tako je, ništa bez trčanjagoblin napisao:crni napisao:što naš narod kaže, brzo-kuso
nema brzih i lakih rešenja u skidanju kilograma. ko to ne shvata ne treba ni da se bavi ovim jer će samo da gubi vreme a svako sledeće stanje će biti gore od prethodnog.
evo odličnog motivacionog članka
http://www.trcanje.rs/mrsavljenje/moj-p ... t-trcanje/![]()
Ni ja nisam pristalica tih brzih resenja, iako se ne moze osporiti uspeh nekih ljudi koji su upravo na taj nacin resili svoje probleme sa viskom. Prevashodno mislim na nekoliko primera iz mog okruzenja koji su bili na rigoroznoj keto dijeti (uz sve neprijatne nus pojave).
Medjutim, ja sam vise pristalica rezima koji je meni vise puta pomogao. Oslanjam se na redukovanu ishranu sa kojom nikada nisam gladan ali biram sta jedem i drzim se programa.
Ne odrices se hrane, odrices se nekih navika i ukusa.![]()
A sto se tice treninga, isto mi je trcanje osnov svega.
U pocetku je bilo stvarno uzasno. Cak i dok sam se takmicarski bavio sportom, nikada nisam praktikovao duze distance trcanja. Pa kada sam napravio pauzu, zapustio se, ispao iz kondicije i snage... kada sam pocinjao sa treninzima trcanja imao sam osecaj kao da ne znam da trcim pravilno, jos prvi put na traci, ma to je bilo uzasno i pravo mucenje.
Secam se kada mi je trener rekao kako nam je prvi cilj da istrcim bilo kojim tempom 3km, a drugi cilj da se istrci 5km ispod 30min, da sam u sebi pomislio kako to niko ne moze i da lupa gluposti. Nisam mogao da izguram vise od 1,5km za 13min. i to umirem.
Pa onda polako krecu manje povrede, te boli koleno, te boli zglob, te boli neka koscica u stopalu, te istegnut misic... ali sve se lagano pregura i kad jednom udjes u stos onda je stvarno pravo uzivanje.
Evo aktivno trcim (leti pravim pauze i vise vozim biciklo) vec 7-8 godina. Posto sam probao i druge aktivnosti, trcanje smatram za najbolju fizicku aktivnost za jednog rekreativca. Pored toga sto vrhunski sagoreva kalorija, tokom trcanja radi celo telo, trenira se i srce i pluca....
Jedino sto mislim da nije dovoljno baviti se samo trcanjem. Potrebno je pored toga raditi dodatne vezbe zavisno od potreba.
posle skoro dva meseca juče i danas sam konačno mogao slobodno da trčim i stvarno, nema bolje
čak i kad je ovako hladno uspeo sam da se oznojim. došao sam kući maltene dehidriran pa mi je pola litra zelenog smutija došlo kao lek. sjajan osećaj.