@goblin
čudno mi je da nemaš snage u plućima a imaš u nogama. obično je obrnuto.
vežbe za trčanje, pitaš? pa trčanje, nema druge
za napredovanje u trčanju nema bolje od fartleka. u stvari, to je jedini način, naročito za dugoprugaše. ne možeš trčati 100km po treningu da bi mogao istrčati maraton. tu nastupa fartlek. ima mnogo kombinacija. pronađi neku za sebe i za tvoju trenutnu formu i samo napred.
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Da mi vidis noge sve bi ti bilo jasno.
Mogu da kazem da imam nesrazmerno razvijene noge, malo i mojom "krivicom" sto sam voleo noznu tehniku dok sam se borio i bas sam forsirao noge (inace sam dobro razgiban, i sada lako radim spage bez zagrevanja) a delom je i genetika odradila svoje. A i pored trcanja uvek forsiram vezbe kao sto su cucnjevi, propinjanja sa opterecenjem, iskoraci, vezebe za noge na spravama, prednja i zadnja loza...
Tako da limite u trcanju uvek osecam na plucima i otkucajima a nikada na noznim misicima.
Nisam nikada probao taj fartlek, bacicu oko o cemu se radi.
U principu meni je cilj da na prolece istrcim polumaraton ispod 2h i to je to. Cilj nije preambiciozan i ne bi trebalo da bude nikakavih problema da ga ostvarim, cak sta vise smatram da ce biti bas laganica iako do sada nisam trcao polumaraton (trcao sam samo frtaljmaraton).
Naravno pripremam se redovnim trcanjem na prvim mestu (4-5 puta nedeljno), naravno uz korigovanu ishranu i spustanje kilaze... ali pored trcanja ubacujem te neke vezbe za koje osecam da mi pomazu u trcanju.
Trenutno sam u fazi da istrcavam 6-8km za 5.5-5.9min/km i to bas opusteno. Imam snage i kondicije za vise i jaci tempo, ali uvek navodim ono sto mogu da odradim bukvalno svakodnevno bez preteranog naprezanja, tj neki optimum za moju trenutnu kondiciju.
Takodje imam oko 93kg na 1,86m visine, tako da planiram i da skinem jos oko 5kg ali to nije nikakav problem.
au, ti si dečko ko bik
imamo potpuno istu visinu, a teži si 7kg od mene.
ipak, trčaš 5,5 minuta na km?! svaka čast. to je odličan rezultat.
ako uspeš da dođeš na moju kilažu, letećeš.
obavezno radi fartlek. bez njega nema dobrog rezultata.
ne bi bilo loše i da uradsiš kuperov test, ako već nisi
-Čarls Bukovski-
Pa u principu dobro trcim za svoju kilazu i konstrukciju. Za nekoga ko se bavi trcanjem i rekreativno, moji rezultati nisu nista posebno, cak i ispod proseka. Medjutim, spram tezine i konstrukcije to je skroz OK kada dodjem do zeljene forme.
Kupera sam trcao pre dve godine ali sam zaboravio rezultate. Istrcao sam neke norme koje mi je dao drugar sa DIF-a ali sam skroz zaboravio detalje.
Sve je to lepo, ko moze da izdrzi trening po minusu, po klizavom... ili kako raditi trebusnjake ili neke druge vezbe po kisi ili snegu...
Ja sam probao ali nisam uspeo i teretana mi zimi mnogo vise odgovara, ali naravno cim se prolepsa vreme odmah idem napolje.
I nisu sve teretane smrdljive.
Inace i medju onima koji idu u teretane ima razlicitih afiniteta.
Neke zene vole da idu u iskljucivo zenske teretane, neki vole da idu u hard core teretane, neko voli fancy teretane, nekome su bitniji dodatni sadrzaji u teretani...
Svako treba da izabere ambijent i ono sto mu najvise odgovara, bitno je samo da se redovno trenira a sam abijent ne bi navodio kao presudan momenat za bilo sta.
Poslednja izmena od goblin u 05 Jan 2016, 13:09, izmenjeno 1 put ukupno.
Vezbanje misica je vezbanje misica, ko god se tripovao da je car, jer izabira sporiji i neefikasniji nacin za to, jednostavno nema pojma o cemu prica.
