Vežbanje, dijete, teretana...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Re: Vežbanje, dijete, teretana...

Post od crni »

goblin napisao:
crni napisao:što naš narod kaže, brzo-kuso
nema brzih i lakih rešenja u skidanju kilograma. ko to ne shvata ne treba ni da se bavi ovim jer će samo da gubi vreme a svako sledeće stanje će biti gore od prethodnog.
evo odličnog motivacionog članka
http://www.trcanje.rs/mrsavljenje/moj-p ... t-trcanje/
:plusone:
Ni ja nisam pristalica tih brzih resenja, iako se ne moze osporiti uspeh nekih ljudi koji su upravo na taj nacin resili svoje probleme sa viskom. Prevashodno mislim na nekoliko primera iz mog okruzenja koji su bili na rigoroznoj keto dijeti (uz sve neprijatne nus pojave).

Medjutim, ja sam vise pristalica rezima koji je meni vise puta pomogao. Oslanjam se na redukovanu ishranu sa kojom nikada nisam gladan ali biram sta jedem i drzim se programa.
Ne odrices se hrane, odrices se nekih navika i ukusa. ;)

A sto se tice treninga, isto mi je trcanje osnov svega.
U pocetku je bilo stvarno uzasno. Cak i dok sam se takmicarski bavio sportom, nikada nisam praktikovao duze distance trcanja. Pa kada sam napravio pauzu, zapustio se, ispao iz kondicije i snage... kada sam pocinjao sa treninzima trcanja imao sam osecaj kao da ne znam da trcim pravilno, jos prvi put na traci, ma to je bilo uzasno i pravo mucenje.
Secam se kada mi je trener rekao kako nam je prvi cilj da istrcim bilo kojim tempom 3km, a drugi cilj da se istrci 5km ispod 30min, da sam u sebi pomislio kako to niko ne moze i da lupa gluposti. Nisam mogao da izguram vise od 1,5km za 13min. i to umirem.
Pa onda polako krecu manje povrede, te boli koleno, te boli zglob, te boli neka koscica u stopalu, te istegnut misic... ali sve se lagano pregura i kad jednom udjes u stos onda je stvarno pravo uzivanje.

Evo aktivno trcim (leti pravim pauze i vise vozim biciklo) vec 7-8 godina. Posto sam probao i druge aktivnosti, trcanje smatram za najbolju fizicku aktivnost za jednog rekreativca. Pored toga sto vrhunski sagoreva kalorija, tokom trcanja radi celo telo, trenira se i srce i pluca....
Jedino sto mislim da nije dovoljno baviti se samo trcanjem. Potrebno je pored toga raditi dodatne vezbe zavisno od potreba.
tako je, ništa bez trčanja
posle skoro dva meseca juče i danas sam konačno mogao slobodno da trčim i stvarno, nema bolje
čak i kad je ovako hladno uspeo sam da se oznojim. došao sam kući maltene dehidriran pa mi je pola litra zelenog smutija došlo kao lek. sjajan osećaj.
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Najprecenjenija aktivnost za rekreativca.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Urose,

sta je najbolja aktivnost za rekreativce?
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

tako je, ništa bez trčanja
posle skoro dva meseca juče i danas sam konačno mogao slobodno da trčim i stvarno, nema bolje
čak i kad je ovako hladno uspeo sam da se oznojim. došao sam kući maltene dehidriran pa mi je pola litra zelenog smutija došlo kao lek. sjajan osećaj.
Nije dobro trčanje po jako hladnom i vlažnom vazduhu kao što je sada, pogotovu za starije rekreativce...loše za čuku. Subjektivan osećaj je dobar više za psihu, ali je za telo loše.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Risto napisao:Urose,

Bicikl mnogo bolji. Plivanje sto kaže starac još i bolje mada ga ja ne volim. A ćale ide na bazen dva tri puta nedeljno sad u zimskoj sezoni kad ne vozi bicikl i ne ide (mnogo) sa planinarima.
Bicikl je drastično manje agresivan za telo, a efekat ako hoćeš da smršas je još i bolji ako znas da utiliziras bicikl u tom smislu. Mozes i da vidis svašta, odes na neko mesto na koje nikad ne bi itd. Za sat na biciklu izgorim oko 800kcal, tuš, i idem dalje šta god. S trcanjem rasturas zglobove, prenaprezes srce, pluća, a efekat veoma slab. Mnogo bolje je brzo hodanje npr.

