Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Biciklizam

Post od Floyd »

Ma kakav offroad... po asfaltu nema gde ni da se uprlja ali sam pre neki dan na jednoj vecoj turi uhvatio precicu i isao neasfaltiranom biciklistickom stazom pa se nahvatala prasina :)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Biciklizam

Post od grujicd »

Ma samo magična krpa. Sve i da ga pereš crevom posle bi ga brisao krpom. Ionako je najteže obrisati felne, za ram i ostalo ti treba minut da pređeš krpom.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

@Paja, dobro da, ali jesu li takvi prenosni odnosi cesti ili se ipak mora menjati stock kaseta?

@Grujicd, trudim se da usporim kada mi blicaju automobili iz suprotnog smera. Jedino je tesko provaliti presretace, nemam retrovizore na bajsu. :kezo:

Sto se tice pranja, tokom sezone samo prebrisem krpom od prasine ili eventualno blata i teraj. Jedino gledam da lanac cistim i podmazujem kad god za to ima potrebe.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Obično ima nekoliko različitih kaseta.
Npr za 10F postoje drumske kasete raspona od 11-23 do 12-28. Ove pašu na menjač sa kratkim kavezom.
Takođe i broj zuba na lančanicima je različit i kombinovanjem broja zuba napred i nazad možeš da dođeš do odnosa koji je tebi idealan.

Meni bi recimo na moju 12-27 kasetu dobro legao manji prednji lančanik. Recimo da umesto 36/46 pogona stavim 34/46. Time bih sebi olakšao pentranje uzbrdo jer sam tu najslabiji. Pošto me mrzi da nabavljam lančanik moraću da nabijem kondiciju na teži način. Verglanjem uzbrdo dok duša ne izađe na nos.
Obećao sam Bajkeru Avalu i moram da se spremim.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Moj ti je savet, ako si vec slab uzbrdo, idi na Kosutnjak pa tamo treniraj. Blize je nego Avala pa cesce mozes da ides u toku meseca a i rekao bih da je dosta jaci uspon nego na Avali.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Kuzmanovic napisao:Ja sam prelaskom sa 3x7 na 3x9 dobio vecu maksimalnu brzinu. Sa sedmofazom sam jedva dostizao ~50km/h a sada sa devetofazom ide opusteno preko toga, cak stavise nisam ni dogurao do one faze kada skoro pa vrtim u prazno pedale.
Znam da je sustinski samo zbog maksimalne brzine ja ne prelazim 30km/s sem kad me pojuri saford :kezo: uglavnom vozim po sumama i u 80% puta mi stoji na cetvrtoj ili petoj fazi. Prelaskom na vise faza opet bih vozio bajs kako i sada vozim lagano i opusteno :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Nije loša ideja. Mada, imam ja uzbrdica koliko hoćeš. Nemam snage. :kezo:

Zezam se. Moram malo da se stabilizujem na ravnom pa ću onda u brda.
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Ja danas prešao 200km od početka sezone, idemo dalje :sreckovic: :sreckovic: :sreckovic: .

Koliko km i koji nagib je uspon na Avali?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

I ja danas obrnuo 200 ove sezone.

Mislim da je uspon oko 4 km, a nagib ne znam, mada se menja.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Sh@rance napisao:Znam da je sustinski samo zbog maksimalne brzine ja ne prelazim 30km/s sem kad me pojuri saford :kezo: uglavnom vozim po sumama i u 80% puta mi stoji na cetvrtoj ili petoj fazi. Prelaskom na vise faza opet bih vozio bajs kako i sada vozim lagano i opusteno :D
Sve je to stvar licnih afiniteta. Svako prilagodjava bajs kako mu odgovara. Ja kada sam vozim, trudim se da vozim izmedju 30 i 35 km/h i vozim po asfaltu.
paja napisao:Nije loša ideja. Mada, imam ja uzbrdica koliko hoćeš. Nemam snage. :kezo:

Zezam se. Moram malo da se stabilizujem na ravnom pa ću onda u brda.
Moras da nabijes kondiciju pa da pokazes Bajkeru u brdima kako se vozi, da te vise ne zezaju za plasticni bicikl. :mrgreen:

EDIT: Ja ne stizem od obaveza da vozim bajs, tek sam na nekih 140km.

Sto se tice nagiba, na Avali je manji nego na Kosutnjaku ali duze traje uspon od Kosutnjaka. I sto kaze Paja, promenljiv je nagib u toku uspona.
Poslednja izmena od Kuzmanovic u 03 Apr 2014, 19:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Igrom slučaja, i ja prešao 200km ove godine ali trčeći. Bajs sam zapostavio, posvetiću mu se malo češće tek kad prođe beogradski (polu)maraton.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Ja 200 km prešao za tri dana :D

TT
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

I ja ću polako da ubacujem ostale aktivnosti sem bajsa, da me ne smori vožnja.

Je li neko sem Bajkera, vozio Košutnjak i Avalu, baš me zanima koliki je to napor?
Niti imam dobro biciklo, niti kondicije da probam tako nešto.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Sh@rance napisao:Ja 200 km prešao za tri dana :D
A umeš i da voziš jednom rukom. :kezo: :isplazijezik:

@ Capetain
Vozili su sigurno i Starac Vujadin i Zuzazu. Ovaj drugi u prošlom veku, al i to se valjda računa. :mrgreen:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

paja napisao:enjače sedmofaznim.
Bajkeru i Zu paše li devetofazna kaseta na mesto sedmofazne? Mislim da da, al bolje da proverim jer ako ne paše onda je to ozbiljna prepreka.
Nisam Bajker, niti Zu, ali da pokušam da odgovorim: :D
7-faz i 8-faz imaju isti razmak između susednih lančanika, a 8-faz i 9-faz isti razmak od prvog do poslednjeg. To znači da 7 i 8 faz mogu da koriste iste šiftere, a 8 i 9 faz istu nablu. Dakle - ne može 9-faz na nablu za 7-faz, osim ako glodalicom ne produžiš žljebove na njoj za koji milimetar.
Kuzmanovic napisao:Ja sam prelaskom sa 3x7 na 3x9 dobio vecu maksimalnu brzinu. Sa sedmofazom sam jedva dostizao ~50km/h a sada sa devetofazom ide opusteno preko toga, cak stavise nisam ni dogurao do one faze kada skoro pa vrtim u prazno pedale.
Imaš i 7-faznih kaseta sa najmanjim lančanikom od 11 zuba. Ako ti je sada najmanji 14, to znači da skoro sigurno imaš Tourney klasu i da je skoro sigurno na navoj. Tada svakako moraš da promeniš nablu. To dalje znači da moraš da rasplićeš točak. Lakše je prodati ceo točak i kupiti novi. :)
Ђенерал Јанковић
Odgovori