A da ne pricamo vezbanje na minusu, koje mozes da izbegnes, koje sem moguce bolesti, nema nikakve bonuse.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno. Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Iskreno, ja volim Fancy teretane i dodatne sadrzaje. Razloga je mnoogooo.
Jednostavno sam komformista i hedonista i po ostalim stvarima u zivotu, tako da i tokom treninga vise uzivam u takvom ambijentu i sadrzajima od bilo kakvih hard core varijanti.
Pocevsi od recepcije gde ce te sacekati prijatno osoblje i ambijent, pa svlacionice koje su uredne i ciste se na svakih sat vremena, ormarici gde ima dovoljno mesta, dovoljno tuseva da nikada nema guranja i opet sve uredno... Pa kad udjes u teretanu da je enterijer nezavisno od sprava lepo sredjen i prijatan, u samoj teretani higijena na jako visokom nivou (em svi vezbaci koriste peskire + brisu sprave posle vezbe, em cistacice konstantno ciste), moderne sprave na kojima je prijatnije trenirati (ogromna razlika trcati na prosecnoj ili vrhunskoj traci, kao i bilo koja druga sprava), dobra ventilacija tako da nema neprijatnih mirisa, dobro i grejanje i ventilacija tako da je temperatura za trening uvek prijatna, uvek dostupni treneri od kojih mozes traziti neku sugestiju ili pomoc, prijatna muzika, televizori (ima onih koji tokom kardija vole nesto da gledaju), gumiran pod....
Ekipa koja dolazi gde obicno ima dosta dobrih riba pa ti je i taj ambijent prijatniji za oko, a dosta manje "naduvanih paljevina" na delu sa tegovima.
Posle treninga u sklopu svlacionice i tuseva da ima sauna gde nesmetano mozes praviti prelaze hladan tus - sauna.
Pa sve do nekih vrhunskih sadrzaja poput soba za masazu, bazena, spa centara.....
Isto tako mi prija da treniram i u dobroj opremi (prevashodno kvalitetne patike za trcanje)...
E sada, nekome vise odgovara hard core varijanta i to je OK, ali ni jedna ni druga varijanta ne uticu presudno na rezultate, vec samo ono sto vezbac radi.
goblin napisao:Iskreno, ja volim Fancy teretane i dodatne sadrzaje. Razloga je mnoogooo.
Jednostavno sam komformista i hedonista i po ostalim stvarima u zivotu, tako da i tokom treninga vise uzivam u takvom ambijentu i sadrzajima od bilo kakvih hard core varijanti.
Pocevsi od recepcije gde ce te sacekati prijatno osoblje i ambijent, pa svlacionice koje su uredne i ciste se na svakih sat vremena, ormarici gde ima dovoljno mesta, dovoljno tuseva da nikada nema guranja i opet sve uredno... Pa kad udjes u teretanu da je enterijer nezavisno od sprava lepo sredjen i prijatan, u samoj teretani higijena na jako visokom nivou (em svi vezbaci koriste peskire + brisu sprave posle vezbe, em cistacice konstantno ciste), moderne sprave na kojima je prijatnije trenirati (ogromna razlika trcati na prosecnoj ili vrhunskoj traci, kao i bilo koja druga sprava), dobra ventilacija tako da nema neprijatnih mirisa, dobro i grejanje i ventilacija tako da je temperatura za trening uvek prijatna, uvek dostupni treneri od kojih mozes traziti neku sugestiju ili pomoc, prijatna muzika, televizori (ima onih koji tokom kardija vole nesto da gledaju), gumiran pod....
Ekipa koja dolazi gde obicno ima dosta dobrih riba pa ti je i taj ambijent prijatniji za oko, a dosta manje "naduvanih paljevina" na delu sa tegovima.
Posle treninga u sklopu svlacionice i tuseva da ima sauna gde nesmetano mozes praviti prelaze hladan tus - sauna.
Pa sve do nekih vrhunskih sadrzaja poput soba za masazu, bazena, spa centara.....
Isto tako mi prija da treniram i u dobroj opremi (prevashodno kvalitetne patike za trcanje)...
E sada, nekome vise odgovara hard core varijanta i to je OK, ali ni jedna ni druga varijanta ne uticu presudno na rezultate, vec samo ono sto vezbac radi.
aaaa, sad mi je jasno
-Čarls Bukovski-