Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od stefanan »

Boze me sacuvaj :pop: vidjao sam ovo u rusiji da rade,ali nisam znao da su i kod nas poceli. Inace situacija koje se najvise plasim kada vozim. Sta bi vi uradili da vam se to desi, da li ih oterati u pm, zvati policiju, dati im nesto para da ih ne gledate ?

http://www.kurir-info.rs/upozorenje-za- ... ak-1165747
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

nikaragva napisao: Ne znam koliko dugo zivis van Srbije, ali je meni simpaticno to sto uvek kada mi dodju neki prijatelji sa strane (usa, svica, australija, ...) puna su im usta srpstva, nose neke brojanice, krstove oko vrata, pricaju o cetnicima kao nekim super srbima (a svi znaju ko su bili i sta su radili) i slicne stvari. Ne znam jel to zbog uticaja nase crkve u dijaspori ili nesto drugo?
I zaista ne znam sta su Srbi izgubili od srpstva za vreme vladavine komunizma? Crkvu? Uopste mi nije zao i sad da je izgubimo, posto nas ocigledno unazadjaju, jer ti ljudi u mantijama predstavljaju sve ono lose o cemu propovedaju. Cetnike? Sta su ti ljudi posle rata i mogli da ocekuju posle svega sto su uradili za vreme rata? Zaista mi je zao sto neki ljudi sprstvo povezuju sa njima.
Nesto trece?
Čekaj, ti zaista misliš da je sve apsolutna istina-što si učio u školi. Pošto ne znam na osnovu čega možeš da formiraš tako tvrdokorno mišljenje?

Sigurno ti je poznata izreka da istoriju pišu pobednici.

Što se tiče crkve kao institucije, tu si u pravu i nema šta da se priča. Ne ulazim u razloge zašto su Srbi za vreme komunizma prestajali da slave slavu i slično(vek se setim Nikoletine Bursaća i karaktera :mrgreen: ). Neka ostane na kraju tako-da smo hteli to sami.

Ja stvarno većinu ljudi ne mogu ovde da razumem, u Srb hoću da kažem. Mnogima bi valjalo da malo odu napolje, pa da vidite kako vam se mišljenje promeni, kada se za pa stepeni promeni ugao gledanja. Verujte mi, ja kad sam otišao u RUS progledao sam.

Znam koliko je ovde loše. Sami smo krivi jel to sve dozvoljavamo. ALi nismo najgori, i mnogo me nervira kad se na sve moguće načine dokazuje takva činjenica.

ˇ@stefanan očigledno da nisi gledao film Cigani lete u nebo :mrgreen:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

nikaragva napisao:Probaj da nacrtas slovo U negde u centru zagreba, da vidis kako ce milicija reagovati :)
Kako ce milicija reagovati po tvom misljenju ? :) Posto prilicno dosta vremena zbog posla provodim u Hrvatskoj, sticajem okolnosti licno sam bar pet puta video ispisane ustaske simbole na zidovima pojedinih zgrada u Zagrebu, a to koliko puta sam vidjao generaciju od 15-70 (da, dobro ste procitali za ovu drugu granicu) kako se seta sa majicama na kojima se nalaze ustaske sahovnice, nema potrebe da pricam.
Nedavno me je ovde pola foruma oplelo kako pricam svasta o Hrvatima iz cega sticem utisak da mnogi ljudi iz Srbije zapravo nikad nisu ni bili u Hrvatskoj i da pojma nemaju o drustvenim (ne)prilikama u toj zemlji. Ja necu da kazem da u Srbiji nema usijanih glava u prilicnom broju koji imaju slicen stavove sa onima koji vise vole da olupaju cirlicne table nego da 5 dana budu siti, ali odgovorno tvrdim da je po pitanju ekstemnog nacionalizma Hrvatska 50 puta gora od Srbije i to sam spreman da potpisem. Ponekad sticem utisak da je Saudijska Arabija primer liberalnosti za Hrvatsku. Izuzev Istre u kojoj se narod u vecini ponasa krajnje normalno i civilizovano i tu stvarno nemam sta da zamerim - kao da nisu u Hrvatskoj.

