Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Biciklizam

Post od zuzazu »

Ako se nista nije promenilo od proslog veka, uspon na Kosutnjaku je ostriji od bilo kog dela na Avali ali je i bitno kraci od uspona na Avalu. Spust niz Kosutnjak je vrlo lep. Asfalt je podvozan, nagib mali a dugacak. Treba paziti na rizlu kod krivine kod groblja i stalno mokre listove (od cesme) i rizlu na poslednjoj strmini tokom spusta.

Necu govoriti o konstruktivnoj razlici 7faz - 9faz vec konkretno na pitanje sta se dobija?

Koliko se secam i 5faz i 6faz i 7faz su imali kombinacije 13-21 i 13-23. Ima ih i 9faz.

Pa tako kod 6 faza nailazimo na 13 15 17 19 21 23

7faz u istoj kombinaciji izgleda ovako 13 14 15 17 19 21 23

9faz bi izgledao 13 14 15 16 17 18 19 21 23

Posmatramo istu kombinaciju zupcanika radi lakseg poredjenja tj. u jednacinu ne ubacujem 11 ili 12.

Nadam se da @sarance ovo cita a ne preskace redove po obicaju....

Vidi se da se "popunjavaju rupe" na sitnijem delu i gde je razmak bio dva zuba sada je jedan.

Ovo je "brzinski" deo kasete i kada biciklista ubrzava, dobija finiji prelaz na tezi prenos pri cemu mu se kadenca (ah ta kadenca, ko je busio gume?) bitno ne remeti tj. Ne usporavaju mu se noge.

Vidis, Pajo, ovo je odgovor nas iz proslog veka. Znam ja da si ti sve ovo znao, nego rekoh ajd' da pripomognem :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Blagodarim. :sesir:

Znam ja da si ti jedini koji se seća 7F kad je izašao. :D Pa sam bio siguran i da pamtiš sve detalje. :kezo:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zar ne idu 7f sa nekim manjim zupčanicima napred. Moj 6f koji je originalno išao uz moj prvi MTB je imao 14 zuba, ali sam ga kroz par godina zamenio za 7f, koji je imao ako se ne varam 11 na najmanjem. Imao sam kombinaciju 48/14 fabrički, a drugar na identičnom biciklu (samo druge boje) je imao 46/13. Interesantno s obzirom da su bajsevi imali identičnu ostalu opremu na sebi.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Snork nisam se lepo izrazio, promenio sam ceo bicikl.
Na ovom trekingu sa devetofazom su zupcanici na kaseti:34-30-26-23-20-17-15-13-11. A na pogonu je: 26-36-48.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH IDOL using Tapatalk
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@nidza, Ako si pazljivo pratio fabulu radnje, receno je da sam namerno poredio zupcanike u 13-23 da bi onaj ko je pitao lakse uocio razliku.

Isto tako sam napisao da u jednacinu namerno ne ubacujem 11 i 12 sto bi me nateralo da nabrajam druge kombinacije npr. 11-23 ili 12-23 i zasto se u industriji pojavljuju ova dva mala zupcanika i zasto.

Normalno da navedene kombinacije koje sam poredio nisu jedine, vec ih ima onoliko, u zavisnosti od potreba vozaca, prenosa koji ima i terena koji se vozi.

Ako imas bolji odgovor na @sarance-tovo pitanje, voleo bih da nam objasnis....

Inace @pajo, pamtim ja i 5faz
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Biciklizam

Post od Floyd »

Za brdo je potreban samo trening. Ja sam "osudjen" na brdsku voznju pa tako i treniram. Tura koju najcesce vozim, pocinje od kuce pa se uglavnom penjem nekih 6-7km uz blaze ili ostrije uspone. Prvi put sam se jedva popeo uz nekoliko kracih pauza i sa grcevima u nogama posle. Sad vec mogu da se ispenjem bez pauze ali je brzina daleko od one koja bi trebala da bude :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dobro dođe i volja, a još bolje konkurencija, tj da imaš sa kim da peglaš. Ja sam u srećna vremena imao konkurentnu ekipicu i sjajno je kako ti ne daju da posustaneš kada stegne kriza. :) Dobra stara vremena...

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Uroš S. napisao:Od kad ja takve stvari kupujem kod nas :D

To mi je palo na pamet, ali ne znam da li mogu odmah finansijski, zapravo mogu samo da zamenim zadnju kasetu na 9-faznu i da uzmem 3x9 šiftere jel tako? To i nije skupo sve odjednom...