P8 Lite TT
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Trcanje je hardkor i zato je dobro, nije poenta samo u rezultatima. Mada trci svaki dan 7-8 km i sigurno da rezultati nece izostati.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Uroš S. napisao:Najprecenjenija aktivnost za rekreativca.
:plusone:

Hod je zdraviji, jedino sto se kod trcanja malo vise preznojis pa prija i, sto rece Starac, utice na psihu prijatnije.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Uroš S. napisao:
Risto napisao:Urose,

Bicikl mnogo bolji. Plivanje sto kaže starac još i bolje mada ga ja ne volim. A ćale ide na bazen dva tri puta nedeljno sad u zimskoj sezoni kad ne vozi bicikl i ne ide (mnogo) sa planinarima.
Bicikl je drastično manje agresivan za telo, a efekat ako hoćeš da smršas je još i bolji ako znas da utiliziras bicikl u tom smislu. Mozes i da vidis svašta, odes na neko mesto na koje nikad ne bi itd. Za sat na biciklu izgorim oko 800kcal, tuš, i idem dalje šta god. S trcanjem rasturas zglobove, prenaprezes srce, pluća, a efekat veoma slab. Mnogo bolje je brzo hodanje npr.

P8 Lite TT
Malo si ocrnio trčanje, a prenebregao lošu stranu bicikla. Savršenstvo ne postoji, ali trčanje ima svestraniji pozitivni efekat na telo od bicikla.

Što se tiče moje opaske za subjektivni psihički osećaj da ne budem pogrešno shvaćen - dobar je psihički osećaj kada se bavite bilo kom aktivnosti. Ovde sam naglasio razliku između prijatnog osećaja udisanja hladnog oštrog svežeg vazduha, pa imate osećaj da vam zdravlje ulazi kroz pluća, zatim malo fazon borba s prirodom (trčim kada niko to ne radi u izmaglici, Roki, Vučić, Feketić...),a u stvari srce je pod velikim opterećenjem, a i jako je loše za sinuse. Pri tome sam ja neko ko sve što može da radi radim outdoor, pa tako i trčim uvek napolju, ali uvek ima nekog ograničenja.
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Za one statije i osetljivije ako je trcanje napor
onda setnja brzim hodom svaki dan je super stvar.

Kada sam bio srednjoskolac i bavio se sport
a voleo sam sah od malih nogu
cesto sam govorio steta sto sah
ne moze da se igra trceci.
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

meni je hodanje malo
zbog kolena sam dva meseca hodao i svaki put bio na ivici da potrčim ali me bol sprečavao. slažem se da je hodanje prilično efikasno ali za šta? i za koga? za mene nije. morao bih da hodam satima da bih nešto postigao. s druge strane hodanje me bespotrebno umara. prosto, na nogama sam i umorim se. kao kad stojim pola sata, umorim se, a ništa nisam uradio.
drugo, veoma retko trčim tek tako. skoro uvek je to fartlek, trčanje sa promenama ritma. pola sata, ne duže. tempo je uvek takav da se na kraju osećam sveže i ostaje mi dovoljno snage za vežbe na šipkama. NIKAD NE RADIM DO OTKAZA jer je to smrt za telo, ne godine. zapamtite to. ne spremam se za olimpijadu da bih se iscrpljivao.
i treće, celog života mi je bilo toplije nego drugim ljudima, nevezano za kilažu. zima mi ne smeta. vetar mi smeta ali -5 ne.
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Kao šti Uroš reče, bicikl i plivanje - što se tiče aerobnih aktivnosti. A i najmanje su mogućnosti povreda - naročito u plivanju gde je to nemoguće (jedino ako se zaneseš i lupiš glavom o ivicu bazena, jbg :kezo: ).
Trčanje još uvek praktikujem bez problema. Trčim od 3 do 7 km, zavisno od raspoloženja, vremena i svežine. brzina trčanja je oko 4.30 do 5 minuta. Sad kako je minus, tu sam oko 5 minuta, ali prošle nedelje sam na 6-7 stepeni držao tempo od 4.45 po km. Nakon toga odradim nekoliko serija sklekova, zgibova i "roler".

