To su onda vremenski intervali koje provodim na traci koji su sasvim dovoljni da sigurno sagorevam i masti, a nekako se prijatnije osecam kada se tako trudim i pomeram svoje granice nego kada se onako vucem izmedju brzog hoda i trckaranja bez ikakvog napredka u kondiciji. I isto dolaze rezultati oko 1kg manje na nedelju dana.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Vežbanje, dijeta :D
Slika
Odgovori