Sto se tice kulture, meni su Englezi najekstremniji primer nepostovanja tudje kulture i jezika. S kim god pocnu da razgovaraju na evropskom tlu, smatraju ga obaveznim da prica engleskim jezikom, a na isti nacin se ponasaju i van svoje zemlje kao da su oni jedini narod koji ima tradiciju, obicaje , kulturu i jezik ...
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Potpisujem post u vezi Hrvatske. Razlika izmedju Srbije i Hrvatske sto drzava Hrvatska stoji iza svog nacionalizma, pa je tako u drzavnim sluzbama bilo gotovo nemoguce dobiti posao ako si Srpske nacionalnosti. Nazalost imam primere iz svoje porodice, pa cak i sestru koja je razmisljala o promeni imena da je ne bi prepoznali i to da ne poverujes u Rijeci koja je jos i dobra za nas u odnosu na druge delove Hrvatske. Kad odem kod nje uvek me upozorava da se ne parkiram blizu jedne stambene zgrade gde su stanove dobili heroji domovinskog rata ili kako ih vec zovu. U sred Rijeke sam naleteo na grafit " Srbe na vrbe" sto me je moram priznati jako iznenadilo. Generalno ja nijedan jedini problem nisam imao, niti mi je iko pipnuo auto, ali se ponekad osecam nelagodno.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Incognito napisao: tvrdim da je po pitanju ekstemnog nacionalizma Hrvatska 50 puta gora od Srbije.
Slažem se.
superboss napisao:Čekaj, ti zaista misliš da je sve apsolutna istina-što si učio u školi. Pošto ne znam na osnovu čega možeš da formiraš tako tvrdokorno mišljenje?

Sigurno ti je poznata izreka da istoriju pišu pobednici.
Na šta konkretno misliš iz Nikaragvinog posta?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da, na sta? :)

Pa ne uci se istorija samo u skoli. Tacnije, ja sam istoriju imao samo u osnovnoj skoli i nesto malo u srednjoj, na fakultetu nista. Isao sam u tehnicke skole :)

Pa tacno je da istoriju pisu pobednici, ali ako sklonis sve te hvalospeve i komunisticka preuvelicavanja, mozes da dodjes do same srzi. U principu istina nije daleko od onoga sto se ucilo, ako mislis na WWII, jer ja jos uvek imam zivih rodjaka ucesnika, a pogotovo onda sam ih imao.

Npr. baba mi je pricala da se u pocetku tamo narod bojao nekih komunista koji su se krili u sumi :D Dok nisu polako prisli narodu i organizovali taj njihov bunt protiv neprijatelja u nesto smisleno i disciplinovano.
Isto tako su se bojali cetnika i ustasa vise nego djavola. Za njih su oni bili jedno te isto. Ne znam samo kako su dopustili da se rehabilituje Drenovic, kada se zna da je on pravio darmar po manjaci i hvatao decu po Kozari i odvodio u Jasenovac.
I ta baba i deda nikad nisu prestajali da slave slavu, iako su bili clanovi partije. Niko im nikad nije to uzeo za zlo. I uvek se u selu organizovao zbor kod crkve, gde su se momci i devojke gledali i gde su jedino vidjali slatkise.

U tim krajevima se znalo. Sunku su im jeli pop, lugar i zandar :)
Tako da kada je dosao tito posle rata i svima umesto ognjista instalirao shparet, istrebio buve iz njih, poslao svu decu u skole, otvorio neke fabrike, gde su i zene mogle da rade, a ne samo da muzu koze, otvorio domove kulture u svakoj vukojebini, jbg, to je bio u ono vreme veliki korak napred. Nisu vise morali da cuvaju sunke za popove, lugare i zandare :)
Poslednja izmena od nikaragva u 05 Jan 2014, 23:53, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Upravo tako tj slično :)
Ja imam rodbinu po celoj bivšoj Jugi pa sam saznavao i slušao svašta i duboko verujem da je ona istorija koju su nas učili jako blizu istini.

Sad se setih, pogledajte jedan od poslednjih ako ne i poslednji SFRJ film, Čaruga, dosta toga je realno prikazano o dogadjanjima u Kraljevini, u nacionalno mešovitoj sredini. Sasvim se lepo vidi ko jede šunke :)
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

stefanan napisao:Boze me sacuvaj :pop: vidjao sam ovo u rusiji da rade,ali nisam znao da su i kod nas poceli. Inace situacija koje se najvise plasim kada vozim. Sta bi vi uradili da vam se to desi, da li ih oterati u pm, zvati policiju, dati im nesto para da ih ne gledate ?

http://www.kurir-info.rs/upozorenje-za- ... ak-1165747
Radili su ovo Šiptari na Kosovu pre 25+ godina, bace malo dete pod bus, od odštete živi cela porodica par godina. Strašno!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Posto prilicno dosta vremena zbog posla provodim u Hrvatskoj, sticajem okolnosti licno sam bar pet puta video ispisane ustaske simbole na zidovima pojedinih zgrada u Zagrebu, a to koliko puta sam vidjao generaciju od 15-70 (da, dobro ste procitali za ovu drugu granicu) kako se seta sa majicama na kojima se nalaze ustaske sahovnice, nema potrebe da pricam.
Ovo sam zaboravio. Da li je sahovnica po defaultu ustaski simbol?

I da u pravu ste kada kazete da se tamo nacionalizam potpiruje jos uvek preko medija, vise nego kod nas (da li?) i da mi to vidimo nekako da je usmereno protiv nas, verovatno i jeste, protiv koga drugog bi bilo :)
Ali takva je tamo politika trenutno.