Posle završenog treninga se osećam ekstra. Kada osetim da ne mogu da stojim, znam da sam se preforsirao, a to izbegavam - iz razloga koje je Crni naveo.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Otkaz je zakon :mrgreen:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Jeste samo sa godinama raste verovatnoća da otkažeš skroz. :D

Sent using Tapatalk
Širim haos!
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Uroš S. napisao:Najprecenjenija aktivnost za rekreativca.
Mislim da preterujes.
Naravno da trcanje ima svoje mane i da druge aktivnosti (biciklo, brzi hod, plivanje...) imaju neke svoje prednosti naspram trcanja, ali je nemoguce izvuci univerzalno najbolju aktivnost.
Ja licno praktikujem najvise trcanje ali cim je lepse vreme idem i na biciklo (ne znam da li sam ovde kacio ture koje sam vozio), a posto sam celo leto na moru plivanje je neizbezno... ali mi sve u svemu trcanje najvise odgovara i daje najbolje rezultate.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Martin napisao:Kao šti Uroš reče, bicikl i plivanje - što se tiče aerobnih aktivnosti. A i najmanje su mogućnosti povreda - naročito u plivanju gde je to nemoguće (jedino ako se zaneseš i lupiš glavom o ivicu bazena, jbg :kezo: ).
Trčanje još uvek praktikujem bez problema. Trčim od 3 do 7 km, zavisno od raspoloženja, vremena i svežine. brzina trčanja je oko 4.30 do 5 minuta. Sad kako je minus, tu sam oko 5 minuta, ali prošle nedelje sam na 6-7 stepeni držao tempo od 4.45 po km. Nakon toga odradim nekoliko serija sklekova, zgibova i "roler".

Posle završenog treninga se osećam ekstra. Kada osetim da ne mogu da stojim, znam da sam se preforsirao, a to izbegavam - iz razloga koje je Crni naveo.
To je bas ozbiljan tempo, ja nikada nisam trcao u proseku 4.45.
Posto (kada vec udjem u zadovoljavajucu kondiciju) nikada ne trcim ispod 6km (to je bas neki minimum), moj prosek je oko 5.5min/km.
Nakon trcanja 6-8km (trenutno stanje), uvek odradim brzi hod uz nagib na traci (7,5% nagiba i 7,1km/h) oko 1km i tako zavrsavam taj deo treninga.
Posle toga prelazim na ostale vezbe...
Volim jednom u 2 nedelje da odradim rigorozniji trening trcanja gde ili forsiram maksimalni tempo koji mogu da izdrzim 30min, ili peglam svojim uobicajenim tempom ali distancu izmedju 10-15km. Obicno bas posle takvih naprezanja i dana pauze osecam osetan napredak u kondiciji....

Praktikujete li neke vezbe koje vam direktno pomazu u trcanju?
Ja uglavnom gadjam 2-3 vrste trbusnjaka, vezbe za misice donjeg dela ledja, cucnjeve, iskorake sa opterecenjem, propinjanje i vezbe za listove...
Primetio sam da brze napredujem u trcanju uz ove vezbe ali da je opet nemoguce ubrzati limit koji diktira srce i pluca, pa se cesto tokom napredka dogadja da u nogama imam snage ali srce i pluca ne mogu da guraju (fali kondicije)... mada sve do dodje na svoje vremenom...
Odgovori