Da li mora onda nabla da se menja? Pri prelasku sa 7F na 9F.
Ajd da ja koju dodam :kezo:
Prosle godine sam na mom bivsem biciklu 94" godiste, kojeg sam prodao pre dosta godina i vreme mu je bio za zamenu celog pogonskog sklopa. Posto je imao 21 brzinu a rucica za menjac mu je otisla resio drug da unapredi bajk. Presao je na 9faz, a da bi napakovao 9faz na nablu za 7faz morao sam da mu promenim frivil, promenio sam mu naravno odgovarajuci lanac za 9faz kao i rucice menjaca. Promenjen mu je i pogon sa patronom, stavljen V break od Paje, sve je sem kocnica uzimano na cikloberzi tako da ga je zamena izasla vise nego duplo jeftinije. Sve je to bilo izvodljivo jer je nabla to omogucavala, dakle nije bila onaj stari tip gde se nabla sa frivilom navija na nablu.
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Zu hvala na konkretnom odgovoru :thumbup:
I veruj da si mi stvarno pomogao, nisam znao konkretno u cemu je razlika sem dve faze vise ako sam dobro razumeo te fine korekcije izmedju svake faze meni ne igraju nikakvu ulogu u mojoj voznji. To je ono zbog cega sam i pitao :doubleup:
Tek sad vidim koliko namam pojma o biciklama :D
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Captain Slow napisao:I ja ću polako da ubacujem ostale aktivnosti sem bajsa, da me ne smori vožnja.

Je li neko sem Bajkera, vozio Košutnjak i Avalu, baš me zanima koliki je to napor?
Niti imam dobro biciklo, niti kondicije da probam tako nešto.
Ako nemaš kondicije nećeš uspeti da odvoziš iz cuga ni jedno ni drugo. Inače, nije Avala takav bauk, sam uspon nije težak kao što može da se misli. Meni je teže da dođem do Avalskog druma, nego da se penjem na Avalu.
Košutnjak meni nije posebno inspirativan za vožnju i tamo nema puno bicikista. Inače ima teških kratkih deonica, ali ništa što ne može da se izvuče. Ne volim tamo da vozim jer je put uzak, a automobilisti vole da se zaleću, pa može da bude nezgodno ako se bicikista nalazi u krivini ili na izlasku iz nje jer ga automobilista ne vidi, a prilazi sa većom brzinom i obično seče krivinu, a mesta za izbegavanje baš i nema.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Sve OK @sarance, ne znaju ovo ni mnogo veci umovi.

Licno, ni meni ne bi bilo potrebno nista vise od 7 faza, sasvim je dovoljno. Medjutim trka za profitom je donela stalne promene standarda. Kada ti dodje vreme da zamenis neki pohabani deo na biciklu, mozda je standard podignut na visi nivo i prakticno ce te ubaciti u toliki trosak menjanja delova da nije normalno.

To sto ke Bajker na svome bajsu pomenjao dobar deo pogonskih elemenata, samo je posledica bede u kojoj zivimo i shodno tome - stanja na trzistu gde je sve obezvredjeno.

:pivo:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Da,Kosutnjak svakako nije za voznju bicikla asfaltom.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Kosutnjakje lep za MTB bajkove, kros kantri stajl :D Voznja po zemljanoj stazi je 3x teze, jos je i velik uspon pogotovo tamo blizu izlaska u pionirski grad, zadnja deonica je toliko jaka da se mora i prvu ubaciti :D i opet neki nisu mogli tu da izvuku ;)
nidza napisao:Zar ne idu 7f sa nekim manjim zupčanicima napred. Moj 6f koji je originalno išao uz moj prvi MTB je imao 14 zuba, ali sam ga kroz par godina zamenio za 7f, koji je imao ako se ne varam 11 na najmanjem. Imao sam kombinaciju 48/14 fabrički, a drugar na identičnom biciklu (samo druge boje) je imao 46/13. Interesantno s obzirom da su bajsevi imali identičnu ostalu opremu na sebi.
Radile su se razne kombinacije u 7faznoj kaseti, razlikovali su se sedmofazi za MTB od specijalki. Ovo sto zuzazu govori je za specijalku i njene prenose koji su dosta sitniji od MTB-a i treking bicikala.
zuzazu napisao: Koliko se secam i 5faz i 6faz i 7faz su imali kombinacije 13-21 i 13-23.
Pa tako kod 6 faza nailazimo na 13 15 17 19 21 23
7faz u istoj kombinaciji izgleda ovako 13 14 15 17 19 21 23
Evo lista svih mogucih 7faznih kombinacija koju je Shimano radio za specijalku, MTB i treking

Slika
Sprockets shown in color are interchangeable with other same-size sprockets shown in the same color.
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@Bajker, vec je napisano da postoje mnoge kombinacije zupcanika, a ako pazljivo procitas prvi post na ovoj strani (kako ga @nidza nije procitao) - videces da uzimam kombinaciju zupcanika 13-23 samo kao primer, da bi najlakse objasnio sta se desava sa rastom broja zupcanika na kaseti.

I ako navodim potpuno iz glave, po tablici se vidi da sam tacno naveo kombinaciju 7 faza za 13-23 :mangup:

Inace, ja vozim 9 faz u razmacima po 1 zub, i ako je to jaaakoo sitno odmah da te razuverim da to nije normalna drumska kombinacija vec upravo MTB kombinacija i to za downhill. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

zuzazu napisao:Inace @pajo, pamtim ja i 5faz
Ne bih se ja time hvalio. :mrgreen:
Odgovori