Ljudi iako je na radio stanicama to zabranjeno pustati, ipak krisom slusaju Cecu i slicno. Zenu coveka koji ih je ubijao i pljackao :)
Tako da i dalje mislim da vecina hrvata ipak nije takva.
A i kada bi takva medijska "hajka" prestala, ta vecina bi bila jos veca.
Svugde postoje nekakvi fanatici, da li verski, da li nacionalni, a trenutno ih neko potpiruje, jer mu tako odgovara. To je bar ocigledno.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

nikaragva napisao:
Pa tacno je da istoriju pisu pobednici, ali ako sklonis sve te hvalospeve i komunisticka preuvelicavanja, mozes da dodjes do same srzi.
Bogme ja ono što sam učio, kad sklonim hvalospeve i preuveličavanja-stvarno malo toga ostane. Ja sam se uvek trudio, da buden trezveniji od većine naših ljudi. Teorija viljuške mi se uopšte ne dopada.

Ne sporim da imamo svojih nekvaliteta :mrgreen: , ali daleko smo od najgorih.

Što se tiče priča baba i deda, u emigraciji ima sigurno mnogo ljudi koji bi pričali suprotno. U svakom kraju postojali su ''neki'' koji su mogli da se izdaju za ove i one-zarad svojih sebičnih ciljeva.

S obzirom da smo u zadnjih dvestotinjak godina, na svakih 10-20g imali po neko sranje, još smo i dobri...

P.S: ovo stalno ponavljam ali mi se urezalo u pamćenje: posle WWII, šta je prvo sledilo kod generala i visokih oficira JA: opismenjavanje
Poslednja izmena od superboss u 06 Jan 2014, 00:44, izmenjeno 2 puta ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

A mi treba da predpostavimo na šta misliš? Ili napiši šta u nekom postu nije tačno ili nemoj diskutovati. Ovo ne vodi ničemu.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pajo, njegov post o tome kako pobednici pišu istoriju se odnosi na Nikaragvino "ocenu" četnika. Nego, se štede i jedan i drugi da ne uđu u clash. ;)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ma jasno mi je ali bih voleo od njega da čujem šta o četnicima nije tačno napisano da bi mogli da uđemo u diskusiju o njima. Ovoj temi je mnogo primerenija priča o nama samima, a tu su i partizani i četnici, nego priča o Hrvatima, Bosni i YU. Ako je ičemu od navedenog uopšte mesto ovde.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nikaragva se osvrnuo na četnike kao u udžbenicima istorije za osnovnu školu iz 1976, i stalno piše u veštačkim ekvidistancama između Srba i Hrvata, pa mislim da nema smisla pisati o tome kakav je to bio pokret, itd...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

superboss napisao:
nikaragva napisao:
Pa tacno je da istoriju pisu pobednici, ali ako sklonis sve te hvalospeve i komunisticka preuvelicavanja, mozes da dodjes do same srzi.
Bogme ja ono što sam učio, kad sklonim hvalospeve i preuveličavanja-stvarno malo toga ostane. Ja sam se uvek trudio, da buden trezveniji od većine naših ljudi. Teorija viljuške mi se uopšte ne dopada.

Ne sporim da imamo svojih nekvaliteta :mrgreen: , ali daleko smo od najgorih.

Što se tiče priča baba i deda, u emigraciji ima sigurno mnogo ljudi koji bi pričali suprotno. U svakom kraju postojali su ''neki'' koji su mogli da se izdaju za ove i one-zarad svojih sebičnih ciljeva.

S obzirom da smo u zadnjih dvestotinjak godina, na svakih 10-20g imali po neko sranje, još smo i dobri...

Pa ja recimo mogu da ti nabrojim imena ljudi koje su cetnici ubili u nekom odredjenom kraju, mogu da ti pokazem njihove kuce, njihovu decu i unuke. Znam ljude koji su im rod, koji su iz te iste porodice, preziveli pukom srecom. Neko od tih cetnika nije ubijao, mozda se samo nasao u pogresnom drustvu na pogresnom mestu. Nisu ni oni svi bili isti. Ali od takvih ljudi je bilo za ocekivati da pobegnu i da lose pricaju o komunistima i njihovoj borbi :) Razumes?
Ne kazem da su komunisti bili savrseni, i oni su ubijali, ali zarad nekih "visih" ciljeva, kako to vec biva kada je rat, ali ovo gore je bio tipican kriminal i cekala ga je kazna kada se rat zavrsi.
Takvi ljudi pokusavaju da iskrive istoriju zbog svojih niskih pobuda i da se na neki nacin opravdaju. Njih nije zanimao rat, nego oni sami. O tome se radi. Ne znam zasto, ali takvi ljudi su postali popularni u zadnje vreme, valjda zato sto su srbi. Ali srbi su bili i u sestoj lickoj i trecoj krajiskoj, i mnogo su casnije proveli taj rat od njih, pa sada nisu nesto popularni :) Valjda je sad sramota reci da si bio u partizanima :)
Odgovori